13. marec - Fotografska razstava v Cankarjevem domu MEJE SVOBODE / PREMOSTLJIVI ZIDOVI

Fotograf Janez Bogataj je spremljal 50. Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu. Izbral je 30 fotografij, ki bojo razstavljene v Cankarjevem domu. Otvoritev razstave bo 13. marca ob 20h, v Mali galeriji CD.

MEJE SVOBODE / PREMOSTLJIVI ZIDOVI

50. Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu je bilo jubilejno, zato smo sklenili, da povabimo fotografa, ki bi na umetniški način ujel vzdušje srečanja. Odzval se je Janez Bogataj, ki je začel kot fotoreporter pri tedniku Mladina (1979). Izdal je dve fotografski monografiji Pastorala in Sonata za sonce in meglo. Imel je vsaj dvajset samostojnih razstav. Njegov pokrovitelj je Galerija Fotografija v Ljubljani, del arhiva pa hranita Muzej novejše zgodovine Slovenije in Francoska narodna knjižnici v Parizu (Bibliothèque Nationale de France).

Nastale so fotografske impresije, vizualne črtice, zabeležile so se pomenljive sence in osvetlitve, zameglitve, bližine, odsotnosti. Lahkotna bežnost in globoka zatopljenost.

Pisanje je samotarski poklic. Na Bledu se pisatelji, vajeni samorefleksije, sproščeno zapletejo v pogovore in pozabijo nase.  Mnogi se srečajo prvič, nekateri so stari znanci. Janez Bogataj jih skuša ujeti ravno takrat, ko so "brez pozornosti",  predvsem pa takrat, ko izstopijo iz sebe in se posvetijo drugemu.

Razstava je v duhu prizadevanja Slovenskega centra PEN. Gostje niso le pisatelji, temveč so tudi aktivisti: pisatelji v zaporih, svoboda govora, sovražni govor, diskriminacija, segregacija, človekove pravice. Mnogi med njimi so bili preganjani, izgnani, mnogi zaprti. Prav na Bledu se vsako leto srečajo tudi pisatelji iz dežel, ki so politično sprte. Ko si gostje sežejo v roke, ne gre le za simbolično gesto. Vsakič izpade še en kamen iz zidu strahu in predsodkov.

Ifigenija Simonović