fr
en
slo

Ob koncu 51. Mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu

6. 4. smo zaključili srečanje na Bledu. Vse smo izpeljali po programu, nepredvideno je bilo samo navdušenje udeležencev. Naša srečanja v knjižnicah in srednjih šolah in kulturnih domovih so bila toplo sprejeta. Predsedstvo Odbora pisatelji za mir smo predali Francoskemu PEN Centru.

Zahvala gre vsem podpornikom in soorganizatorjem ter medijem, ki so letošnje srečanje vestno pokrivali. 

Čestitke tudi nagrajencem natečaja za najboljši srednješolski esej. V obrazložitvi žirije so tako zapisali:

Letošnji natečaj je bil za žirijo, v kateri smo bili Ignacija Fridl Jarc, Robert Simonišek in Tanja Tuma še posebej zahteven, saj je tema Moj/naš prostor pod soncem predstavljala poseben izziv mladim, kar je potrdilo kritičnost tega vprašanja v družbi in človeštvu. Esej so dijaki pisali pred množičnimi okoljskimi protesti. Veliko lažje so mladi pisci izrazili svojo pripadnost knjigi in branju, kar je žirante posebej navdušilo, saj imajo mladi poleg branja toliko drugih možnosti in načinov za preživljanje prostega časa.

Žirija se je stežka odločila, katere eseje naj nagradi. Vsak posebej je vzbudil pozornost.

Mentorjem se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje ter vam sporočamo zmagovalce po posameznih temah in kategorijah:

1) Kaj iščem v knjigi?

Zmagovalec v kategoriji 1./2. letnik je dijak Gimnazije Šiška Ljubljana Miha Kopatin pod mentorstvom profesorja Matjaža Apata.

Zmagovalka v kategoriji 3./4. letnik je dijakinja II. gimnazije Maribor Lana Krmelj pod mentorstvom profesorice Tine Mojzer.

 2) Moj/naš prostor pod soncem

Zmagovalka v kategoriji 1./2. letnik je dijakinja Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo Ljubljana Izza Hribar pod mentorstvom profesorice Nevenke Tomščič Iskra.

Zmagovalec v kategoriji 3./4. letnik je dijak Gimnazije Vič Ljubljana Tilen Jurčevič pod mentorstvom profesorice Mirjam Šemrov.

 

Še enkrat iskrene čestitke!