Literarni kotiček
Obrazi miru

Ob 50. obletnici Blejskih srečanj smo izdali izbor pesmi članov svetovnih centrov PEN, ki se redno udeležujejo naših srečanj. Knjižica je čudovit pogled nazaj in popotnica za naprej.

Drugačnost bogati

DRUGAČNOST BOGATI: GLOBINE MORJA

Globina drugačnosti je neskončna. Če bi jo poskušali oceniti, je tako, kakor če bi hoteli prešteti in primerjati vse kapljice vode v morju. Nemogoče. In prav kapljice lahko kljub svoji raznolikosti in zaradi trdne povezanosti tvorijo morja in oceane.

Sovražni govor je vojna napoved

SOVRAŽNI GOVOR JE VOJNA NAPOVED

Če bi se že v uvodu dotaknila starega slovenskega pregovora Beseda ni konj, bi kaj hitro razbila pomen in realnost tega pregovora. Besede lahko strejo močen oklep in razbijejo še tako trdno grajen zid posameznikove  samopodobe. Povzročijo lahko boleče rane, po katerih je zdravljenje še zahtevnejše. Pogosto se zarijejo v našo notranjost in tam ostanejo za veliko časa, do takrat ko smo pač pripravljeni iti naprej. Velikokrat se pretvarjamo, da ne bolijo, vendar imajo besede moč, predvsem zato, ker jim slepo verjamemo ali pa se bojimo, da jim bodo verjeli drugi.

Drugačnost bogati

Drugačnost je del našega vsakdana in del vsakega od nas. Čeprav to pogosto želimo prikriti, da bi zadovoljili našo potrebo po pripadnosti, smo drugačni čisto vsi. Večino svojega življenja mislim, da je drugačnost slaba in manjvredna. Hvala, zloglasni mediji!

Sovražni govor je vojna napoved

Tišina. Nemočno vstanem, da ne bom drugačna, da ne bom izstopala, da ne bom predrzna.

»Jutro!« vpeljano prečesa razred učitelj zgodovine. Razvaljenih obrazov za klopmi ne spregleda. »Druga svetovna vojna!« še enkrat, tokrat z dvakratno mero entuziazma, maha pred tablo, a še vseeno premalo zanimivo, da bi me pritegnil.

Skoraj neopazno pogledam skozi okno. V daljavi takoj opazim nevihto. Čudno – ko pa je še včeraj pripekalo sonce.

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!

Søren Kirkegaard - Dejanja ljubezni

Kirkegaardvljudno vabljeni na predstavitev slovenskega prevoda Kirkegaardovega dela Dejanja ljubezni, ki je izšlo pri založbi Družina.
S prevajalcem dr. Andrejem Capudrom se bo v sredo, 21. novembra ob 14. 30 na odru Društva slovenskih pisateljev v Cankarjevem domu pogovarjal dr. Edvard Kovač.
Ob tej priložnosti bosta spregovorila tudi o bogatem prevajalskem in avtorskem opusu dr. Capudra,
ki letos praznuje sedemdeset let, pogovor pa bo tudi uvod v leto 2013, ko bomo praznovali 200 let rojstva
Sørena Kirkegaarda.

In memoriam Anita HUDL (1946-2012)

Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji, Slovenski center PEN in Slovenska prosvetna zveza v Celovcu vabijo na

LITERARNI VEČER - In memoriam Anita HUDL (1946-2012)
v četrtek, 15.11. ob 18.30 v knjigarni HAČEK, Paulitschgasse 5-7, Celovec

Uvodne besede: Joži Strutz in Tomaž Ogris
Spomin na Anito Hudl
Branje: Kristijan Močilnik

Iz svojih del berejo:
Barbara Simoniti, slovenska pesnica in pisateljica
Katarina Marinčič, slovenska pisateljica in literarna zgodovinarka
Marko Kravos, slovenski tržaški pesnik, pisatelj in esejist

Spomin na Andreja Kokota
Branje: Danijela Errenst

Glasbeni okvir: Janez Gregorič
Moderator: Fabjan Hafner

Anita Hudl, "naturalizirana Korošica" nas je nenadno zapustila 1. oktobra letos. Po gostovanju koroških pesnikov na SLovenskem PENu v Ljubljani smo se dogovarjali še o zadnjih podrobnostih gostovanja članov Slovenskega PEN v Celovcu, ko nas je zadela žalostna vest. Pred tednom dni pa nas je zapustil še en Korošec, tudi naš član Andrej Kokot. Slovenski PEN se zahvaljuje društvu Slovenskih pisateljev v Avstriji, da so nadaljevali Anitino začeto delo ter da so v spominski večer vključili tudi Andreja Kokota. Veseli smo, da bomo lahko prispevli k počastitvi njunega spomina.

Anita Hudl je bila rojena leta 1946 v Kamniku. Kot Anita Debevc je obiskovala filozofsko fakulteto v Ljubljani, leta 1968 pa se je preselila na Koroško. V sklopu SPD >Edinost< v Pliberku je ustanovila igralsko skupino >Oder 73< in jo vodila kot režiserka. Za svoje ustvarjalno in literarno delo je prejela Zlato Linhartovo značko, drugo nagrado za besedilo >Anzej< na Veseli jeseni v Mariboru in Drabosnjakovo priznanje SPZ. S svojim možem Jožkom Hudlom je živela v Nonči vasi pri Pliberku. Anita Hudl je bila predsednica Društva slovenskih pisateljev v Avstriji. Samostojna dela:Slike samostanskega vrta, Navadne zgodbe, Šel je popotnik skozi koroški vek, 1 x 1 je 1 in Na Koroškem nič novega. Otroška in mladinska dela: Zgodbe z ulice, Na jasi, Jan in Žan Dvanajst čarovnic in ena ter Zares čudna šola.

Sosedstvo besed

V četrtek, 8. novembra hrvaški PEN predstavlja projekt Susjedstvo riječi ali Neighbourhood of Words s podnaslovom slovensko-hrvaški dialogi, na katerem bodo nastopili Aleš Debeljak, Boris A. Novak, Veno Taufer in Tomaž Šalamun iz Slovenije ter Nadežda Čačinovič, Zvonko Maković, Tonko Maroević in Sibila Petlevski.

Več o dogodku tukaj.