7 Poetical Executive Orders

Seven Poetical Executive Orders
Basim Mardan

By the authority vested in me as a poet, by the laws of love and compassion and by the constitution of the United States of Mother Earth, it is hereby whispered in kindness as follows:

odprto pismo, oktober 2018

Slovenski center PEN je v Delu, 29. 10. 2018 objavil odprto pismo Proti sovražnemu govoru - za strpno družbo, ki so ga podpisale tudinekatere druge organizacije ali društva:

SOPODPISNIKI:

Mednarodni odbor PEN Pisatelji za mir (predsednik Marjan Strojan)
Ženski odbor Mira pri SC PEN (predsednica Tanja Tuma),
Rektorska konferenca Republike Slovenije (predsednik dr. Danilo Zavrtanik).
Znanstvenoraziskovalni center SAZU (zanj direktor dr. Oto Luther)
Društvo slovenskih založnikov (predsednica Andreja Kavčič)
Zveze bibliotekarskih društev Slovenije (predsednica dr. Sabina Fras Popović)
Slovenska matica (predsednik Aleš Gabrič)
Društva slovenskih književnih prevajalcev (predsednica  Đurđa Strsoglavec)
Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev (predsednik Zdravko Kafol)

Slovenski center PEN

Tomšičeva 12

Odprto pismo Slovenskega centra PEN

Proti sovražnemu govoru – za strpno družbo

Ljubljana, 17. 10. 2018

Slovenski center PEN in Ženski odbor MIRA že nekaj let zaznavata degradacijo jezika v medijih, ko gre za obravnavo posameznikov, naj bodo politiki, novinarji, umetniki ali ranljive skupine kot begunci in pripadniki drugih ras in veroizpovedi tako ženske kot moški. Nedopustno je, da so sovražni govor in lažne novice, potvarjanje dejstev in žalitve postali ne zgolj posamični pojavi, temveč prevečkrat osnovni način podajanja mnenj in vsebin. Nedvomno je za razpihovanje sovraštev in žalitev odgovoren ne le avtor, temveč tudi distributer oziroma medij, ki jih objavlja in/ali njihovo objavo dopusti v obliki žaljivih in hujskaških komentarjev. Ne glede na politično ali umetniško usmeritev posameznika, sovražni govor kot obči pojav oži prostor dialoga med drugače mislečimi ter tako ovira družbeni napredek in demokracijo.

Tovrstna uporaba jezika je nedvomno zrcalo propadanja demokratičnih vrednot, po katerih smo Slovenci od Cankarjevih časov hrepeneli in jih tudi dosegli, a jih danes žal premalo cenimo. Zaničljiva poimenovanja nosijo v sebi poguben namen, da napadane skupine in posameznike utišajo z nasiljem, razčlovečijo, jim odvzamejo najprej glas v javnosti, nato pa tudi človekove pravice ter jih izbrišejo iz družbe. Tak razvoj od sovražnega govora do pogroma smo lahko videli v vsaki vojni, prvi streli pa niso odjeknili iz pušk, temveč iz medijskih objav, kakršne so glede na čas pač bile. V času interneta in socialnih omrežij je to še bolj uničujoč pojav, saj sovražni govor močno zaznamuje mlade generacije.

Kot književnice in književniki se zavedamo, da je omejevanje različnih mnenj težko uravnotežiti s temeljno pravico do svobode govore, na katero se preradi izgovarjajo avtorji besedil, ki razpihujejo sovraštva in nestrpnosti. Iz poročil lahko zaznamo negotovost in kompleksnost pri pravni obravnavi po 297. členu KZ, predvsem pa določeno nezmožnost ukrepanja, saj same besede ne ogrožajo javnega reda in miru. Kaj res ne? Je res treba čakati na stanje, ko razpihovalci ali njihovi poslušalci in bralci preidejo od besed k dejanjem?

Člani in članice PEN v duhu naše Temeljne listine verjamemo, da lahko dosežemo spoštovanje med ljudmi in narodi, da smo zmožni odpraviti sovraštva in živeti v enakosti in miru enega sveta. Te cilje si je danes najbolj množična nevladna organizacija književnikov, ki združuje več kot 140 centrov po svetu, zastavila pred skoraj sto leti, leta 1921, po prvi uničujoči moriji, ki je zajela Evropo. Slovenski center PEN vrsto let predseduje enemu izmed štirih mednarodnih odborov Pisatelji za mir.

Sovražni govor je treba izključiti in sankcionirati v javnem dialogu ter z vidika kazenskega prava obravnavati strožje in hitreje, hkrati pa odgovornost naložiti tudi distributerjem, t. j. založnikom medijev. Nemčija je lani sprejela zakon, ki varuje uporabnike na spletu, t.j. NetzDG, 1. 9. 2017), tudi Francija je razvila mehanizme obvladovanja problematike.

Zato Vlado RS Slovenije pozivamo, naj nemudoma ustanovi interdisciplinarno komisijo, ki bo pojav sovražnega govora in razpihovanja sovraštev preučila z vseh vidikov – družbenega, pravnega, medijskega in drugih ter pripravila dopolnitve zakonodaje oziroma ukrepe, ki ga bodo omejili, če ne popolnoma zajezili. Dopolnitve in ukrepi naj upoštevajo, da so socialna omrežja pomembno prizorišče sovražnega govora in da bi bilo sovražnega govora in žalitev manj, če bi se avtorji komentarjev morali podpisati z imenom in priimkom.

Hkrati pozivamo vse, od predsednika republike do državljank in državljanov, da naredite vse, kar je v vaši moči, da bo sovražnega govora manj in da bo prepoznan kot nevarna praksa za demokratično družbo in mirno življenje v Republiki Sloveniji.

Sovražni govor usodno zaznamuje mlade generacije. Luka Fijavž, lanskoletni zmagovalec dijaškega natečaja za PENov esej, je zapisal: »Zdaj tudi jaz nisem več človek, nisem vreden več kot razvalina. Dokler spet ne najdem sebe, svoje duše, sem le truplo. Večen tek za razklanim duhom telesa. Vojna – bežim ali prihajam?«

Ifigenija Simonović (z Upravnim odborom)

PODPISNIKI:

Slovenski center PEN (predsednica Ifigenija Simonović),
Ženski odbor Mira pri SC PEN (predsednica Tanja Tuma),
Rektorska konferenca Republike Slovenije (predsednik dr. Danilo Zavrtanik).
Znanstvenoraziskovalni center SAZU (zanj direktor dr. Oto Luther)
Društvo slovenskih založnikov (predsednica Andreja Kavčič)
Zveze bibliotekarskih društev Slovenije (predsednica dr. Sabina Fras Popović)
Slovenska matica (predsednik Aleš Gabrič)