Odziv Slovenskega centra PEN na napade na prešernove nagrajence

Spoštovane in spoštovani,

v zadnjih nekaj dneh smo članice in člani Upravnega odbora skupaj z Ženskim Odborom Mira in Odborom pisatelji za mir imeli dopisno sejo glede odzivov in napadov na letošnje nagrajence ob Prešernovem prazniku. Ženski odbor Mira je izjavo poslal v javnost, kot predsednica sem jo seveda podprla.

Sklenili smo, v en glas, da umetnico Simono Semonič podpremo tako, da jo nemudoma sprejmemo v Slovenski center PEN. Dala je privoljenje in sprejetje je v postopku. Menimo, da je to najbolj pozitiven način izražanja podpore. Na sovražni govor v tisku ali na anonimna in podpisana blatenja slovenskih umetnikov v virtualnem omrežju se ne bomo odzivali, saj nam je jasno, da je namen sovražnega pisanja ravno podžiganje sovražnosti, iz katere se lahko izrojita le večja sovražnost in hujša nestrpnost. Glede močnejše izjave omahujem zato, ker bo še veliko priložnosti, ko lahko z zgledom izrazimo kulturnost svojega delovanja, da se sami vzdržujemo sovražnega govora, da z delom dokazujemo, da smo odlični.

Ifigenija Simonović