fr
en
slo

Natečaj v okviru našega šolskega programa

Slovenski center PEN, ki vsako leto skupaj z Odborom pisateljev za mir Mednarodnega PEN na Bledu organizira pisateljsko srečanje (letošnje bo že 48. po vrsti), je program obogatil s Festivalom literature za mir z naslovom Obrazi miru. V prizadevanju, da bi mlade pritegnili k aktivnemu sodelovanju zdaj že drugič prirejamo natečaj v okviru našega šolskega programa – dijake slovenskih srednjih šol smo pozvali naj napišejo esej z naslovom

Drugačnost bogati

Izzvali smo jih da razmišljajo o danes izredno pereči temi : o ljudeh, ki prihajajo k nam iz neznanega okolja, imajo drugačne navade, drugo vero in življenjski nazor. Vprašali smo jih: Kako jih sprejemaš? Kaj od njih pričakuješ? Te je strah ljudi, ki jih ne razumeš? Ali ti je izziv spoznati neznano pokrajino drugega?

Tričlanska žirija, sestavljena iz članov Slovenskega PEN, bo eseje ocenila in izbrala iz vsake kategorije (1. In 2. Letnik ter 3. In 4.) enega za nagrado. Nagrajena dijaka bomo povabili na 48. srečanje pisateljev na Bledu, kjer bosta prejela knjižni nagradi. Šolam, ki jih dejavnost mednarodnega združenja pisateljev PEN še posebej zanima, pa letos zopet ponujamo možnost, da jih med festivalom Obrazi miru obiščeta dva člana mednarodnega PEN. Tokrat bodo pisatelji, med katerimi je tudi predsednica mednarodnega PEN Jennifer Clement, obiskali gimnazijo Kranj, Srednjo ekonomsko šolo v Radovljici,Gimnazijo Škofja loka ter Oblikovno, Mednarodno in Waldorfsko šolo v Ljubljani.

Verjamemo, da sta branje in razmišljanje, še bolj pa ustvarjanje, temelj zrelih osebnosti, zato se zahvaljujemo podpori mednarodnega PEN, vsem sodelujočim šolam, vsem mentorjem in učiteljem in seveda vsem dijakom, ki so se potrudili in sodelovali na natečaju. Rezultate izveste kmalu!