FB ICORN
Literarni kotiček
Drugačnost bogati
Sovražni govor je vojna napoved
Drugačnost bogati
Sovražni govor je vojna napoved
SARAJEVO

v knjižnici že dva tisoč let knjige načrti
v plamenih liste odnaša iz spomina veter
črke in strani zleplja kri v otrplih prstih

 

Veno Taufer: VUKVAR

I had an apparition of Vukovar and I took a walk for a few
    streets -
around the block - with my hands frozen - up to the tobacco shop
and on returning I thought so that's the way they used

Napovednik
21.06.2017
A A  
Ljubljana, 26.10.2011

Možnosti poezije

Pred kratkim sta izšli dve zanimivi, morda pri nas celo prelomni knjigi o poeziji: Salto immortale Borisa A. Novaka in Nujnost poezije Miklavža Komelja, ki je zanjo prejel tudi Rožančevo nagrado.


Obe izpričujeta nov pogled na poezijo in njeno prevajanje, ki ga izpostavljata kot eno ključnih vprašanj pri iskanju odgovora o bistvu pesniškega.

 

Na večeru z naslovom

Možnosti poezije


bodo sodelovali dr. Boris A. Novak, Milan Jesih in Marjan Strojan. Večer bo moderiral Gregor Podlogar.

 

Debatni večer bo v petek 4. novembra ob 18. uri v dvorani DSP na Tomšičevi 12 v Ljubljani.Slovenski center PEN na 77. svetovnem kongresu v Beogradu

BeogradPrispevek Slovenskega centra PEN je bil izreden in zelo opazen.


Po zaslugi predsednika Marjana Strojana in podpredsednika Toneta Peršaka – oba uradna delegata našega centra -  sta bila z aklamacijo sprejeta dva predloga za prihodnje delovanje Mednarodnega PENa: predlog, da Sarajevo leta 2014 postane Evropska prestolnica kulture; predlog, da se ustanovna listina dopolni tudi s pozivom proti nasilju nad naravo, kar zavezuje k varstvu okolja.

 

Slovenski center se je posebej zavzel tudi za ostrejšo obsodbo nasilnih dogajanj v Mehiki, kjer izginjajo pisatelji in novinarji. Mirovni komite, ki mu predseduje Edvard Kovač je kongresu predložil še zelo opazno resolucijo o zaščiti Romov v vsej Evropi.

Člana Slovenskega PEN Veno Taufer in Drago Jančar sta se udeležila literarnega festivala v okviru kongresa pod naslovom Free the World. Zelo odmevno je bilo branje z legendarnega balkona Narodnega gledališča v Beogradu. Na literarnem večeru v Kulturnem centru Grad v Beogradu je Veno Taufer bral pesmi v slovenščini ter v srbskem in angleškem prevodu, na literarnem branju mednarodnih udeležencev kongresa v Kulturnem centru v Novem Sadu pa je med drugimi prebral tudi pesem Vukovar v angleškem prevodu, kar je v mestu le 40 km oddaljenem od kraja dogajanj 1991.leta, imelo poseben učinek.

Posebna pozornost v Kulturnem centru je bila namenjena prav Dragu Jančarju in madžarskemu pisatelju Djerdjiju Konradu. Za slednja je književnik Gojko Božović dejal, da sta "prava književna predstavnika vzhodne Evrope". Prav tako so veliko pozornost namenili predsedniku Slovenskega PENa Marjanu Strojanu, ki je imel literarna branja po vsej državi.77. svetovni kongres Mednarodnega PEN v Beogradu

Kongres bo potekal od 12. do 18. septembra. Osrednja tema kongresa je "Književnost - svetovni jezik".

 


Za Srbski PEN, ki bo letos prvič gostitelj kongresa, je dogodek veliko priznanje in izraz spoštovanja njihovi kulturi in književnosti. Leto 2011 je pomembno iz dveh razlogov, saj MednarodniPEN praznuje 90. letnico obstoja, Srbski PEN pa 85. letnico. Srbski PEN center bo imel tako priložnost v svoji prestolnici zbrati najpomembnejše literate današnjega časa ter jim predstaviti "cvet srbske kuilture".

 

Na kongresu se bo zbralo več kot 300 pisateljev, prevajalcev in založnikov,. V času kongresa bo Srbski PEN organiziral Svetovni literarni festival z naslovom Free the Word. To bo velik literarni dogodek ne le v Srbiji, ampak na celotnem Balkanu.

Več ...