Literarni kotiček
Drugačnost bogati

DRUGAČNOST BOGATI: GLOBINE MORJA

Globina drugačnosti je neskončna. Če bi jo poskušali oceniti, je tako, kakor če bi hoteli prešteti in primerjati vse kapljice vode v morju. Nemogoče. In prav kapljice lahko kljub svoji raznolikosti in zaradi trdne povezanosti tvorijo morja in oceane.

Sovražni govor je vojna napoved

SOVRAŽNI GOVOR JE VOJNA NAPOVED

Če bi se že v uvodu dotaknila starega slovenskega pregovora Beseda ni konj, bi kaj hitro razbila pomen in realnost tega pregovora. Besede lahko strejo močen oklep in razbijejo še tako trdno grajen zid posameznikove  samopodobe. Povzročijo lahko boleče rane, po katerih je zdravljenje še zahtevnejše. Pogosto se zarijejo v našo notranjost in tam ostanejo za veliko časa, do takrat ko smo pač pripravljeni iti naprej. Velikokrat se pretvarjamo, da ne bolijo, vendar imajo besede moč, predvsem zato, ker jim slepo verjamemo ali pa se bojimo, da jim bodo verjeli drugi.

Drugačnost bogati

Drugačnost je del našega vsakdana in del vsakega od nas. Čeprav to pogosto želimo prikriti, da bi zadovoljili našo potrebo po pripadnosti, smo drugačni čisto vsi. Večino svojega življenja mislim, da je drugačnost slaba in manjvredna. Hvala, zloglasni mediji!

Sovražni govor je vojna napoved

Tišina. Nemočno vstanem, da ne bom drugačna, da ne bom izstopala, da ne bom predrzna.

»Jutro!« vpeljano prečesa razred učitelj zgodovine. Razvaljenih obrazov za klopmi ne spregleda. »Druga svetovna vojna!« še enkrat, tokrat z dvakratno mero entuziazma, maha pred tablo, a še vseeno premalo zanimivo, da bi me pritegnil.

Skoraj neopazno pogledam skozi okno. V daljavi takoj opazim nevihto. Čudno – ko pa je še včeraj pripekalo sonce.

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!
ICORN na festivalu DNEVI POEZIJE IN VINA 2013

Biti pesnik v eksilu

Vljudno vas vabimo na pogovor

Biti pesnik v eksilu,

ki bo v petek, 23. avgusta, ob 11h v okviru festivala Dnevi poezije in vina v ptujskem domu KULTure / muziKafeju. Pogovor pripravlja v sodelovanju z ICORN-om, mednarodno mrežo mest, ki nudijo zatočišča preganjanim pisateljem inMestno občino Ljubljana, edinim slovenskim mestom, ki je član mreže ICORN.

Sodelujoča pesnika bosta Naimeh Doustdar Sanaye (Iran, rezidentka ICORN Švedska) in Ali Amar (Maroko, rezident ICORN Slovenija). Pogovor, ki bo potekal v angleščini in bo tolmačen v slovenščino, bo povezoval Per Bergström. Pred pogovorom bomo predvajali kratek predstavitveni film o Icornu.

Vec o programu na: www.stihoteka.com

Vabilo:pdf

Mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina bo letos poleti že četrto leto zapored oživil skrite ulice in trge srednjeveškega Ptuja (21. – 24. 8. 2013). Na festivalu bomo gostili več kot dvajset pesnikov z vsega sveta, ki se bodo ljubiteljem poezije predstavili na velikih večernih branjih na Vrazovem trgu ter na zasebnih branjih v skritih, a očarljivih kotičkih mesta. Letos bomo posebno pozornost namenili Srečku Kosovelu, enemu najvidnejših predstavnikov slovenske moderne, ob tej priložnosti pa bodo izšla tudi njegova zbrana dela. Obiske gostujočih pesnikov bodo pospremili tudi izidi dvojezičnih knjižic njihove poezije. Žarišče letošnjega festivala je francoska poezija, zato bo pred začetkom festivalskega dogajala potekala intenzivna prevajalska delavnica s francoskimi in slovenskimi pesniki. Poleg tega se nam na festivalu obetajo še številni pogovori in okrogle mize za vedoželjne, pravljični in filmski program za najmlajše, gledališke impro predstave za najdrznejše in seveda – predstavitve in degustacije izbranih vin za vse ljubitelje dobre kapljice. Vsak večer bomo po velikih večernih branjih prisluhnili tudi priznanim glasbenikom, ki bodo poskrbeli, da se bo prijetno in sproščeno festivalsko druženje nadaljevalo pozno v noč.

18. – 20. 8. 2013 Večeri pred Dnevi (Ljubljana, Volče, Vrba na Gorenjskem, Novo mesto, Ormož, krajinski park Jeruzalem, Laafeld/Potrna)