fr
en
slo

Odziv Mirovnega odbora mednarodnega PEN na dogodke v Kataloniji

PEN International's Writers for Peace Committee

Odbor za mir Mednarodnega pisateljskega združenja PEN

 

Izjava Odbora za mir Mednarodnega PEN o katalonskem referendumu

Pisatelji zbrani v Odboru za mir Mednarodnega PEN izražamo globoko zaskrbljenost ob dogodkih, ki so omadeževali izkaze demokratične volje ljudi med nedavnim katalonskim referendumom.

Prepričani smo, da se mora vprašanje ali referendum predstavlja legitimno osnovo ustavne spremembe razrešiti s pogajanji izvoljenih predstavnikov oblasti obeh vpletenih strani in da spori med vladami ne morejo služiti kot izgovor za pošiljanje paravojaških sil nad miroljubne državljane, ki skušajo izraziti svoje mnenje v volilnem procesu. Prav tako menimo, da sodni nalog ne more biti povod za uporabo nasilja z namenom preprečevanja svobodnega izražanja drugače mislečih državljanov.

Obsojamo nasilje h kateremu so se 1. oktobra 2017 zatekle sile španske države proti katalonskemu ljudstvu.  Prizori njihovih oboroženih, maskiranih in anonimnih pripadnikov, ki so napadali nenasilne državljane vseh starosti bi morali biti v sramoto španski vladi, sodiščem in Svetu Evropske Unije. Takšno dejanje je nezaslišano v katerikoli družbi, še prav posebej pa v državi, ki se postavlja z demokratičnimi pridobitvami po temačnem obdobju državljanske vojne in diktature. Pisatelji Odbora za mir smo posebej zavzeti za to, da se rane preteklih desetletij ne bi ponovno odprle.

Zahtevamo, da morajo vse veje oblasti spoštovati pravico do svobodnega izražanja mnenj, pa naj gre za svobodne volitve, govor ali pisanje.

Člani Odbora za mir Mednarodnega PEN pozivamo države članice Evropske Unije, da opomnijo Španijo na ravnanje, ki ji ga narekujeta Listina o temeljnih pravicah in Evropska konvencijo o človekovih pravicah.

Marjan Strojan,

predsednik Odbora za mir Mednarodnega PEN