Literarni kotiček
Drugačnost bogati

DRUGAČNOST BOGATI: GLOBINE MORJA

Globina drugačnosti je neskončna. Če bi jo poskušali oceniti, je tako, kakor če bi hoteli prešteti in primerjati vse kapljice vode v morju. Nemogoče. In prav kapljice lahko kljub svoji raznolikosti in zaradi trdne povezanosti tvorijo morja in oceane.

Sovražni govor je vojna napoved

SOVRAŽNI GOVOR JE VOJNA NAPOVED

Če bi se že v uvodu dotaknila starega slovenskega pregovora Beseda ni konj, bi kaj hitro razbila pomen in realnost tega pregovora. Besede lahko strejo močen oklep in razbijejo še tako trdno grajen zid posameznikove  samopodobe. Povzročijo lahko boleče rane, po katerih je zdravljenje še zahtevnejše. Pogosto se zarijejo v našo notranjost in tam ostanejo za veliko časa, do takrat ko smo pač pripravljeni iti naprej. Velikokrat se pretvarjamo, da ne bolijo, vendar imajo besede moč, predvsem zato, ker jim slepo verjamemo ali pa se bojimo, da jim bodo verjeli drugi.

Drugačnost bogati

Drugačnost je del našega vsakdana in del vsakega od nas. Čeprav to pogosto želimo prikriti, da bi zadovoljili našo potrebo po pripadnosti, smo drugačni čisto vsi. Večino svojega življenja mislim, da je drugačnost slaba in manjvredna. Hvala, zloglasni mediji!

Sovražni govor je vojna napoved

Tišina. Nemočno vstanem, da ne bom drugačna, da ne bom izstopala, da ne bom predrzna.

»Jutro!« vpeljano prečesa razred učitelj zgodovine. Razvaljenih obrazov za klopmi ne spregleda. »Druga svetovna vojna!« še enkrat, tokrat z dvakratno mero entuziazma, maha pred tablo, a še vseeno premalo zanimivo, da bi me pritegnil.

Skoraj neopazno pogledam skozi okno. V daljavi takoj opazim nevihto. Čudno – ko pa je še včeraj pripekalo sonce.

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!

Sameer Sayegh

Sameer Sayegh, iraški pesnik in prevajalec iz trpinčenega iraškega Mosula, je februarja 2016 našel zatočišče v Ljubljani, v okviru mreže ICORN. Zaradi strahot, ki jih je doživel, je prvo leto potreboval, da je prišel k sebi in ponovno lahko začel ustvarjati. V tem času je navezal stike z ljudmi v mestu, s sošolci in učitelji na tečajih slovenskega jezika, pa tudi s sotrpini iz azilnih domov. Letošnjo pomlad se je v njem prebudila moč in potreba po tem, da spregovori o svojem kraju in težki usodi, ki je doletela tamkajšnje prebivalce ter da z nami deli svojo poezijo, ki jo odslej navdihuje tudi Ljubljana in Slovenija. Sameer je svoje izkušnje delil tudi z mladimi in sicer na gimnazijah Kranj, Ptuj, na srednji šoli za oblikovanje Ljubljana, bil je gost mednarodnega literarnega festivala Obrazi miru, gostili so ga na zavodu za slepe in slabovidne v Ljubljani in na raidu Kranj, bral je na pripovedovalskem festivalu Pravljice danes, pa v Rogu in še kje.

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate in prisluhnete Sameerjevi poeziji v živo:

Z literarnega večera v mladinskem centru Špital za pr'jatle v Celju:

Z gostovanja na gimnaziji Ptuj:

Hvala vsem, ki podpirate in varujete preganjane pisatelje ter s tem svobodo izražanja in misli.