Literarni kotiček

Napovednik
22.05.2017

Vabilo na januarski debatni večer

Slovenski center PEN Vas vljudno vabi na debatni večer, ki bo v sredo, 18. januarja 2012, ob 19. uri v dvorani DSP na Tomšičevi 12 v Ljubljani.

V razpravi z naslovom ALI ŽE ŽIVIMO ČAS PO KONCU UMETNOSTI?

se bomo dotaknili vprašanja vloge umetnosti danes. Ali je čas, ko je umetnost v tistem pomenu besede, kot jo misli Hegel (Das sinnliche Scheinen der Idée) oziroma kot dejavnost, ki jo razumemo kot ustvarjanje vzporedne stvarnosti ali »kakor stvarnosti«, pri čemer je ključnega pomena njen estetski učinek, torej kot dejavnost, ki je kot konstitutivni pol zahodne civilizacije igrala neko temeljno vlogo v življenju človeka (človeštva), že minil? Kakšno vlogo (še) ima danes umetnost v življenju posameznika, človekove ožje skupnosti (recimo naroda) in človeštva v celoti?

V razpravi bodo sodelovali: Ivo Svetina, Edvard Kovač, Tadeja Krečič in Jani Virk. Večer bo moderiral Tone Peršak.

Prva ICORN pisateljica v Ljubljani

Z velikim veseljem smo v nedeljo, 20. novembra 2011 na ljubljanskem letališču pričakali maroško pisateljico in novinarko Zineb El Rhazoui. Zineb je tudi novinarka in borka za človekove pravice, soustanoviteljica gibanja MALI – alternativno gibanje za individualne svoboščine, ki se je proslavilo z organizacijo piknika v času ramadana leta 2009. Piknik je bil protest proti členu zakona, ki prepoveduje uživanje hrane na javnih mestih.

Zineb v EU parlamentu

Zineb je tudi članica gibanja Svoboda in demokracija, ki je bolj znano pod imenom gibanje 20. februarja, ki si prizadeva za uveljavitev resnične demokracije v Maroku. Po izobrazbi je sociologinja religij in v tedniku Journal hebdomadaire objavila več raziskav o verskih manjšinah in murabitskih obredih. Journal hebdomadaire je bil prvi neodvisni časnik v Maroku, ki pa so ga januarja 2010 oblasti prepovedale. Ker ji je bila vzeta možnost javnega nastopanja in je začela zaradi svojega delovanja (predvsem zaradi protestov proti spolnemu nadlegovanju žensk na javnih mestih) prejemati smrtne grožnje, se je prijavila in bila sprejeta v mrežo mest zatočišč ICORN.

Od novembra 2011 živi in deluje v Ljubljani, ki je postala članica mreže ICORN junija 2011. Zineb El Rhazoui je nedavno objavila dva prispevkav skupinskih objavah in sicer v les 1000 Unes de Charlie Hebdo (Ed. Les échappés) in Nouvelles du Maroc (Maroške kratke zgodbe), kjer je objavila politično zgodbo z naslovom "Ahmed le businessman" (Collection Miniatures, Ed. Magellan).

27. slovenski knjižni sejem

Pogovor s slovenskim Claudelom

Oba poznavalca francoske literature in filozofskih miselnih tokov sta se pogovarjala z laureatom slovenske literature Alojzem Rebulo, dolgoletnim članom slovenskega PENa o njegovi knjigi Credo.

avtor: dsp

Soglašala sta, da je Rebula pod vplivom Jacquesa Maritaina, vendar je za razliko od njega njegova poetičnost veliko močnejša in v svoji poetičnosti presega celo znamenitega Pascala.

Če bi mu hotela najti literarno ime v svetovni literaturi,bi lahko rekla, da je Rebula slovenski Paul Claudel.