Literarni kotiček

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!

Kultura - biznis ali miloščina?

Vljudno vabljeni na debatni večer, ki bo torek, 3. aprila 2012 ob 19. uri v dvorani DSP na Tomšičevi 12 v Ljubljani.

V razpravi bosta sodelovala dr. Igor Koršič in Evald Flisar, k debati pa smo povabili še druge vidne predstavnike s področja kulture in kulturnega upravljanja. Večer bo povezoval Slavko Pregl.

Mreža mest zatočišč preganjanih pisateljev ICORN: pisatelji, glasniki sprememb?

Vljudno vas vabimo, da se 28. februarja ob 17. uri v dvorani Slovenske matice (Kongresni trg 8) udeležiteprvega v nizu dogodkov letošnjega festivalskega fokusa festivala Fabula, ki je namenjen angažirani literaturi, z naslovom MREŽA MEST ZATOČIŠČ PREGANJANIH PISATELJEV ICORN: PISATELJI, GLASNIKI SPREMEMB?

V letu, ko je bila prestolnica knjige, se je Ljubljana pridružila pomembni družbeno-umetniški iniciativi – postala je del mreže ICORN, ki nudi zatočišče vsem tistim pisateljem, ki so bili prisiljeni zapustiti svojo prvotno domovino, ker jim je bila v njej onemogočena svoboda govora. V okviru festivala Fabula bomo v sodelovanju s slovenskim centrom PEN, Mestno občino Ljubljana in mrežo ICORN pripravili dogodek, na katerem bomo predstavili štiri pisatelje, člane Mreže ICORN: gostujoča pisatelja Zineb el Rhazoui (Maroko) in Ali Amar (Maroko), ki sta pred kratkim prispela v Ljubljano, ter  Manal al-Sheikh  (Irak) in Mansurja Rajiha (Jemen), gostujoča pisatelja iz mesta Stavanger z Norveške.

Pisatelje bo predstavila moderatorka Carmen L. Oven, nato pa se bodo vsi štirje udeleženci dogodka pogovarjali o trenutnih razmerah na Bližnjem vzhodu in o vlogi umetnikov v "viharnih časih", diskusijo pa bo vodila Zineb el Rhazoui.

Zbrano občinstvo bosta nagovorila tudi vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana dr. Uroš Grilc in gospod Helge Lunde, izvršni direktor mreže ICORN, ki bosta podrobneje predstavila delovanje mreže ICORN pri nas in drugod po svetu.

Vljudno vabljeni!

foto: Reyes Sedano

Ljubljana gosti že drugega pisatelja

Ali Amar je maroški pisatelj in novinar. Leta 1997 j soustanovil in nato vodil prvi neodvisni tednik v maroku 'Le Journal hebdomadaire'. Tednik je po številnih napadih s strani maroškega režima prenehal izhajati januarja 2010. Ob koncu leta 2012 je v Ljubljano srečno prispel dolgo pričakovani drugi pisatelj iz Maroka!

ali amarAli Amar je diplomiral iz ekonomije. V Londonu je na Mestni univerzi v Londonu (the City University London) opravil magisterij iz mednarodnega novinarstva. Zaradi svojega "angažiranega peresa" in temeljitih raziskav maroškega monarhičnega sistema je bil Ali Amar pogostokrat preganjan in tudi po krivici obsojen.

Leta 2009 je pri francoskem založniku Calmann-Lévy izšla njegova knjiga "Mohammed VI, le grand malentendu" (Mohamed VI, veliki nesporazum), ki je bila v Maroku prepovedana. Knjiga razkriva resnično stanje prvih desetih let Mohamedovega kraljevanja. Njegova druga knjiga "Paris-Marrakech : argent, pouvoir et réseaux" bo izšla pri isti založbi 25. januarja letos (2012) in raziskuje skoraj incestne vezi med maroškimi in francoskimi elitami v času arabskih revolucij.