FB ICORN
Literarni kotiček
Drugačnost bogati

DRUGAČNOST BOGATI: GLOBINE MORJA

Globina drugačnosti je neskončna. Če bi jo poskušali oceniti, je tako, kakor če bi hoteli prešteti in primerjati vse kapljice vode v morju. Nemogoče. In prav kapljice lahko kljub svoji raznolikosti in zaradi trdne povezanosti tvorijo morja in oceane.

Sovražni govor je vojna napoved

SOVRAŽNI GOVOR JE VOJNA NAPOVED

 

 

Če bi se že v uvodu dotaknila starega slovenskega pregovora Beseda ni konj, bi kaj hitro razbila pomen in realnost tega pregovora. Besede lahko strejo močen oklep in razbijejo še tako trdno grajen zid posameznikove  samopodobe. Povzročijo lahko boleče rane, po katerih je zdravljenje še zahtevnejše. Pogosto se zarijejo v našo notranjost in tam ostanejo za veliko časa, do takrat ko smo pač pripravljeni iti naprej. Velikokrat se pretvarjamo, da ne bolijo, vendar imajo besede moč, predvsem zato, ker jim slepo verjamemo ali pa se bojimo, da jim bodo verjeli drugi.

Drugačnost bogati

Drugačnost bogati

 

Drugačnost je del našega vsakdana in del vsakega od nas. Čeprav to pogosto želimo prikriti, da bi zadovoljili našo potrebo po pripadnosti, smo drugačni čisto vsi. Večino svojega življenja mislim, da je drugačnost slaba in manjvredna. Hvala, zloglasni mediji!

 
Sovražni govor je vojna napoved

Sovražni govor je vojna napoved

 

Tišina. Nemočno vstanem, da ne bom drugačna, da ne bom izstopala, da ne bom predrzna.

 

»Jutro!« vpeljano prečesa razred učitelj zgodovine. Razvaljenih obrazov za klopmi ne spregleda. »Druga svetovna vojna!« še enkrat, tokrat z dvakratno mero entuziazma, maha pred tablo, a še vseeno premalo zanimivo, da bi me pritegnil.

 

Skoraj neopazno pogledam skozi okno. V daljavi takoj opazim nevihto. Čudno – ko pa je še včeraj pripekalo sonce.

 
SARAJEVO

v knjižnici že dva tisoč let knjige načrti
v plamenih liste odnaša iz spomina veter
črke in strani zleplja kri v otrplih prstih

 

Veno Taufer: VUKVAR

I had an apparition of Vukovar and I took a walk for a few
    streets -
around the block - with my hands frozen - up to the tobacco shop
and on returning I thought so that's the way they used

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!
A A  

Aktualno: Okrogla miza o usodi Soče in Posočja

Kje: Glasbena šola Tolmin
Kdaj: V četrtek, 8. septembra 2011 ob 20. uri

Sodelujejo: ga. Maša Klavora, podžupanja občine Tolmin, g. Darij Krajčič, direktor zavoda RS za varstvo naravne dediščine, g. Janez Bizjak, načelnik Komisije za varstvo gorske narave PZS, g. Anton Komat, naravovarstvenik, dr. Boštjan Anko, strokovnjak za varstvo naravne dediščine, g. Danijel Magajne, graditelj majhinh elektrarn in g. Marjan Strojan pesnik, prevajalec in publicist.

Pogovor bo povezoval dr. Edvard Kovač, filozof in esejist.

 


SočaReka Soča je bila od nekdaj navdih za literarno ustvarjanje slovenskih pisateljev, njena nedotakljivost je bila sinonim za mir in sožitje med ljudmi ter človeka z naravo. Ko smo pisateljem iz tujine ob njihovem obisku kazali lepote slovenske krajine, je bila Soča s svojimi pritoki naš ponos. Njen zgodovinski in kulturni pomen je tako velik, da nikakršen gospodarski interes ne sme podreti tega ravnovesja. Zato sta se Slovenski Center PEN in Mirovni odbor Mednarodnega  PENa čutila etično zavezana, da sta predlagala umaknitev 565. člena novega Energetskega zakona, ki ukinja zaščito reke Soče in njenih pritokov od sotočja z Idrijco navzgor.
 
Zato smo se tudi odločili, da v luči svojega literarnega in intelektualnega snovanja skupaj s prizadetimi Posočani organiziramo okroglo mizo o usodi Soče in Posočja. Prepričani smo, da se krajani te pokrajine kot tudi meščani Tolmina in drugih posoških krajev organsko povezujejo s svojo krajino Soče, z njenim sotočjem in pritoki ter da so njihova občutja in življenjske izkušnje vir novih utemeljitev za ohranjanje te naše enkratne krajine.


Slovenski center PEN organizira avtobusni prevoz iz Ljubljane ob 17h30 izpred Narodne galerije na Cankarjevi cesti. Nekaj mest je še prostih. Prijavite se lahko po e-mailu: slopen@guest.arnes.si