Deliti z drugim kot pot do miru

Ob 44. srečanju pisateljev Mednarodnega PEN kluba na Bledu se bo sestal na svoji letni skupščini tudi Odbor pisateljev za mir. Ki je bil ustanovljen na pobudo o Slovenskega PEN Centra, in ki ga tradicionalno vodimo slovenski člani. Bled je postal v mednarodnih pisateljskih krogih PENa simbol miru. Gre za oazo, kjer se srečujejo pisatelji držav in narodov, ki so med seboj sprti ali pa pridejo do besede pisci, ki doma ne morejo javno spregovoriti.

Posebnost letošnjega srečanja bo, da bosta sodelovala na okrogli mizi mirovnega komiteja tudi pisatelja iz Maroka, ki sta v Ljubljani našla zatočišče, prav tako pa znova palestinski in izraelski pisatelji. Pričakujemo izraelsko pesnico Blumo Finkelstein in pa predsednico Palestinskega Centra prof. Hannan Awad.

Do zadnjega smo upali, da se bodo srečanja lahko udeležili tudi tibetanski pisatelji,  toda vprašanje vize je zanje preveč zapleteno in sporočili so nam, da ne morejo priti. Vseeno pa upamo, vsaj povabili smo jih, da bodo prišli Tibetanci, ki sicer žive v Evropi. Zagotovo pridejo Uyghuri, predstavniki več milijonske manjšine na Kitajskem.

Močno bodo znova zastopani francoski pisatelji (v četrtek 17. 05. bodo sodelovali tudi v tednu frankofonije na EPKju v Mariboru), letos tudi Katalonci in seveda pisatelji iz bivših jugoslovanskih republik.

Izmed njih naj omenimo samo Makedonko Katko Kulakovo, dolgoletno predsednico Mednarodnega odbora za prevajanje in lingvistične pravice, ki je podpredsednica Mednarodnega PENa.

Teža srečanja bo vsekakor predstavljala okrogla miza na temo: »Deliti z drugim kot pot do miru«. Pisatelj si pogosto zastavlja vprašanje, kako naj z drugimi deli svoja doživljanja in kako bi bolečina drugega postala njegova lastna bol. Če pri tem uspe, začenja postavljati  temelje nove civilizacije solidarnosti in vzajemne delitve.

Edvard Kovač
Predsednik Odbora pisateljev za mir Mednarodnega PENa