Literarni kotiček

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!

Blejska srečanja

Štiri desetletja že trajajo »Blejska srečanja«, kot popularno imenujemo mednarodni pisateljski dogodek, katerega vsako leto organizirata  Slovenski center PEN in Komite pisateljev za mir pri Mednarodnem PEN, ki ima svoj sedež pri slovenskem centru. Začelo se je 1966. leta po mednarodnem kongresu PEN, ki je bil leto prej na Bledu, in sicer v slikovitem slovenskem obmorskem mestu Piran na pobudo pisateljice in prevajalke Mire Mihelič, tedanje predsednice slovenskega PEN in podpredsednice mednarodnega PEN. Čez nekaj let pa se je srečanje preselilo na Bled, po upesnitvi največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna v poemi Krst pri Savici mitski kraj slovenske literature.

Od ustanovitve Komiteja pisateljev za mir pri Mednarodnem PENu (kongres v Luganu 1984) so na Bledu tudi redni letni sestanki tega komiteja.

V dolgem obdobju se je to mednarodno pisateljsko dogajanje razvilo v pomembno srečevanje sprva tedaj še kar lep čas »blokovsko« razdeljenih državljanov, nikakor pa ne tudi »razdeljenih"« pisateljev. »Blejski PEN« je postajal kraj razumevanja in dialogov, kar se je pokazalo še posebej med balkanskimi vojnami, a tudi ob mnogih drugih napetostih in političnih ali celo vojaških konfliktih kot na primer tragičnih dogodkih v Izraelu in Palestini ali Iraku in Čečeniji ter še na mnogih krajih sveta.

Ves čas si srečanja prizadevajo s tenkim prisluškovanjem svetovnemu dogajanju na duhovnem, posebej še kulturnem in literarnem področju oblikovati in udeležencem ponuditi v razpravo teme, ki jih obravnavajo najmanj tri okrogle mize. Od njih je ena vselej posebej namenjena prizadevanjem Mirovnega komiteja pri Mednarodnem PEN. Organizatorji so zlasti veseli sporočil tistih pisateljskih gostov, ki prihajajo s področij stisk, zatiranj svobode izražanja ali nasilja. Na Bledu so se pogovarjali pisatelji iz nekdanjih jugoslovanskih republik, ko so bila tista področja še v vojnih spopadih, prisluhnili smo presunljivim pričevanjem čečenskih pisateljev, pripovedi o zatiranju ujgurskega naroda, prizadevanjem majevskih intelektualcev za kulturno identiteto … Na teh srečanjih se ponuja tudi dragocena priložnost, da pisatelji in široka javnost prisluhnejo drugim pisateljem–pričevalcem iz medijev manj ali zgolj »cenzurirano« dostopnih kultur in literatur z različnih koncev sveta.

Tako je postala blejska konferenca eno vse bolj osrednjih vsakoletnih dogodkov tudi v življenju in prizadevanjih Mednarodnega PEN. Ponaša se lahko  kot najstarejša vsakoletna regijska konferenca v okviru te mednarodne planetarne pisateljske organizacije; Bled si je prislužil poudarjeno vlogo kot kraj dialoga in iskanja skupnih stališč do kriznih problemov, ki prizadevajo pisateljsko vest in zavest.