Noč knjige 2021

VABILO: NOČ KNJIGE 2021

Spoštovani!

Vljudno vabljeni na predstavitev sedme zbirke Barbare Korun, ki je izšla v začetku letošnjega aprila pri založbi KUD AAC Zrakogled. Idioritmija je naslov zbirke Barbare Korun. Vzet je iz cikla Barthesovih predavanj s konca sedemdesetih let. Označuje enkratno, osebno, singularno »umerjanje«, ki šele omogoča sobivanje. Pesnica je táko skladnost našla v idioritmičnem toponimu – v sanjah, v njih vidi fino duševno kalibracijo, ki se (sebe) osvobaja za spontano, neovirano interakcijo s svetom. Z Barbaro Korun se bo pogovarjala Neža Vilhelm. V ospredju bo pesničina zadnja zbirka.

Noč knjige 2021: IDIORITMIJA

Kjer sleherni subjekt živi v skladu s svojim ritmom. (Roland Barthes, Kako živeti skupaj, 1977)

Organizator: domačija Pr' Lenart na Belem pri Katarini, Belo 1, 1215 Medvode

Termin: petek 23. 4. 2021 ob 17. uri. Dogodek bo organiziran v živo za omejeno število udeležencev, prosimo za predhodne prijave na e-naslov prlenartovih@gmail.com ali kontakt: 031 712227.

Javna predstavitev za širšo javnost.

Brezplačno.

Literarni večer bo mogoče neposredno spremljati preko spletne povezave:

Meeting ID: 774 0294 2744

Passcode: 3XUg8F

DODATNE INFORMACIJE:

Idioritmija pa je tudi naslov sedme pesniške zbirke Barbare Korun. V njej avtorica nadaljuje z nekaterimi temami, ki jih je načela v prejšnjih zbirkah, druge pa odpira na novo. Zbirka je razdeljena v tri sklope, ki pa so med seboj tesno povezani in odmevajo eden v drugem v tretjem.

Z Barbaro Korun se bo pogovarjala Neža Vilhelm. V ospredju bo pesničina zadnja zbirka, obiskali pa bosta tudi številna prostranstva poezije in poetičnega. Na predstavitvi pa bo knjigo mogoče tudi kupiti, sicer pa je na voljo v Spletni knjigarni Buča.

Barbara Korun (1963) je nagrajenka literarne nagrade MIRA (2020). Barbara je strastna bralka, pri štirih letih se je sama naučila brati in od tedaj neutrudno pohajkuje po besednih pokrajinah. Ni nenavadno, da se je odločila za študij slovenščine in primerjalne književnosti. Dolga leta je poučevala slovenščino, poklicno se je srečala tudi z gledališčem, zadnja leta pa se kot svobodna ustvarjalka posveča predvsem poeziji. Do zdaj je izdala sedem pesniških zbirk: Ostrina miline, Zapiski iz podmizja, Razpoke, Pridem takoj, Čečica, motnjena od ljubezni, Vmes in Idioritmija. Že vrsto let organizira in vodi pogovore s slovenskimi pesnicami, ki imajo naslov Pesnice o pesnicah.

Neža Vilhelm (1977) je klasična filologinja, samostojna ustvarjalka na področju kulture. Posveča se predvsem prevajanju. Prevaja iz angleščine in nemščine. Najbolj aktivna je na področju filmskega prevajanja, prevaja pa tudi knjige. Posebno pozornost posveča tudi angažiranim ustvarjalkam in ustvarjalcem, ki jih z intervjuji in prevodi njihovih del predstavlja slovenski javnosti.