Mednarodni odbor pisatelji za mir, poročilo, Bled 2020

Poročilo o zasedanju Mednarodnega odbora pisatelji za mir na 52. Mednarodnem srečanju pisateljev na Bledu, 2020

V okviru 52. Mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu se je med drugimi sestal tudi Mednarodni odbor pisateljev za mir. Odbor je bil nenehno v povezavi po telefonu in internetu s predsednikom Odbora Emmanuelom Pierratom, ki zaradi virusne krize ni mogel pravočasno pripotovati v Slovenijo. Zato sva zasedanje in okroglo mizo tega Odbora vodila člana Slovenskega centra PEN dr. Edvard Kovač in Franc Mikša.

Odbor je že v torek 22. septembra obravnaval poročilo o sestanku Mednarodnega odbora pisatelji za mir v Parizu, januarja 2020. Pregledal je triletni strateški načrt in ga dopolnil z akutnimi vprašanji, ki jih je zastavila virusna kriza.

Odbor je posebej obravnaval tri vprašanja:

1. Sovražni govor;
  2. Svoboda izražanja v času CORONA virusa;
  3. Zaščita kulturne dediščine v svetu.

Udeleženke in udeleženci iz sedmih držav, med katerimi so bili posebej dejavni slovenski predstavniki, smo podali nekaj kriterijev, ki lahko razmejijo pravico do svobodnega izražanja, osebnih mnenj in prepričanj na eni strani in sovražnega govora na drugi strani. Odločilni kriterij je spoštovanje dostojanstva celostne osebe, ki se je v nobenem primeru ne sme sramotiti, poniževati ali napadati.

Opozorili smo tudi na nevarnost izgube zasebnosti zaradi varovanja zdravja, ki ga zahteva kriza CORONA virusa. Vendar pa je nadzor nad posameznikom s pomočjo novih tehnologij nastopil že pred virusno krizo. Pisatelji smo dali konkretne pobude za sprejetje mednarodnih določil in prava.

Ob izginotju kulturnih spomenikov svetovnega pomena, v katere vključujemo tako stare pisne vire kot ustno izročilo, smo predlagali dopolnitev Ženevskih konvencij.

Ti predlogi bodo še predmet korespondenčnih sej Mednarodnega odbora pisatelji za mir, nato pa bodo predlagani v obravnavo in sprejetje na Kongresu Mednarodnega PEN-a novembra na Švedskem.

Odbor je tudi vodil pogovor ob okrogli mizi, ki jo je predlagal: Vsi smo migranti – literatura v izgnanstvu. Pisatelji smo tokrat prosto predstavili svoje referate, zato se je takoj razvila globoka in razvneta debata. Govorili smo tako o prisilnem izgnanstvu kakor tudi o prostovoljni izselitvi, ki je lahko obogati deželo, ki izseljenca sprejme, kakor tudi njegovo izvorno nacionalno literaturo.  Na koncu je nastalo vprašanje, ali obstaja tudi prostovoljna ali neprostovoljna notranja emigracija.

Udeleženci smo menili, da smo skupaj preživeli nekaj dni ustvarjalnega razmišljanja, kljub temu, da smo bili prisiljeni pri pogovorih drug drugega sproti prevajati. Nekateri med nami so o našem delu redno obveščali svoje prijatelje in javnost preko družbenih omrežij.

V Ljubljani, 26. septembra 2020

Edvard Kovač, stalni sekretar Mednarodnega odbora pisatelji za mir pri Mednarodnem PEN-u

Franc Mikša, podpredsednik Mednarodnega odbora pisatelji za mir pri Mednarodnem PEN-u