Literarni kotiček
Obrazi miru

Ob 50. obletnici Blejskih srečanj smo izdali izbor pesmi članov svetovnih centrov PEN, ki se redno udeležujejo naših srečanj. Knjižica je čudovit pogled nazaj in popotnica za naprej.

Drugačnost bogati

DRUGAČNOST BOGATI: GLOBINE MORJA

Globina drugačnosti je neskončna. Če bi jo poskušali oceniti, je tako, kakor če bi hoteli prešteti in primerjati vse kapljice vode v morju. Nemogoče. In prav kapljice lahko kljub svoji raznolikosti in zaradi trdne povezanosti tvorijo morja in oceane.

Sovražni govor je vojna napoved

SOVRAŽNI GOVOR JE VOJNA NAPOVED

Če bi se že v uvodu dotaknila starega slovenskega pregovora Beseda ni konj, bi kaj hitro razbila pomen in realnost tega pregovora. Besede lahko strejo močen oklep in razbijejo še tako trdno grajen zid posameznikove  samopodobe. Povzročijo lahko boleče rane, po katerih je zdravljenje še zahtevnejše. Pogosto se zarijejo v našo notranjost in tam ostanejo za veliko časa, do takrat ko smo pač pripravljeni iti naprej. Velikokrat se pretvarjamo, da ne bolijo, vendar imajo besede moč, predvsem zato, ker jim slepo verjamemo ali pa se bojimo, da jim bodo verjeli drugi.

Drugačnost bogati

Drugačnost je del našega vsakdana in del vsakega od nas. Čeprav to pogosto želimo prikriti, da bi zadovoljili našo potrebo po pripadnosti, smo drugačni čisto vsi. Večino svojega življenja mislim, da je drugačnost slaba in manjvredna. Hvala, zloglasni mediji!

Sovražni govor je vojna napoved

Tišina. Nemočno vstanem, da ne bom drugačna, da ne bom izstopala, da ne bom predrzna.

»Jutro!« vpeljano prečesa razred učitelj zgodovine. Razvaljenih obrazov za klopmi ne spregleda. »Druga svetovna vojna!« še enkrat, tokrat z dvakratno mero entuziazma, maha pred tablo, a še vseeno premalo zanimivo, da bi me pritegnil.

Skoraj neopazno pogledam skozi okno. V daljavi takoj opazim nevihto. Čudno – ko pa je še včeraj pripekalo sonce.

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!

77. svetovni kongres Mednarodnega PEN v Beogradu

Kongres bo potekal od 12. do 18. septembra. Osrednja tema kongresa je "Književnost - svetovni jezik".

Za Srbski PEN, ki bo letos prvič gostitelj kongresa, je dogodek veliko priznanje in izraz spoštovanja njihovi kulturi in književnosti. Leto 2011 je pomembno iz dveh razlogov, saj MednarodniPEN praznuje 90. letnico obstoja, Srbski PEN pa 85. letnico. Srbski PEN center bo imel tako priložnost v svoji prestolnici zbrati najpomembnejše literate današnjega časa ter jim predstaviti "cvet srbske kuilture".

Na kongresu se bo zbralo več kot 300 pisateljev, prevajalcev in založnikov,. V času kongresa bo Srbski PEN organiziral Svetovni literarni festival z naslovom Free the Word. To bo velik literarni dogodek ne le v Srbiji, ampak na celotnem Balkanu.

Več ...

Ljubljana, 28.6.2011

Mednarodni večer

Torek, 28. junija 2011 ob 19. uri
v dvorani DSP, Tomšičeva 12, Ljubljana

NASELITEV V JEZIKU DRUGEGA

Gosti večera: Josip Osti, Miha Obit, Lidija Dimkovska in Stanislava Chrobákova Repar.

Večer bo moderiral Marjan Strojan.

Debatni večer

Torek, 21. junij 2011 ob 19. uri
v dvorani DSP, Tomšičeva 12, Ljubljana

MAJNIŠKA DEKLARACIJA 2011

Sodeloval bodo: dr. France Bučar, Veno Taufer, Mojca Drčar Murko in Tone Peršak.

S podporo Javne agencije za knjigo RS