FB ICORN
Literarni kotiček
Obrazi miru

Ob 50. obletnici Blejskih srečanj smo izdali izbor pesmi članov svetovnih centrov PEN, ki se redno udeležujejo naših srečanj. Knjižica je čudovit pogled nazaj in popotnica za naprej.

Drugačnost bogati

DRUGAČNOST BOGATI: GLOBINE MORJA

Globina drugačnosti je neskončna. Če bi jo poskušali oceniti, je tako, kakor če bi hoteli prešteti in primerjati vse kapljice vode v morju. Nemogoče. In prav kapljice lahko kljub svoji raznolikosti in zaradi trdne povezanosti tvorijo morja in oceane.

Sovražni govor je vojna napoved

SOVRAŽNI GOVOR JE VOJNA NAPOVED

 

 

Če bi se že v uvodu dotaknila starega slovenskega pregovora Beseda ni konj, bi kaj hitro razbila pomen in realnost tega pregovora. Besede lahko strejo močen oklep in razbijejo še tako trdno grajen zid posameznikove  samopodobe. Povzročijo lahko boleče rane, po katerih je zdravljenje še zahtevnejše. Pogosto se zarijejo v našo notranjost in tam ostanejo za veliko časa, do takrat ko smo pač pripravljeni iti naprej. Velikokrat se pretvarjamo, da ne bolijo, vendar imajo besede moč, predvsem zato, ker jim slepo verjamemo ali pa se bojimo, da jim bodo verjeli drugi.

Drugačnost bogati

Drugačnost bogati

 

Drugačnost je del našega vsakdana in del vsakega od nas. Čeprav to pogosto želimo prikriti, da bi zadovoljili našo potrebo po pripadnosti, smo drugačni čisto vsi. Večino svojega življenja mislim, da je drugačnost slaba in manjvredna. Hvala, zloglasni mediji!

 
Sovražni govor je vojna napoved

Sovražni govor je vojna napoved

 

Tišina. Nemočno vstanem, da ne bom drugačna, da ne bom izstopala, da ne bom predrzna.

 

»Jutro!« vpeljano prečesa razred učitelj zgodovine. Razvaljenih obrazov za klopmi ne spregleda. »Druga svetovna vojna!« še enkrat, tokrat z dvakratno mero entuziazma, maha pred tablo, a še vseeno premalo zanimivo, da bi me pritegnil.

 

Skoraj neopazno pogledam skozi okno. V daljavi takoj opazim nevihto. Čudno – ko pa je še včeraj pripekalo sonce.

 
SARAJEVO

v knjižnici že dva tisoč let knjige načrti
v plamenih liste odnaša iz spomina veter
črke in strani zleplja kri v otrplih prstih

 

Veno Taufer: VUKVAR

I had an apparition of Vukovar and I took a walk for a few
    streets -
around the block - with my hands frozen - up to the tobacco shop
and on returning I thought so that's the way they used

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!
A A  

UTRINKI iz letošnjega srečanja mreže mest zatočišč in odpora za zaprte pisatelje pri PEN v Amsterdamu

Letošnje srečanje ICORN/Wipc se je odvijalo pod naslovom Kreativni upor. 250 pisateljev, koordinatorjev, borcev za človekove pravice, predstavnikov nevladnih organizacij in politikov se je zbralo v Amsterdamu, da bi se spoznali, izmenjali mnenja in izkušnje ter razpravljali o mnogih odrazih svobode, o problemih, ki pestijo umetnike po svetu ter stopnjo svobode izražanja…


V pretresljivem filmu iranskega novinarja Ahmeda Faharanija z naslovom »Mi smo novinar« eden od novinarjev komentira: »Novinarji ne bi smeli biti vojaki vlade.« Po demonstracijah leta 2009 je več kot 150 novinarjev zbežalo iz države, potem ko so bili podvrženi aretacijam, mučenju in  nadlegovanju.

27.5. smo na srečanju gostili našo bivšo ICORN pisateljico Zineb el Razhoui. Med svojim bivanjem v Ljubljani je napisala knjigo »Življenje Mohammeda«. Ilustracije za knjigo je prispeval Charb- glavni urednik revije Charlie Hebdo, ki je bil umorjen v pokolu 7. Januarja.

Potem, ko se je poklonila spominu na svoj mrtve kolege je Zineb razložila, da se je po pokolu mora za tiste ki so preživeli šele začela. Veliko novinarjev živi pod strogo zaščito. Dotaknila se je tudi očitanj da je CH rasistična. Dejala je, da je v Franciji sovražni govor kriminalno dejjanje in da CH nikoli ni bil obsojen. Dodala je da krilatica »Je suis Charlie« ne pomeni da se vsi strinjajo ali ravnajo po tem kar revija piše ozr počne – gre za to, da izraziš nestrinjanje s tem, da se ljudi ubija zaradi njihovega mnenja. Zineb je govorila tudi o nujnosti odpuščanja za brata Kouachi, saj je brez tega nemogoče živeti dalje in ohraniti nek občutek normalnosti. »Moramo se zavedati, da se borimo proti pošasti brez obraza, ki ubija preprosto zato, ker piješ pivo, ker si gay ali pa kristjan« je dejala.

Na vprašanje ali je tako stališče vredno svoje cene je dejala: »Da, pripravljena sem plačati ceno in vabim tudi vse vas, da storite enako. Več kot nas je, manjša bo cena.«