Večer z Josipom Ostijem, 12. februar, ob 18h,2020

na predstavitev romana

ŽIVLJENJE JE SRHLJIVA PRAVLJICA Josipa Ostija,

ki bo v hiši Društva slovenskih pisateljev, Tomšičeva 12, Ljubljana,

v sredo, 12. februarja 2020, ob 18. uri.

Avtor je to nenavadno in izrazno močno besedilo označil s podnaslovom »Tritirni kalejdoskopsko-mozaični roman, v katerem se prepletajo moje zdravljenje po ugotovitvi neozdravljive rakaste bolezni konec leta 2014, mamin vojni dnevnik iz obleganega Sarajeva v letih 1992-1995 ter spomini, ki so se mi ob tem porajali in me obletavali kot ptiči Frančiška Asiškega«.

Gre za obsežno in polivalentno, hibridno besedilo, ki ima po eni strani dokumentarno in pričevanjsko, zgodovinsko vrednost, po drugi strani pa izžareva izjemno umetniško moč. Globoko pretresljiv je vojni dnevnik Ostijeve matere v pismih, dragoceno pričevanje, ki bo obveljalo kot eden izmed najbolj avtentičnih dokumentov več kot tri leta trajajočega obleganja Sarajeva. Ta epistolarna razsežnost, skupaj z Ostijevimi sijajno napisanimi zgodbami, spomini in razlagami, dejansko tvori »srhljivo« –  ta pridevnik iz naslova je karseda utemeljen – podobo bosanske vojne in vzporednih dogajanj v drugih okoljih, vključno s slovenskim. Tretja razsežnost besedila, natančni opisi Ostijeve bolezni, podeljujejo vojnim pismom oz. dnevnikom njegove matere ter njegovim spominom dodatno eksistencialno težo. V prepletanju različnih elementov je to delo inovativno in plodno; in čeprav opisuje stvarna dejstva in dogodke na podlagi verodostojnih dokumentov, učinkuje celota nadvse  kompleksno in romaneskno. Roman je izdala Založba Pivec.

Josip Osti (rojen l. 1945 v Sarajevu) se je najprej uveljavil kot eden izmed vodilnih bosanskih pesnikov. Izbruh vojne v Bosni in Hercegovini in obleganja Sarajeva ga je presenetil v Sloveniji, kjer se je zasidral tako življenjsko kot jezikovno, saj od pesniške zbirke Kraški Narcis (1999) naprej piše v slovenščini. Ustvaril je impozanten avtorski opus: 37 pesniških zbirk, 11 knjig proze, 29 zbirk esejev itd. Osti je eden najboljših ambasadorjev slovenske književnosti, saj je v »jezik svojih spominov« prevedel kar 136 slovenskih knjig in dramskih besedil. Živi in piše v Tomaju, v svojem vrtu pa je dal postaviti edini spomenik Srečka Kosovela v vasi tega velikega kraškega pesnika, delo Mirsada Begića. Osti sodi med najbolj prevajane in mednarodno uveljavljene pesnike; je prejemnik nagrade Vilenica (1994).

Z avtorjem se bo pogovarjal Boris A. Novak.

Dogodek organizirajo Slovenski center PEN, Društvo slovenskih pisateljev in Slovenska matica.

Dogodek sofinancira Javna agencija za knjigo.

--

Večer je bil svečan, imeniten, dvorana polna. Fotografiral je gospod kerim Dizdar.