javno pismo o RTV Slovenija

2. 6. je Upravni odbor sestavil javno pismo o ogrožanju RTV Slovenije.

Javno pismo Slovenskega centra PEN glede predlogov za ukinitev prispevkov za RTV

Članice in člani Slovenskega centra PEN želimo opozoriti na nevarnost in neopravičenost vse pogostejših napadov na novinarke in novinarje, ne le na tiste, ki sestavljajo programe na nacionalni RTV Slovenije. RTV Slovenija je javna ustanova izjemnega pomena za ohranitev in razvoj slovenskega jezika in kulture. Novinark in novinarjev ne pojmujemo kot sovražnikov družbe, temveč kot ključne obveščevalce in oblikovalce javnega mnenja. Zagovarjamo kritičnost, a smo odločno proti vsem oblikam sovražnega govora, proti poniževanju, obtoževanju in vsakršnemu nagovarjanju k nasilju.

Članice in člani Slovenskega centra PEN nasprotujemo poskusom ukinitve obveznega prispevka za RTV, saj bi to pomenilo ukinitev RTV kot edinega pluralnega javnega medija na Slovenskem. RTV bi dejansko potreboval več sredstev - ta pa naj bi prihajala z naslova obveznih naročnin in tudi iz javnih sredstev. Zagovorniki ukinitve prispevka napadajo in obravnavajo pravzaprav samo dnevno informativni program RTV, ki predstavlja zgolj 10 % programa javne RTV. Ostalih 90% programa pa predstavljajo kulturne, izobraževalne, znanstveno informativne, dokumentarne, mladinske in otroške, verske in poljudno izobraževalne oddaje in programi narodnih manjšin. Tak spekter različnih vsebin zmore na Slovenskem ustvarjati in razvijati samo javna RTV. Nenazadnje je izjemnega pomena tudi vzdrževanje in hranjenje arhiva oddaj RTV, saj so del naše skupne kulturne dediščine. Zavzemamo se tudi za boljše pogoje dela na RTV s posebnim poudarkom na zunanje sodelavce, brez katerih bi bila pluralnost medijev občutno šibkejša. Opozarjamo pa seveda tudi na novinarski etični kodeks, ki žal ni vedno upoštevan. Novinarke in novinarji naj bi poročali objektivno. Ravno RTV kot edini medijski javni zavod nudi razpon možnosti za pluralizem in uravnovešenost podanih informacij. To je prvenstvena prednost RTV Slovenija pred mediji, ki so v privatnih rokah.

Težko si je predstavljati okrnitev ali celo ukinitev RTV. Nastala bi nepopravljiva škoda na ravni kulturne ponudbe in uveljavljanje knjižne slovenščine. Ne spreglejmo: za številne državljanke in državljane so to edine kulturne, znanstvene in informativne vsebine, ki so jim dostopne v slovenščini. Gre za prihodnost slovenske nacije. Potrebnosti RTV Slovenija nikakor ne smemo postavljati pod vprašaj.

Člani in članice Slovenskega centra PEN pozivamo predsednika vlade g. Janeza Janšo in pristojno Ministrstvo za kulturo k strpnemu dialogu in spoštovanju svobode izražanja in  novinarskega dela ter ohranitvi javne RTV Slovenija.

Ifigenija Simonović

Predsednica Slovenskega centra  PEN                                  2. 6. 2020