Izid natečaja za prispevke srednješolcev

Izid natečaja za prispevke srednješolcev na temo Jaz na svetovnem spletu na 47. mednarodnem srečanju PEN centrov na Bledu v okviru 2. mednarodnega festivala literature za mir - Obrazi miru

Na natečaj je prispelo petintrideset prispevkov dijakov iz osmih srednjih šol.

Žirijo smo sestavljali Tanja Tuma, Marjan Strojan in Ajda Petek.

Kot avtorja najboljšega prispevka vsak v svoji kategoriji sta bila izbrana Tilen Kolar (Gimnazija Ptuj) in Urška Juhant (Srednja šola za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo, Ljubljana).

Utemeljitev

Tilen Kolar: 101100100110 – kategorija A, prvi in drugi letnik

Dijak prvega letnika ptujske gimnazije v odličnem eseju zoperstavlja svetovni splet in človekove aktivnosti na njem, katerega prispodobi sta ekran in elektronika za njim, z resničnim življenjem, ki ima vonj, barvo, čustva, celo ljubezen. Medtem ko na spletu kraljujeta digitalni stanji 1 in 0, v naših telesih utripa srce in na nebu žarijo zvezde. Dotakne se številnih problemov spleta; osamljenost kljub številnim povezavam na socialnih omrežjih, naivna predaja osebnih podatkov korporacijam, deljenje intimnih stvari s spletom in izguba medsebojne komunikacije med ljudmi.  Imenitno razmišljanje, zapisano v poetični prozi, ki ga Tilen zaključi s stavkom:  »Ne pustite, da nam danes 10110 ukrade mladost.«

Urška Juhant, @JAZ_NA_SVETOVNEM_SPLETU, kategorija B, tretji in četrti letnik

Urška Juhant, dijakinja tretjega letnika Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo iz Ljubljane, z bralcem deli svoje izkušnje in zgodbe anonimnih prijateljev s spletne klepetalnice. Spoznamo, kako izgleda zasledovanje oziroma stalkerstvo, kako lahko po neumnosti pride do spolne zlorabe in kako osamljen mladenič v virtualni prostor pošlje prošnjo za rešitev. Mladi prijatelji mu prisluhnejo, iz njega izvlečejo njegovo pravo ime ter mu s posredovanjem policije in staršev rešijo življenje. Zaključi z njegovo zahvalo, da so ga rešili. Urška pripoveduje zgodbe v prvi osebi, z občutkom in napetostjo. Zgodbe, ki bi jih lahko doživela sama, nevarnosti, ki prežijo na vse, ki se kot drobna pikica na ekranu podajo na svetovni splet.

Obema avtorjema iskrene čestitke!

Tanja Tuma, Marjan Strojan, Ajda Petek

Ljubljana, 30, aprila 2015