FB ICORN
Literarni kotiček
SARAJEVO

v knjižnici že dva tisoč let knjige načrti
v plamenih liste odnaša iz spomina veter
črke in strani zleplja kri v otrplih prstih

 

Veno Taufer: VUKVAR

I had an apparition of Vukovar and I took a walk for a few
    streets -
around the block - with my hands frozen - up to the tobacco shop
and on returning I thought so that's the way they used

Napovednik
22.05.2017
A A  

Aktualno: 21. september, svetovni dan miru

peaceNa skupščini Odbora pisateljev za mir v okviru 77. svetovnega kongresa Mednarodnega PEN v Beogradu so pisatelji sprejeli Beograjsko deklaracijo.

 

Pisatelji ugotavljajo, da morajo spodbujati kulturo miru ne le skozi pisanje, temveč tudi kot preprsti državljani sveta. V 21. stoletju je potrebno nujnol opozarjati na nasilnost, s katero finančne špekulacije silijo večji del svetovnega prebivalstva v revščino, hkrati pa se vse bolj neodgovorno ravna z naravnimi viri. Člani vseh PEN centrov po svetu, še posebno člani Odbora pisateljev za mir obsojajo terorizem in nasilje v vseh njunih oblikah.

   

Celotna deklaracija v angleškem in francoskem jeziku:

BDBelgrade declaration 

FDDeclaration de Belgrade

 Aktualno: Okrogla miza o usodi Soče in Posočja

Kje: Glasbena šola Tolmin
Kdaj: V četrtek, 8. septembra 2011 ob 20. uri

Sodelujejo: ga. Maša Klavora, podžupanja občine Tolmin, g. Darij Krajčič, direktor zavoda RS za varstvo naravne dediščine, g. Janez Bizjak, načelnik Komisije za varstvo gorske narave PZS, g. Anton Komat, naravovarstvenik, dr. Boštjan Anko, strokovnjak za varstvo naravne dediščine, g. Danijel Magajne, graditelj majhinh elektrarn in g. Marjan Strojan pesnik, prevajalec in publicist.

Pogovor bo povezoval dr. Edvard Kovač, filozof in esejist.

 


SočaReka Soča je bila od nekdaj navdih za literarno ustvarjanje slovenskih pisateljev, njena nedotakljivost je bila sinonim za mir in sožitje med ljudmi ter človeka z naravo. Ko smo pisateljem iz tujine ob njihovem obisku kazali lepote slovenske krajine, je bila Soča s svojimi pritoki naš ponos. Njen zgodovinski in kulturni pomen je tako velik, da nikakršen gospodarski interes ne sme podreti tega ravnovesja. Zato sta se Slovenski Center PEN in Mirovni odbor Mednarodnega  PENa čutila etično zavezana, da sta predlagala umaknitev 565. člena novega Energetskega zakona, ki ukinja zaščito reke Soče in njenih pritokov od sotočja z Idrijco navzgor.
 
Zato smo se tudi odločili, da v luči svojega literarnega in intelektualnega snovanja skupaj s prizadetimi Posočani organiziramo okroglo mizo o usodi Soče in Posočja. Prepričani smo, da se krajani te pokrajine kot tudi meščani Tolmina in drugih posoških krajev organsko povezujejo s svojo krajino Soče, z njenim sotočjem in pritoki ter da so njihova občutja in življenjske izkušnje vir novih utemeljitev za ohranjanje te naše enkratne krajine.


Slovenski center PEN organizira avtobusni prevoz iz Ljubljane ob 17h30 izpred Narodne galerije na Cankarjevi cesti. Nekaj mest je še prostih. Prijavite se lahko po e-mailu: slopen@guest.arnes.si