FB ICORN
Literarni kotiček
Drugačnost bogati
Sovražni govor je vojna napoved
Drugačnost bogati
Sovražni govor je vojna napoved
SARAJEVO

v knjižnici že dva tisoč let knjige načrti
v plamenih liste odnaša iz spomina veter
črke in strani zleplja kri v otrplih prstih

 

Veno Taufer: VUKVAR

I had an apparition of Vukovar and I took a walk for a few
    streets -
around the block - with my hands frozen - up to the tobacco shop
and on returning I thought so that's the way they used

Napovednik
21.06.2017
A A  

Prva ICORN pisateljica v Ljubljani

Z velikim veseljem smo v nedeljo, 20. novembra 2011 na ljubljanskem letališču pričakali maroško pisateljico in novinarko Zineb El Rhazoui. Zineb je tudi novinarka in borka za človekove pravice, soustanoviteljica gibanja MALI – alternativno gibanje za individualne svoboščine, ki se je proslavilo z organizacijo piknika v času ramadana leta 2009. Piknik je bil protest proti členu zakona, ki prepoveduje uživanje hrane na javnih mestih.


Zineb v EU parlamentu

Zineb je tudi članica gibanja Svoboda in demokracija, ki je bolj znano pod imenom gibanje 20. februarja, ki si prizadeva za uveljavitev resnične demokracije v Maroku. Po izobrazbi je sociologinja religij in v tedniku Journal hebdomadaire objavila več raziskav o verskih manjšinah in murabitskih obredih. Journal hebdomadaire je bil prvi neodvisni časnik v Maroku, ki pa so ga januarja 2010 oblasti prepovedale. Ker ji je bila vzeta možnost javnega nastopanja in je začela zaradi svojega delovanja (predvsem zaradi protestov proti spolnemu nadlegovanju žensk na javnih mestih) prejemati smrtne grožnje, se je prijavila in bila sprejeta v mrežo mest zatočišč ICORN.

 

Od novembra 2011 živi in deluje v Ljubljani, ki je postala članica mreže ICORN junija 2011. Zineb El Rhazoui je nedavno objavila dva prispevkav skupinskih objavah in sicer v les 1000 Unes de Charlie Hebdo (Ed. Les échappés) in Nouvelles du Maroc (Maroške kratke zgodbe), kjer je objavila politično zgodbo z naslovom "Ahmed le businessman" (Collection Miniatures, Ed. Magellan).

 27. slovenski knjižni sejem

Pogovor s slovenskim Claudelom

Oba poznavalca francoske literature in filozofskih miselnih tokov sta se pogovarjala z laureatom slovenske literature Alojzem Rebulo, dolgoletnim članom slovenskega PENa o njegovi knjigi Credo.


avtor: dsp

Soglašala sta, da je Rebula pod vplivom Jacquesa Maritaina, vendar je za razliko od njega njegova poetičnost veliko močnejša in v svoji poetičnosti presega celo znamenitega Pascala.

Če bi mu hotela najti literarno ime v svetovni literaturi,bi lahko rekla, da je Rebula slovenski Paul Claudel.

 Aktualno: 21. september, svetovni dan miru

peaceNa skupščini Odbora pisateljev za mir v okviru 77. svetovnega kongresa Mednarodnega PEN v Beogradu so pisatelji sprejeli Beograjsko deklaracijo.

 

Pisatelji ugotavljajo, da morajo spodbujati kulturo miru ne le skozi pisanje, temveč tudi kot preprsti državljani sveta. V 21. stoletju je potrebno nujnol opozarjati na nasilnost, s katero finančne špekulacije silijo večji del svetovnega prebivalstva v revščino, hkrati pa se vse bolj neodgovorno ravna z naravnimi viri. Člani vseh PEN centrov po svetu, še posebno člani Odbora pisateljev za mir obsojajo terorizem in nasilje v vseh njunih oblikah.

   

Celotna deklaracija v angleškem in francoskem jeziku:

BDBelgrade declaration 

FDDeclaration de Belgrade