IZJAVA glede koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona

Slovenski pisatelji in pisateljice, pesniki in pesnice ne moremo sprejeti stališča slovenskega Ministrstva za notranje zadeve, ki je odpravilo prepoved koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona, ki je znan po uporabi zloveščega ustaškega pozdrava »Za dom spremni!« v eni svojih pesmi, po obrambi in propagiranju izročila Nezavisne države Hrvatske in ustaštva in tako posredno tudi nacizma in fašizma oziroma kolaboracije z nacisti in fašisti. Upravna enota Maribor je z že drugo prepovedjo Thompsonovega koncerta izpričala spoštovanje pozitivnega izročila in duha narodno osvobodilnega boja Slovencev in tudi pomembnega dela Hrvatov med II. svetovno vojno, s katerim smo se ne nazadnje uvrstili v zavezništvo boja zoper nacizem in fašizem, na katerem temelji tudi Evropska unija, katere članici sta danes tako Slovenija kot Hrvaška. Menimo, da smo vsi v Sloveniji, tudi Vlada RS, dolžni spoštovati to izročilo in nauk zgodovine in ne dovoliti, da kdorkoli skuša razvrednotiti ali celo zanikati pozitivni naboj tega izročila in s tem tudi žrtve, tem bolj tragične, ker je na žalost v tistem času tudi pri nas prišlo do razkola, ki je povzročil še toliko več žrtev na obeh sprtih straneh.

Uprava odbora DSP in PEN

6.6. 2020