fr
en
slo

Odziv Slovenskega centra PEN na napade na Prešernove nagrajence

Ob napadih na umetnike in sovražnem govoru, ki se je pojavil v medijih in na spletu, Slovenski center PEN 18. 2. 2018 pošilja v javnost naslednjo izjavo. 12. 2. 2018 pa je predsednica poslala že krajšo izjavo.

12. 2. 2018

Spoštovane in spoštovani,

v zadnjih nekaj dneh smo članice in člani Upravnega odbora skupaj z Ženskim Odborom Mira in Odborom Ppisatelji za mir imeli dopisno sejo glede odzivov in napadov na letošnje nagrajence ob Prešernovem prazniku. Ženski odbor Mira je izjavo poslal v javnost, kot predsednica sem jo seveda podprla. 

Sklenili smo, v en glas, da umetnico Simono Semonič podpremo tako, da jo nemudoma sprejmemo v Slovenski center PEN. Dala je privoljenje in sprejetje je v postopku. Menimo, da je to najbolj pozitiven način izražanja podpore. Na sovražni govor v tisku ali na anonimna in podpisana blatenja slovenskih umetnikov v virtualnem omrežju se ne bomo odzivali, saj nam je jasno, da je namen sovražnega pisanja ravno podžiganje sovražnosti, iz katere se lahko izrojita le večja sovražnost in hujša nestrpnost. Glede močnejše izjave omahujem zato, ker bo še veliko priložnosti, ko lahko z zgledom izrazimo kulturnost svojega delovanja, da se sami vzdržujemo sovražnega govora, da z delom dokazujemo, da smo odlični. 

 

Lepo vas pozdravljam, ifigenija Simonović

 

18. 2. 2018

Poziv javnosti

 

Spoštovane državljanke in spoštovani državljani Republike Slovenije,


Slovenski center PEN se pridružuje protestom proti sovražnemu govoru, usmerjenemu proti letošnjim dobitnikom Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada in tudi proti članicam in članom komisij, ki so nagrade dodeljevale. Nizkotnih grozilnih in ogrožajočih  komentarjev so bili deležni predvsem Simona Semenič, Maja Smrekar, Vinko Möderndorfer in Boris A. Novak.

Prvi javni odziv Slovenskega centra PEN je bil pridružen že objavljeni močni in spontano napisani protestni izjavi Ženskega odbora Mira. V znak podpore napadenim umetnikom je bila v PEN nemudoma sprejeta Simona Semenič. Sprejetje Maje Smrekar je v postopku. Vinko Möderndorfer in Boris A. Novak sta cenjena člana PEN-a že desetletja.

 

Gre za neustavljivo srhljivo umazano in banalnosti napito povodenj, ki duši razsodnost, stanovsko tovarištvo in solidarnost. Plaz napadov, zmerljivk, groženj in pozivov na linč, ki presegajo vse podobne pojave v tisku, v elektronskih medijih in na spletnih forumih do zdaj, je spodbudil neopravičeno in neutemeljeno nestrpnost, ki kliče po žrtvovanju umetnosti za gašenje jeze proti vsem drugim tegobam Slovencev, zlasti pa za merjenje moči v predvolilnem času. V minulih letih se je bistveno poslabšal položaj samostojnih umetnikov, poslabšale so se možnosti za manifestiranje umetnosti na vseh področjih. Bistveno pa se je zmanjšalo spoštovanje kulture v političnih krogih, ki se na kulturo sklicujejo kot na temelj države, a jo niso pripravljeni podpreti in vzdrževati, kakor bi bilo treba.

Opozarjamo, da pri tem ne gre za kritiko ali izraze nestrinjanja z določenim delom, vsebino ali obliko posameznih umetniških praks, ki so v vsej občasni ostrini in gnevu na našem področju pogost in pričakovan pojav in ki vsako leto ob kulturnem prazniku vzplamti. V Slovenskem centru PEN z veliko zaskrbljenostjo ugotavljamo, da tako zlonamerne, osredotočene in očitno koordinirane kampanje, naperjene zoper umetnike, ne pomnimo od primera Kocbek in drugih primerov stalinistične prakse javnih diskvalifikacij v prejšnjem stoletju.

Slovenski center PEN je zgrožen nad možnostjo, da bi tovrstna obravnava umetnosti in takšen napad na umetnike in njihova dela pridobila status legitimnega sogovornika v umetniških in drugih področjih javnega delovanja ali celo postala del t.im. javnega mnenja o umetniških in drugih zadevah javnega značaja.

 

Slovenski center PEN podpira pobude in zahteve ustvarjalcev na vseh področjih kulture. Zagovarja vse umetnike ne glede na njihovo nacionalnost, spol, spolno usmerjenost, starost, socialni status. Ne omalovažuje pomembnosti ljubiteljskih dejavnosti in ne zagovarja ukinjanja vrhunskih ustanov in omejevanja svobode umetniškega izražanja. 

 

Ifigenija Simonović

predsednica Slovenskega centra PEN

 

**

Izjava Ženskega odbora Slovenskega centra PEN MIRA

 

Ljubljana, 11. februar 2018

V Ženskem odboru Slovenskega centra PEN MIRA najodločneje zavračamo napade na nekatere letošnje Prešernove nagrajenke in nagrajence kot tudi na člane komisij Prešernovega sklada. Gre za dejanja, ki presegajo meje zdravega nastopanja v sferi javnega. Zato je o tem treba obvestiti, ne le pristojne organe, ki kazensko sankcionirajo sovražni govor, ampak tudi širšo slovensko javnost. Na socialnih omrežjih kot tudi med komentarji člankov v posameznih časopisih se namreč pojavljajo vse glasnejši pozivi k linču nad slovenskimi umetniki in umetnicami ter k pogromu nad slovensko kulturo in umetnostjo. To pa je zaskrbljujoče!

 

Sovražni govor je rak sodobne družbe. Ker v nas še niso izzvenele besede, ki so pred nekaj desetletji pozivale k pogromu in k holokavstu, ga je treba najodločneje zavrniti! Skozi govorico nasilja se namreč kristalizira ne le etično in moralno zgrešen diskurz, ki je nedemokratičen, intelektualno nevzdržen in na vse načine nekultiviran. Predvsem pa je barbarski in vleče tako državo kot njene državljane v obdobje nekih že davno preživetih časov. Javno odprto izražanje nestrpnosti in brezsramno pozivanje k linču Dol s paraziti!, namreč vse preveč spominja na lov na čarovnice.

 

Zato v Ženskem odboru Slovenskega centra PEN MIRA živo obsojamo objavo medijskih prispevkov in distribucijo spletnih komentarjev izpod peresa anonimnežev, ki izražajo mnenja tako, da podpihuje nasilje in sovraštvo do nagrajenih umetnic in umetnikov. Hkrati pozivamo urednice in urednike medijev, da zlovešče sovražne komentarje izbrišejo, saj so drugače s podpiranjem takšnih objav soodgovorni za širjenje jezika, ki poziva k nestrpnosti in nasilju.

 

Napade na umetnice in umetnike, nekatere letošnje Prešernove nagrajenke in nagrajence, pa zavračamo v slovenskem PEN-u tudi zato, ker je svoboda umetniškega izražanja v svoji simbolni in kritiški sporočilnosti nesporna in neodtujljiva umetnikova pravica. Če so mnogi ljudje zelo razočarani nad našo državo in se to razočaranje vse pogosteje pojavlja v umetniških delih, je to težava države, ki bi morala prisluhniti njihovim sporočilom, ne pa sankcionirati umetnike in umetnice, ki ga izražajo.

Če smo pozabili na sanje o domovini sloge in človečnosti, prisluhnimo vsaj pesnikovemu sporočilu: »Edinost, sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo…«

 

Ženski odbor Slovenskega centra PEN MIRA

www.mira.si