Izjava za javnost o položaju žensk in književnic v slovenski družbi

– osem zahtev za osmi marec

Ljubljana, 8. marec 2021

Člani in članice Slovenskega centra PEN in njegovega Ženskega odbora Mira v pandemičnem letu opažamo vrsto pojavov, ki fizično napadajo, omejujejo pravice, zasmehujejo in cenzurirajo delovanje žensk in književnic. Začne se pri naraščajočem nasilju v družini, kjer so zvečine žrtve ženske in otroci. V zadnjem času se pojavljajo tudi glasne zahteve po spremembi ustavne pravice žensk do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Predvsem ženske, ki izražajo svoje mnenje javno (novinarke, kolumnistke, književnice) so pogosto ustrahovane, naj bo z neposrednim vdorom v njihova bivališča, s sumljivimi poštnimi pošiljkami ali poškodovanjem njihove lastnine.

Hkrati ugotavljamo, da so ženske, naj bodo političarke, književnice, novinarke, strokovnjakinje ali sicer javne osebnosti, večkrat kot moški tarča kampanj z blatenjem in zasmehovanjem, javnim ponižanjem in verbalnim ustrahovanjem, celo sodnih postopkov, ki načrtno finančno izčrpavajo tožene z namenom ustrahovanja in utišanja.

Prepoved zbiranja in združevanja v okviru ukrepov za zajezitev epidemije oži možnosti, da bi se ženske in moški, ki razumemo prihodnost skupno in vključujočo, temu javno postavili po robu, saj protestnicam in protestnikom sledijo drakonske denarne kazni domnevno zaradi nespoštovanja ukrepov NIJZ. Zaradi pritiskov na STA, javne medije in uradne predstavnike ministrstev, da slednji ne smejo neposredno in samostojno komunicirati z mediji, javno in medijsko življenje omejujeta cenzura in samocenzura, s čimer je ogrožena temeljna pravica demokracije – svoboda govora.

Zato Slovenski center PEN in Ženski odbor Mira Vlado Republike Slovenije, Državni zbor, državljanke in državljane pozivamo:

1)      Da čim prej sprejmejo nove zakonske predloge glede redefinicije kaznivega dejanja posilstva, saj je spoštovanje nedotakljivosti ženskega telesa prvi korak k resnični enakopravnosti in enakovrednosti.

2)      Da ščitijo pravice in dolžnosti državljank in državljanov, ki izhajajo iz Ustave Republike Slovenije, temeljne listina naše demokratične družbe vključno s 55. členom in zavrnejo model družbe, ki ženski ne omogoča svobodnega odločanja o rojstvu otrok.

3)      Da zakonsko omejijo sovražni govor na spletnih medijih in družabnih omrežjih, ki v sebi potencialno skriva nevarnost za mir in blagostanje, posebej kadar je usmerjen proti političnim nasprotnikom, drugačnim, migrantom, istospolnim ali ženskam in da javno obsodijo vsak sovražni govor, ne glede na njegov izvor, še posebej kadar je njegov cilj utišanje drugačnih mnenj ali kritika oblasti, saj je v tem primeru govor orožje in orodje cenzure.

4)      Da sprejmejo strategijo, kako zajeziti in omejiti lažnivo poročanje, namerne neresnice in ponarejanje dejstev, ki človeško in zdravstveno ogrožajo naša življenja.

5)      Da naredijo vse, kar je v njihovi moči, da zaščitijo državljanke in književnice proti napadom na njihovo osebo, dom in najbližje.

6)      Da jasno in glasno zavrnejo kampanje blatenja in zasmehovanja žensk in drugačnih v vseh javnih medijih in nastopih.

7)      Da omogočijo javnim medijem nemoteno delovanje in jih ne omejujejo v zasledovanju političnega vpliva in premoči.

8)      Da ob letošnjem dnevu žena dajo Slovenkam in Slovencem jasno sporočilo v javnosti, da je Slovenija država enakopravnosti vseh, ki tukaj prebivamo, ne glede na spol, narodnost ali druge razlike.

V času, ko živimo v strahu pred zahrbtno boleznijo in smo priča umiranju starostnikov zaradi Covida 19 in z njim, je še bolj pomembno, da se oprimemo civilizacijskih norm, ki smo jih uzakonili v treh desetletjih od osamosvojitve Slovenije.

Ženski odbora Mira

Slovenski center PEN