Literarni kotiček

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!

Obrazi miru - natečaj za osnovnošolce

Razpis za sodelovanje šolarjev na 46. mednarodnem srečanju na Bledu v okviru

1. Mednarodnega festivala literature za mir – Obrazi miru

Spoštovani učitelji, učiteljice in učenci na osnovnih šolah v Sloveniji in v zamejstvu,

Slovenski center PEN bo na letošnjem mednarodnem srečanju na Bledu posvetil posebno pozornost stoti obletnici prve svetovne vojne. Gostje iz tujine in domači gostje bojo štiri dni razpravljali o vojni in miru, o strahu in pogumu, o upanju in brezupu. Člani tega pomembnega pisateljskega društva (kratica PEN pomeni: poets, essayist and novelists - pisatelji, esejisti in pesniki) smo se odločili, da damo tudi najmlajšim piscem priložnost, da izrazijo svoje mnenje glede teh tem,  ki se tičejo prav vsakogar na svetu. Razpisujemo natečaj, ki se ga lahko udeležijo šolarji vseh osnovnih šol na Slovenskem in po svetu, ki pišejo v slovenskem jeziku.

Prozni prispevki ali prispevki v verzih naj ne bi presegali 1500 znakov (s presledki). Priznanja, knjižno nagrado in nastop v času blejskega srečanja na literarnem večeru na Bledu (s prevodom v angleščino ali francoščino) bo prejel en avtor ali avtorica iz četrtega ali petega razreda, en avtor ali avtorica iz šestega ali sedmega in en avtor oz. avtorica iz osmega ali devetega razreda osnovne šole.

Komisija bo zbirala prispevke za natečaj do 15. marca 2014. Odločitev bo objavljena na spletnih straneh slovenskega PEN centra najkasneje 1. maja 2014. Tu bodo tudi objavljeni nagrajeni izbrani prispevki v slovenščini in prevodu.

Z veseljem in zanimanjem pričakujemo vaš odziv!

Komisija za izbor najboljših prispevkov za natečaj

Barbara Simoniti, Marko Kravos in Ifigenija Simonović

Veselimo se sodelovanja in Vas lepo pozdravljamo!

Slovenski PEN

Prispevke lahko pošljete na elektronski naslov: slopen@guest.arnes.si

V okviru festivala Fabula

Pogovor z etiopskim novinarjem Girmo T. Fantaye

Slovenska prestolnica bo v letih 2014 in 2015 v okviru projekta Ljubljana – mesto zatočišče, ki ga koordinira Slovenski center PEN, gostila etiopskega novinarja, pesnika in pisatelja Girmo T. Fantaye. Ta že od leta 2004 piše članke za številne spletne publikacije, nekateri pa so bili objavljeni tudi v več časopisih in revijah, med drugim v New York Timesu. Leta 2007 je z nekaj sodelavci ustanovil časopis Addis Neger, a so bili ves čas obstoja tega časopisa njegov urednik ter sodelujoči novinarji izpostavljeni opozorilom in grožnjam etiopskih državnih obveščevalnih služb, zato Girmo T. Fantaye že od leta 2010 živi v azilu. O avtorjevi izkušnji (ne)svobode v njegovi domovini in drugod ter o njegovem delu in ustvarjanju nasploh se bo z njim pogovarjala pisateljica in novinarka Gabriela Babnik.

Vabljeni v Trubarjevo hišo literature v petek, 28.02.2014, ob 18.00.

Večer z novimi člani

Slovenski center PEN in Mira, ženski odbor Slovenskega centra PEN, sta v ponedeljek, 17. februarja 2014, ob 18. uri v dvorani DSP na Tomšičevi 12 v Ljubljani počastila novo sprejete člane s pogovornim predstavitvenim večerom. Novi člani so: akad. prof. dr. Alenka Šelih, dr. Bogomila Kravos, Tanja Tuma, Suzana Tratnik in dr. Lenart Škof. O njihovem delu ter o sedanjem času in Sloveniji v njem se je z njimi pogovarjal predsednik Slovenskega centra PEN, Marjan Strojan.