Literarni kotiček
Obrazi miru

Ob 50. obletnici Blejskih srečanj smo izdali izbor pesmi članov svetovnih centrov PEN, ki se redno udeležujejo naših srečanj. Knjižica je čudovit pogled nazaj in popotnica za naprej.

Drugačnost bogati

DRUGAČNOST BOGATI: GLOBINE MORJA

Globina drugačnosti je neskončna. Če bi jo poskušali oceniti, je tako, kakor če bi hoteli prešteti in primerjati vse kapljice vode v morju. Nemogoče. In prav kapljice lahko kljub svoji raznolikosti in zaradi trdne povezanosti tvorijo morja in oceane.

Sovražni govor je vojna napoved

SOVRAŽNI GOVOR JE VOJNA NAPOVED

Če bi se že v uvodu dotaknila starega slovenskega pregovora Beseda ni konj, bi kaj hitro razbila pomen in realnost tega pregovora. Besede lahko strejo močen oklep in razbijejo še tako trdno grajen zid posameznikove  samopodobe. Povzročijo lahko boleče rane, po katerih je zdravljenje še zahtevnejše. Pogosto se zarijejo v našo notranjost in tam ostanejo za veliko časa, do takrat ko smo pač pripravljeni iti naprej. Velikokrat se pretvarjamo, da ne bolijo, vendar imajo besede moč, predvsem zato, ker jim slepo verjamemo ali pa se bojimo, da jim bodo verjeli drugi.

Drugačnost bogati

Drugačnost je del našega vsakdana in del vsakega od nas. Čeprav to pogosto želimo prikriti, da bi zadovoljili našo potrebo po pripadnosti, smo drugačni čisto vsi. Večino svojega življenja mislim, da je drugačnost slaba in manjvredna. Hvala, zloglasni mediji!

Sovražni govor je vojna napoved

Tišina. Nemočno vstanem, da ne bom drugačna, da ne bom izstopala, da ne bom predrzna.

»Jutro!« vpeljano prečesa razred učitelj zgodovine. Razvaljenih obrazov za klopmi ne spregleda. »Druga svetovna vojna!« še enkrat, tokrat z dvakratno mero entuziazma, maha pred tablo, a še vseeno premalo zanimivo, da bi me pritegnil.

Skoraj neopazno pogledam skozi okno. V daljavi takoj opazim nevihto. Čudno – ko pa je še včeraj pripekalo sonce.

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!

Prva ICORN pisateljica v Ljubljani

Z velikim veseljem smo v nedeljo, 20. novembra 2011 na ljubljanskem letališču pričakali maroško pisateljico in novinarko Zineb El Rhazoui. Zineb je tudi novinarka in borka za človekove pravice, soustanoviteljica gibanja MALI – alternativno gibanje za individualne svoboščine, ki se je proslavilo z organizacijo piknika v času ramadana leta 2009. Piknik je bil protest proti členu zakona, ki prepoveduje uživanje hrane na javnih mestih.

Zineb v EU parlamentu

Zineb je tudi članica gibanja Svoboda in demokracija, ki je bolj znano pod imenom gibanje 20. februarja, ki si prizadeva za uveljavitev resnične demokracije v Maroku. Po izobrazbi je sociologinja religij in v tedniku Journal hebdomadaire objavila več raziskav o verskih manjšinah in murabitskih obredih. Journal hebdomadaire je bil prvi neodvisni časnik v Maroku, ki pa so ga januarja 2010 oblasti prepovedale. Ker ji je bila vzeta možnost javnega nastopanja in je začela zaradi svojega delovanja (predvsem zaradi protestov proti spolnemu nadlegovanju žensk na javnih mestih) prejemati smrtne grožnje, se je prijavila in bila sprejeta v mrežo mest zatočišč ICORN.

Od novembra 2011 živi in deluje v Ljubljani, ki je postala članica mreže ICORN junija 2011. Zineb El Rhazoui je nedavno objavila dva prispevkav skupinskih objavah in sicer v les 1000 Unes de Charlie Hebdo (Ed. Les échappés) in Nouvelles du Maroc (Maroške kratke zgodbe), kjer je objavila politično zgodbo z naslovom "Ahmed le businessman" (Collection Miniatures, Ed. Magellan).

27. slovenski knjižni sejem

Pogovor s slovenskim Claudelom

Oba poznavalca francoske literature in filozofskih miselnih tokov sta se pogovarjala z laureatom slovenske literature Alojzem Rebulo, dolgoletnim članom slovenskega PENa o njegovi knjigi Credo.

avtor: dsp

Soglašala sta, da je Rebula pod vplivom Jacquesa Maritaina, vendar je za razliko od njega njegova poetičnost veliko močnejša in v svoji poetičnosti presega celo znamenitega Pascala.

Če bi mu hotela najti literarno ime v svetovni literaturi,bi lahko rekla, da je Rebula slovenski Paul Claudel.

Ljubljana, 26.10.2011

Možnosti poezije

Pred kratkim sta izšli dve zanimivi, morda pri nas celo prelomni knjigi o poeziji: Salto immortale Borisa A. Novaka in Nujnost poezije Miklavža Komelja, ki je zanjo prejel tudi Rožančevo nagrado.

Obe izpričujeta nov pogled na poezijo in njeno prevajanje, ki ga izpostavljata kot eno ključnih vprašanj pri iskanju odgovora o bistvu pesniškega.

Na večeru z naslovom

Možnosti poezije

bodo sodelovali dr. Boris A. Novak, Milan Jesih in Marjan Strojan. Večer bo moderiral Gregor Podlogar.

Debatni večer bo v petek 4. novembra ob 18. uri v dvorani DSP na Tomšičevi 12 v Ljubljani.