Literarni kotiček
Obrazi miru

Ob 50. obletnici Blejskih srečanj smo izdali izbor pesmi članov svetovnih centrov PEN, ki se redno udeležujejo naših srečanj. Knjižica je čudovit pogled nazaj in popotnica za naprej.

Drugačnost bogati

DRUGAČNOST BOGATI: GLOBINE MORJA

Globina drugačnosti je neskončna. Če bi jo poskušali oceniti, je tako, kakor če bi hoteli prešteti in primerjati vse kapljice vode v morju. Nemogoče. In prav kapljice lahko kljub svoji raznolikosti in zaradi trdne povezanosti tvorijo morja in oceane.

Sovražni govor je vojna napoved

SOVRAŽNI GOVOR JE VOJNA NAPOVED

Če bi se že v uvodu dotaknila starega slovenskega pregovora Beseda ni konj, bi kaj hitro razbila pomen in realnost tega pregovora. Besede lahko strejo močen oklep in razbijejo še tako trdno grajen zid posameznikove  samopodobe. Povzročijo lahko boleče rane, po katerih je zdravljenje še zahtevnejše. Pogosto se zarijejo v našo notranjost in tam ostanejo za veliko časa, do takrat ko smo pač pripravljeni iti naprej. Velikokrat se pretvarjamo, da ne bolijo, vendar imajo besede moč, predvsem zato, ker jim slepo verjamemo ali pa se bojimo, da jim bodo verjeli drugi.

Drugačnost bogati

Drugačnost je del našega vsakdana in del vsakega od nas. Čeprav to pogosto želimo prikriti, da bi zadovoljili našo potrebo po pripadnosti, smo drugačni čisto vsi. Večino svojega življenja mislim, da je drugačnost slaba in manjvredna. Hvala, zloglasni mediji!

Sovražni govor je vojna napoved

Tišina. Nemočno vstanem, da ne bom drugačna, da ne bom izstopala, da ne bom predrzna.

»Jutro!« vpeljano prečesa razred učitelj zgodovine. Razvaljenih obrazov za klopmi ne spregleda. »Druga svetovna vojna!« še enkrat, tokrat z dvakratno mero entuziazma, maha pred tablo, a še vseeno premalo zanimivo, da bi me pritegnil.

Skoraj neopazno pogledam skozi okno. V daljavi takoj opazim nevihto. Čudno – ko pa je še včeraj pripekalo sonce.

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!

Slovenski center PEN na 77. svetovnem kongresu v Beogradu

BeogradPrispevek Slovenskega centra PEN je bil izreden in zelo opazen.

Po zaslugi predsednika Marjana Strojana in podpredsednika Toneta Peršaka – oba uradna delegata našega centra -  sta bila z aklamacijo sprejeta dva predloga za prihodnje delovanje Mednarodnega PENa: predlog, da Sarajevo leta 2014 postane Evropska prestolnica kulture; predlog, da se ustanovna listina dopolni tudi s pozivom proti nasilju nad naravo, kar zavezuje k varstvu okolja.

Slovenski center se je posebej zavzel tudi za ostrejšo obsodbo nasilnih dogajanj v Mehiki, kjer izginjajo pisatelji in novinarji. Mirovni komite, ki mu predseduje Edvard Kovač je kongresu predložil še zelo opazno resolucijo o zaščiti Romov v vsej Evropi.

Člana Slovenskega PEN Veno Taufer in Drago Jančar sta se udeležila literarnega festivala v okviru kongresa pod naslovom Free the World. Zelo odmevno je bilo branje z legendarnega balkona Narodnega gledališča v Beogradu. Na literarnem večeru v Kulturnem centru Grad v Beogradu je Veno Taufer bral pesmi v slovenščini ter v srbskem in angleškem prevodu, na literarnem branju mednarodnih udeležencev kongresa v Kulturnem centru v Novem Sadu pa je med drugimi prebral tudi pesem Vukovar v angleškem prevodu, kar je v mestu le 40 km oddaljenem od kraja dogajanj 1991.leta, imelo poseben učinek.

Posebna pozornost v Kulturnem centru je bila namenjena prav Dragu Jančarju in madžarskemu pisatelju Djerdjiju Konradu. Za slednja je književnik Gojko Božović dejal, da sta "prava književna predstavnika vzhodne Evrope". Prav tako so veliko pozornost namenili predsedniku Slovenskega PENa Marjanu Strojanu, ki je imel literarna branja po vsej državi.

Aktualno: 21. september, svetovni dan miru

peaceNa skupščini Odbora pisateljev za mir v okviru 77. svetovnega kongresa Mednarodnega PEN v Beogradu so pisatelji sprejeli Beograjsko deklaracijo.

Pisatelji ugotavljajo, da morajo spodbujati kulturo miru ne le skozi pisanje, temveč tudi kot preprsti državljani sveta. V 21. stoletju je potrebno nujnol opozarjati na nasilnost, s katero finančne špekulacije silijo večji del svetovnega prebivalstva v revščino, hkrati pa se vse bolj neodgovorno ravna z naravnimi viri. Člani vseh PEN centrov po svetu, še posebno člani Odbora pisateljev za mir obsojajo terorizem in nasilje v vseh njunih oblikah.

Celotna deklaracija v angleškem in francoskem jeziku:

BDBelgrade declaration

FDDeclaration de Belgrade

Aktualno: Okrogla miza o usodi Soče in Posočja

Kje: Glasbena šola Tolmin
Kdaj: V četrtek, 8. septembra 2011 ob 20. uri

Sodelujejo: ga. Maša Klavora, podžupanja občine Tolmin, g. Darij Krajčič, direktor zavoda RS za varstvo naravne dediščine, g. Janez Bizjak, načelnik Komisije za varstvo gorske narave PZS, g. Anton Komat, naravovarstvenik, dr. Boštjan Anko, strokovnjak za varstvo naravne dediščine, g. Danijel Magajne, graditelj majhinh elektrarn in g. Marjan Strojan pesnik, prevajalec in publicist.

Pogovor bo povezoval dr. Edvard Kovač, filozof in esejist.

SočaReka Soča je bila od nekdaj navdih za literarno ustvarjanje slovenskih pisateljev, njena nedotakljivost je bila sinonim za mir in sožitje med ljudmi ter človeka z naravo. Ko smo pisateljem iz tujine ob njihovem obisku kazali lepote slovenske krajine, je bila Soča s svojimi pritoki naš ponos. Njen zgodovinski in kulturni pomen je tako velik, da nikakršen gospodarski interes ne sme podreti tega ravnovesja. Zato sta se Slovenski Center PEN in Mirovni odbor Mednarodnega  PENa čutila etično zavezana, da sta predlagala umaknitev 565. člena novega Energetskega zakona, ki ukinja zaščito reke Soče in njenih pritokov od sotočja z Idrijco navzgor.

Zato smo se tudi odločili, da v luči svojega literarnega in intelektualnega snovanja skupaj s prizadetimi Posočani organiziramo okroglo mizo o usodi Soče in Posočja. Prepričani smo, da se krajani te pokrajine kot tudi meščani Tolmina in drugih posoških krajev organsko povezujejo s svojo krajino Soče, z njenim sotočjem in pritoki ter da so njihova občutja in življenjske izkušnje vir novih utemeljitev za ohranjanje te naše enkratne krajine.

Slovenski center PEN organizira avtobusni prevoz iz Ljubljane ob 17h30 izpred Narodne galerije na Cankarjevi cesti. Nekaj mest je še prostih. Prijavite se lahko po e-mailu: slopen@guest.arnes.si