Ljubljana gosti že drugega pisatelja

Ali Amar je maroški pisatelj in novinar. Leta 1997 j soustanovil in nato vodil prvi neodvisni tednik v maroku 'Le Journal hebdomadaire'. Tednik je po številnih napadih s strani maroškega režima prenehal izhajati januarja 2010. Ob koncu leta 2012 je v Ljubljano srečno prispel dolgo pričakovani drugi pisatelj iz Maroka!

ali amarAli Amar je diplomiral iz ekonomije. V Londonu je na Mestni univerzi v Londonu (the City University London) opravil magisterij iz mednarodnega novinarstva. Zaradi svojega "angažiranega peresa" in temeljitih raziskav maroškega monarhičnega sistema je bil Ali Amar pogostokrat preganjan in tudi po krivici obsojen.

Leta 2009 je pri francoskem založniku Calmann-Lévy izšla njegova knjiga "Mohammed VI, le grand malentendu" (Mohamed VI, veliki nesporazum), ki je bila v Maroku prepovedana. Knjiga razkriva resnično stanje prvih desetih let Mohamedovega kraljevanja. Njegova druga knjiga "Paris-Marrakech : argent, pouvoir et réseaux" bo izšla pri isti založbi 25. januarja letos (2012) in raziskuje skoraj incestne vezi med maroškimi in francoskimi elitami v času arabskih revolucij.