Literarni kotiček
Drugačnost bogati

DRUGAČNOST BOGATI: GLOBINE MORJA

Globina drugačnosti je neskončna. Če bi jo poskušali oceniti, je tako, kakor če bi hoteli prešteti in primerjati vse kapljice vode v morju. Nemogoče. In prav kapljice lahko kljub svoji raznolikosti in zaradi trdne povezanosti tvorijo morja in oceane.

Sovražni govor je vojna napoved

SOVRAŽNI GOVOR JE VOJNA NAPOVED

Če bi se že v uvodu dotaknila starega slovenskega pregovora Beseda ni konj, bi kaj hitro razbila pomen in realnost tega pregovora. Besede lahko strejo močen oklep in razbijejo še tako trdno grajen zid posameznikove  samopodobe. Povzročijo lahko boleče rane, po katerih je zdravljenje še zahtevnejše. Pogosto se zarijejo v našo notranjost in tam ostanejo za veliko časa, do takrat ko smo pač pripravljeni iti naprej. Velikokrat se pretvarjamo, da ne bolijo, vendar imajo besede moč, predvsem zato, ker jim slepo verjamemo ali pa se bojimo, da jim bodo verjeli drugi.

Drugačnost bogati

Drugačnost je del našega vsakdana in del vsakega od nas. Čeprav to pogosto želimo prikriti, da bi zadovoljili našo potrebo po pripadnosti, smo drugačni čisto vsi. Večino svojega življenja mislim, da je drugačnost slaba in manjvredna. Hvala, zloglasni mediji!

Sovražni govor je vojna napoved

Tišina. Nemočno vstanem, da ne bom drugačna, da ne bom izstopala, da ne bom predrzna.

»Jutro!« vpeljano prečesa razred učitelj zgodovine. Razvaljenih obrazov za klopmi ne spregleda. »Druga svetovna vojna!« še enkrat, tokrat z dvakratno mero entuziazma, maha pred tablo, a še vseeno premalo zanimivo, da bi me pritegnil.

Skoraj neopazno pogledam skozi okno. V daljavi takoj opazim nevihto. Čudno – ko pa je še včeraj pripekalo sonce.

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!

Simpozij o dramatiki Mire Mihelič

Ob stoletnici rojstva Slovenski PEN vabi na

SIMPOZIJ O DRAMATIKI MIRE MIHELIČ
z naslovom
SVET BREZ SOVRAŠTVA

dvorana DSP, Tomšičeva 12, Ljubljana
torek, 25. september 2012
od 9h do 14h

PROGRAM SIMPOZIJA

9h00 – 9H15: Pozdravni nagovor predsednika Slovenskega Centra PEN, Marjana Strojana

9h15 – 11h:  Alenka Puhar: Na pragu zapovedanega sovraštva

dr. Bogomila Kravos: Odgovornost in samozavest

dr. Lado Kralj: Tri drame o vojni

11h – 11h30: Odmor

11h30 – 14h: Tone Peršak: Dramski svet Mire Mihelič (Svet je oder, oder je ves svet)

dr. Denis Poniž: Komediografija Mire Mihelič med osebno poetiko in imperativi časa

dr. Edvard Kovač : Etika odpuščanja v dramatiki Mire Mihelič

moderator: dr. Edvard Kovač

Svet brez sovraštva

Ob 100. obletnici rojstva Mire Mihelič
vabljeni na Spominski večer, posvečen pisateljici, dramatičarki in prevajalki.
Nastopajo: študentje AGRFT Tin Grabnar, Juš A. Zidar, Žiga Divjak; branje odlomkov: Damijana Černe. Vodi: Alenka Puhar.

Letos praznujemo stoto obletnico rojstva Mire Mihelič, pisateljice za odrasle in otroke, dramatičarke, poznavalke položaja slovenskega meščanstva na prelomu družbene ureditve po drugi svetovni vojni, zagovornice svobode govora in človekovih pravic. Prevedla je več kot petdeset literarnih del svetovno uveljavljenih pisateljev. Desetletja je posvetila delu pri Društvu pisateljev in kot predsednica slovenskega PEN-a predstavljala slovenske pisatelje po svetu. Spominski večer, posvečen njej, bo vodila Alenka Puhar, igro Svet brez sovraštva bodo pripravili študentje AGRFT Tin Grabnar, Juš A. Zidar, Žiga Divjak, iz knjige spominov Ure mojih dni pa bo odlomke brala Damijana Černe.

*Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.

27. Mednarodni literarni festival Vilenica

Na letošnji Vilenici bo sodelovalo kar nekaj članov Slovenskega PEN.

Opozarjamo na:

4. september ob 18. uri: Predvečer Vilenice z dobitnikom štipendije Srednjeevropske pobude 2011 Ognjenom Spahićem (Črna gora), dobitnico štipendije Srednjeevropske pobude 2012 Ajlo Terzić (BiH) in Albertom Garlinijem (Italija)
Povezuje: Patrizia Vascotto
Trst (Italija), Dvorana SEP

4. september ob 20. uri: Predvečer Vilenice z Majo Haderlap (Avstrija/Slovenija) in Miroslavom Košuto (Italija/Slovenija)
Povezuje: Marko Kravos
Repen, Kraška hiša

4. september ob 20. uri: Predvečer Vilenice z Davidom Albaharijem (Srbija/Kanada) in Borisom A. Novakom (Slovenija)
Povezuje: Vesna Humar
Koper, Pokrajinski muzej

5. september ob 22.uri: Branje udeležencev Vilenice
Povezuje: Veno Taufer