Literarni kotiček
Obrazi miru

Ob 50. obletnici Blejskih srečanj smo izdali izbor pesmi članov svetovnih centrov PEN, ki se redno udeležujejo naših srečanj. Knjižica je čudovit pogled nazaj in popotnica za naprej.

Drugačnost bogati

DRUGAČNOST BOGATI: GLOBINE MORJA

Globina drugačnosti je neskončna. Če bi jo poskušali oceniti, je tako, kakor če bi hoteli prešteti in primerjati vse kapljice vode v morju. Nemogoče. In prav kapljice lahko kljub svoji raznolikosti in zaradi trdne povezanosti tvorijo morja in oceane.

Sovražni govor je vojna napoved

SOVRAŽNI GOVOR JE VOJNA NAPOVED

Če bi se že v uvodu dotaknila starega slovenskega pregovora Beseda ni konj, bi kaj hitro razbila pomen in realnost tega pregovora. Besede lahko strejo močen oklep in razbijejo še tako trdno grajen zid posameznikove  samopodobe. Povzročijo lahko boleče rane, po katerih je zdravljenje še zahtevnejše. Pogosto se zarijejo v našo notranjost in tam ostanejo za veliko časa, do takrat ko smo pač pripravljeni iti naprej. Velikokrat se pretvarjamo, da ne bolijo, vendar imajo besede moč, predvsem zato, ker jim slepo verjamemo ali pa se bojimo, da jim bodo verjeli drugi.

Drugačnost bogati

Drugačnost je del našega vsakdana in del vsakega od nas. Čeprav to pogosto želimo prikriti, da bi zadovoljili našo potrebo po pripadnosti, smo drugačni čisto vsi. Večino svojega življenja mislim, da je drugačnost slaba in manjvredna. Hvala, zloglasni mediji!

Sovražni govor je vojna napoved

Tišina. Nemočno vstanem, da ne bom drugačna, da ne bom izstopala, da ne bom predrzna.

»Jutro!« vpeljano prečesa razred učitelj zgodovine. Razvaljenih obrazov za klopmi ne spregleda. »Druga svetovna vojna!« še enkrat, tokrat z dvakratno mero entuziazma, maha pred tablo, a še vseeno premalo zanimivo, da bi me pritegnil.

Skoraj neopazno pogledam skozi okno. V daljavi takoj opazim nevihto. Čudno – ko pa je še včeraj pripekalo sonce.

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!

Festival Vilenica 2017

Icorn umetnik v Ljubljani, pesnik Samir Sayegh bo letos nastopil na festivalu Vilenica. V sredo, 6. septembra ob 16. uri bo nastopil na odru Jazz cluba Gajo, skupaj z lanskoletno dobitnico nagrade Dubravko Ugrešić, švicarsko pisateljico Hedi Wyss in slovensko književnico Anjo Golob. Več o dogodku in festivalu na: https://vilenica.si/program-2017/sreda-6-9-2017/

Film o Borisu Pahorju

BORIS PAHOR: PORTRET SVOBODNEGA ČLOVEKA (BORIS PAHOR: PORTRAIT D’UN HOMME LIBRE)

Režija: Fabienne Issartel

Francija, 2016, 98 min.

Spoštovane članice, spoštovani člani,

z veseljem vam sporočamo, da bo končno na ogled dokumentarni film o Borisu Pahorju z naslovom Boris Pahor – portret svobodnega človeka, ki ga je že pred leti posnela francoska umetnica Fabienne Issartel. Film ima slovenske podnapise.

Predvajali ga bodo 1. septembra ob 19.00 v Trstu v okviru 52. srečanja v Dragi, v Ljubljani pa 14. septembra, prav tako ob 19.00 v Kosovelovi dvorani v Cankarjevem domu. Vstopnice za projekcijo v Cankarjevem domu so brezplačne.

Vljudno vabljeni.

Hommage Simoni Veil

Slovenski center PEN na pobudo ženskega odbora MIRA

vabi v sredo, 13. 09. 2017 ob 19.00

v dvorano DSP in PEN na Tomšičevi 12 v Ljubljani

na okroglo mizo

Hommage Simoni Veil

Kdo je bila borka za človekove pravice in ženske ter prva predsednica Evropskega parlamenta?

O tej izjemni letos preminuli Evropejki bodo spregovorili dr. Svetlana Slapšak, doktorica antičnih študij, kritičarka in antropologinja, dr. Iztok Simoniti, esejist in diplomat, in Milena Šmit, pravnica in nekdanja veleposlanica, ki bo razgovor vodila.

Simone Veil (1927-2017) je preživela holokavst, se dosledno zavzemala za spravo med Nemci in Francozi, spoštovanje človekovih pravic, še posebej pravic žensk. V sedemdesetih letih je kot zdravstvena ministrica uspešno spravila zakon o prekinitvi nosečnosti skozi francoski parlament. V zori gibanj za življenje in ponovnih teženj, da bi politika upravljala z ženskim telesom, se je nedavno v Sloveniji razplamtela tudi v povezavi z njenim imenom burna polemika. Francija je jasno pokazala, kako zelo ceni izjemno humanistko in prvo predsednico Evropskega parlamenta ter jo julija letos počastila z najvišjimi državnimi častmi v Les Invalides.

Veselimo se vašega obiska in prispevka k diskusiji,

Ifigenija Simonović, predsednica Slovenskega centra PEN

Tanja Tuma, predsednica Ženskega odbora SC PEN MIRA