FB ICORN
Literarni kotiček
Drugačnost bogati
Sovražni govor je vojna napoved
Drugačnost bogati
Sovražni govor je vojna napoved
SARAJEVO

v knjižnici že dva tisoč let knjige načrti
v plamenih liste odnaša iz spomina veter
črke in strani zleplja kri v otrplih prstih

 

Veno Taufer: VUKVAR

I had an apparition of Vukovar and I took a walk for a few
    streets -
around the block - with my hands frozen - up to the tobacco shop
and on returning I thought so that's the way they used

Napovednik
21.06.2017
A A  

Mreža mest zatočišč preganjanih pisateljev ICORN: pisatelji, glasniki sprememb?

Vljudno vas vabimo, da se 28. februarja ob 17. uri v dvorani Slovenske matice (Kongresni trg 8) udeležiteprvega v nizu dogodkov letošnjega festivalskega fokusa festivala Fabula, ki je namenjen angažirani literaturi, z naslovom MREŽA MEST ZATOČIŠČ PREGANJANIH PISATELJEV ICORN: PISATELJI, GLASNIKI SPREMEMB?


V letu, ko je bila prestolnica knjige, se je Ljubljana pridružila pomembni družbeno-umetniški iniciativi – postala je del mreže ICORN, ki nudi zatočišče vsem tistim pisateljem, ki so bili prisiljeni zapustiti svojo prvotno domovino, ker jim je bila v njej onemogočena svoboda govora. V okviru festivala Fabula bomo v sodelovanju s slovenskim centrom PEN, Mestno občino Ljubljana in mrežo ICORN pripravili dogodek, na katerem bomo predstavili štiri pisatelje, člane Mreže ICORN: gostujoča pisatelja Zineb el Rhazoui (Maroko) in Ali Amar (Maroko), ki sta pred kratkim prispela v Ljubljano, ter  Manal al-Sheikh  (Irak) in Mansurja Rajiha (Jemen), gostujoča pisatelja iz mesta Stavanger z Norveške.

Pisatelje bo predstavila moderatorka Carmen L. Oven, nato pa se bodo vsi štirje udeleženci dogodka pogovarjali o trenutnih razmerah na Bližnjem vzhodu in o vlogi umetnikov v "viharnih časih", diskusijo pa bo vodila Zineb el Rhazoui.

Zbrano občinstvo bosta nagovorila tudi vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana dr. Uroš Grilc in gospod Helge Lunde, izvršni direktor mreže ICORN, ki bosta podrobneje predstavila delovanje mreže ICORN pri nas in drugod po svetu.

Vljudno vabljeni!foto: Reyes Sedano

Ljubljana gosti že drugega pisatelja

Ali Amar je maroški pisatelj in novinar. Leta 1997 j soustanovil in nato vodil prvi neodvisni tednik v maroku 'Le Journal hebdomadaire'. Tednik je po številnih napadih s strani maroškega režima prenehal izhajati januarja 2010. Ob koncu leta 2012 je v Ljubljano srečno prispel dolgo pričakovani drugi pisatelj iz Maroka!


ali amarAli Amar je diplomiral iz ekonomije. V Londonu je na Mestni univerzi v Londonu (the City University London) opravil magisterij iz mednarodnega novinarstva. Zaradi svojega "angažiranega peresa" in temeljitih raziskav maroškega monarhičnega sistema je bil Ali Amar pogostokrat preganjan in tudi po krivici obsojen.

Leta 2009 je pri francoskem založniku Calmann-Lévy izšla njegova knjiga "Mohammed VI, le grand malentendu" (Mohamed VI, veliki nesporazum), ki je bila v Maroku prepovedana. Knjiga razkriva resnično stanje prvih desetih let Mohamedovega kraljevanja. Njegova druga knjiga "Paris-Marrakech : argent, pouvoir et réseaux" bo izšla pri isti založbi 25. januarja letos (2012) in raziskuje skoraj incestne vezi med maroškimi in francoskimi elitami v času arabskih revolucij.Vabilo na januarski debatni večer

Slovenski center PEN Vas vljudno vabi na debatni večer, ki bo v sredo, 18. januarja 2012, ob 19. uri v dvorani DSP na Tomšičevi 12 v Ljubljani.


V razpravi z naslovom ALI ŽE ŽIVIMO ČAS PO KONCU UMETNOSTI?

se bomo dotaknili vprašanja vloge umetnosti danes. Ali je čas, ko je umetnost v tistem pomenu besede, kot jo misli Hegel (Das sinnliche Scheinen der Idée) oziroma kot dejavnost, ki jo razumemo kot ustvarjanje vzporedne stvarnosti ali »kakor stvarnosti«, pri čemer je ključnega pomena njen estetski učinek, torej kot dejavnost, ki je kot konstitutivni pol zahodne civilizacije igrala neko temeljno vlogo v življenju človeka (človeštva), že minil? Kakšno vlogo (še) ima danes umetnost v življenju posameznika, človekove ožje skupnosti (recimo naroda) in človeštva v celoti?

 

V razpravi bodo sodelovali: Ivo Svetina, Edvard Kovač, Tadeja Krečič in Jani Virk. Večer bo moderiral Tone Peršak.