Sameer Sayegh

Sameer Sayegh, iraški pesnik in prevajalec iz trpinčenega iraškega Mosula, je februarja 2016 našel zatočišče v Ljubljani, v okviru mreže ICORN. Zaradi strahot, ki jih je doživel, je prvo leto potreboval, da je prišel k sebi in ponovno lahko začel ustvarjati. V tem času je navezal stike z ljudmi v mestu, s sošolci in učitelji na tečajih slovenskega jezika, pa tudi s sotrpini iz azilnih domov. Letošnjo pomlad se je v njem prebudila moč in potreba po tem, da spregovori o svojem kraju in težki usodi, ki je doletela tamkajšnje prebivalce ter da z nami deli svojo poezijo, ki jo odslej navdihuje tudi Ljubljana in Slovenija. Sameer je svoje izkušnje delil tudi z mladimi in sicer na gimnazijah Kranj, Ptuj, na srednji šoli za oblikovanje Ljubljana, bil je gost mednarodnega literarnega festivala Obrazi miru, gostili so ga na zavodu za slepe in slabovidne v Ljubljani in na raidu Kranj, bral je na pripovedovalskem festivalu Pravljice danes, pa v Rogu in še kje.

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate in prisluhnete Sameerjevi poeziji v živo:

Z literarnega večera v mladinskem centru Špital za pr'jatle v Celju:

Z gostovanja na gimnaziji Ptuj:

Hvala vsem, ki podpirate in varujete preganjane pisatelje ter s tem svobodo izražanja in misli.