NATEČAJ ZA NAJBOLJŠI ESEJ 2020

Na letošnjem tekmovanju za najboljši esej dijakinj in dijakov, ki ga je Slovenski center PEN razpisal ob 52. Mednarodnem srečanju pisateljev na Bledu, je žirija (Tanja Tuma, Bogomila Kravos, Robert Simonišek) nagradila štiri esejiste. Iskrene čestitke! Ifigenija Simonović

NAGRAJENKE IN NAGRAJENEC SO:

Maja Sepaher (Kmetijska šola Grm in biotehnična gimnazija Novo Mesto, za 1. in 2.  letnik)

Eva Kreže (I. gimnazija Celje, za 3. in 4. letnik)

Jera Jurič (Gimnazija Vič Ljubljana, za1. in 2. letnik)

Luka Mihajlovič Potrč (Srednja šola Slovenska Bistrica, za 3. in 4. letnik)

OBRAZLOŽITVE

Esej Maje Sepaher na več ravneh lucidno odgovarja na vprašanje o opisovanju nasilja v književnosti, ki ga avtorica argumentira s prepletanjem resničnosti in fiktivnega. Spisan je elokventno in z jasno izraženimi stališči, po oblikovni plati pa ga odlikujeta slovnična brezhibnost in preglednost.

Esej Eve Kreže s presenetljivo ostroumnostjo išče osrednje vzroke za nasilje v književnosti v žalosti, v drugih potlačenih človeških čustvih in v vzgoji. Avtoričino samostojno in tehtno, na trenutke melanholično razmišljanje izhaja iz opazovanja stvarnosti. Posebej opozarja na posameznikovo odgovornost.

Esej Babilonski stolp Jere Jurič je drzen in kritičen kolaž, v katerem avtorica na aktualen način razmišlja o filozofsko-etičnih vprašanjih zahodne civilizacije ter med drugim zapiše, da »živimo v paradoksu«. Njeno zrelo pisavo odlikujejo dramatični obrati, duhovitost in smisel za suspenz.

Esej Drobtinice resnice-naš svet s perspektive realizma Luke Mihailovića Potrća je pretresljiva in poetična, na trenutke črnogleda in satirična metafora mladostnikove krhkosti sredi sodobnega kaosa. Avtorjeva (samo)kritičnost izhaja iz zavesti o kompleksnosti odnosov v svetu, nasprotij med videzom in neusmiljeno resničnostjo ter edinstvenostjo lastnega jaza in ugotovitvijo »vsi smo nihče«.