Literarni kotiček
Drugačnost bogati

DRUGAČNOST BOGATI: GLOBINE MORJA

Globina drugačnosti je neskončna. Če bi jo poskušali oceniti, je tako, kakor če bi hoteli prešteti in primerjati vse kapljice vode v morju. Nemogoče. In prav kapljice lahko kljub svoji raznolikosti in zaradi trdne povezanosti tvorijo morja in oceane.

Sovražni govor je vojna napoved

SOVRAŽNI GOVOR JE VOJNA NAPOVED

Če bi se že v uvodu dotaknila starega slovenskega pregovora Beseda ni konj, bi kaj hitro razbila pomen in realnost tega pregovora. Besede lahko strejo močen oklep in razbijejo še tako trdno grajen zid posameznikove  samopodobe. Povzročijo lahko boleče rane, po katerih je zdravljenje še zahtevnejše. Pogosto se zarijejo v našo notranjost in tam ostanejo za veliko časa, do takrat ko smo pač pripravljeni iti naprej. Velikokrat se pretvarjamo, da ne bolijo, vendar imajo besede moč, predvsem zato, ker jim slepo verjamemo ali pa se bojimo, da jim bodo verjeli drugi.

Drugačnost bogati

Drugačnost je del našega vsakdana in del vsakega od nas. Čeprav to pogosto želimo prikriti, da bi zadovoljili našo potrebo po pripadnosti, smo drugačni čisto vsi. Večino svojega življenja mislim, da je drugačnost slaba in manjvredna. Hvala, zloglasni mediji!

Sovražni govor je vojna napoved

Tišina. Nemočno vstanem, da ne bom drugačna, da ne bom izstopala, da ne bom predrzna.

»Jutro!« vpeljano prečesa razred učitelj zgodovine. Razvaljenih obrazov za klopmi ne spregleda. »Druga svetovna vojna!« še enkrat, tokrat z dvakratno mero entuziazma, maha pred tablo, a še vseeno premalo zanimivo, da bi me pritegnil.

Skoraj neopazno pogledam skozi okno. V daljavi takoj opazim nevihto. Čudno – ko pa je še včeraj pripekalo sonce.

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!

46. Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu

Bled, od 7. do 10. maja 2014

OKROGLE MIZE

1.okrogla miza z naslovom »Zbogom orožje?«, 1. svetovna vojna skozi oči literatov

2. okrogla miza- okrogla miza Mirovnega komiteja z naslovom »Živimo v vojni

ali v miru?«, kulturne in politične posledice velike vojne.

Letos uvajamo novost in sicer prirejamo prvi festival literature za mir z naslovom Obrazi miru - Zbogom orožje, ki bo potekal v različnih krajih Slovenije.

45. Blejsko srečanje pisateljev

foto:Ivo FrbezarLetošnje srečanje pisateljev, ki je potekalo na Bledu od 8. do 12. maja, precej razlikovalo od prejšnjih. Srečanja se je poleg 85 pisateljev iz 36 PEN centrov oz. držav udeležilo vodstvo Mednarodnega PEN skupaj s predsednikom in generalnim tajnikom, kompletnim administrativnim vodstvom in predsedniki vseh odborov Mednarodnega PEN. Namen srečanja je bil izdelati platformo za nadaljnje delovanje 146 centrov PEN v spremenjenih pogojih na svetu in napisati osnutek deklaracije Mirovnega Odbora PEN, ki naj bi jo dorekli na bližnjem srečanju na Portugalskem in predložili v sprejem na skupščini Mednarodnega PEN septembra letos v Reykjaviku.

S tem namenom je v sodelovanju z Mednarodnim PENom na Bledu potekala tudi delavnica z naslovom Svoboda v digitalnih medijih, Mir in konflikt, ki sta jo vodila Sarah Clarke in Paul Finegan in katere cilj je bil priprava deklaracije o digitalni svobodi, ki jo mora Mednarodni PEN izdelati kot svoj prispevek k razpravi v OZN na to temo. V vsej tej dejavnosti je Slovenski PEN posebej intenzivno sodeloval.

Poleg tega je kot vsako leto slovenski PEN pripravil:
1)    okroglo mizo Literarno ustvarjanje: iz obrobja v središče, ki jo je vodila Teresa Salema s Portugalske in
2)    panelno diskusijo v sodelovanju z Mednarodnim PEN-om z naslovom Vloga PEN danes in v prihodnosti, na kateri se je izkristalizirala nova podoba PENa v 21. stoletju kot velike krovne organizacije pisateljev, ki v svojih okoljih delujejo v prid svobode izražanja in človekovih pravic, vključno s pravico do uporabe materinega jezika na vseh področjih umetnosti in življenja. Vodil jo je predsednik Mednarodnega PEN John Ralston Saul.

Na Bledu so se prvič sestale tudi članice novoustanovljenega Odbora pisateljic Slovenskega PEN - Mira s članicami Mednarodnega odbora pisateljic (Women Writers' Comittee).

foto:Ivo FrbezarOb tem je slovenski PEN v okviru vsakoletnih regionalnih predstavitev modernega slovenskega pisanja pripravil predstavitev književnosti Zasavja na kateri so sodelovali Uroš Zupan, Roman Rozina in Marjan Strojan, vodila pa jo je pesnica Ifigenija Simonovič.

V različnih krajih Slovenije smo tudi letos pripravili 9 literarnih večerov udeležencev srečanja, ki so tako po vsebini kot po obiskanosti lepo uspeli.

Ob zaključku smo zbrane pisatelje v Kranju povabili na predstavo tamkajšnjega Prešernovega gledališča, ki se je je udeležil tudi avtor John Patrick Shanley.

Gostja letošnjega blejskega srečanja je bila znana pisateljica Margriet de Moor, ki je v Radovljiški graščini predstavila slovenski prevod svojega romana Slikar in deklica, ki je izšel pri Beletrini.

Udeležence so sprejeli blejski župan gospod Janez Fajfar, podžupan Radovljice gospod mag. Miran Rems in minister za kulturo gospod dr. Uroš Grilc.

foto:Ivo FrbezarNaj dodam, da se je letos Bled izkazal kot resnični laboratorij idej svetovnega PEN-a in da bo 45. Srečanje pisateljev na Bledu nedvomno obveljalo za prelomno v delovanju PEN kot ene največjih nevladnih organizacij na svetu.

Marjan Strojan,
predsednik