Literarni kotiček

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!

Dialog ali podrejanje

Slovenski center PEN Vas vljudno vabi na debatni večer z naslovom Dialog ali podrejanje, ki bo v četrtek, 24. maja 2012 ob 19. uri v dvorani DSP na Tomšičevi 12 v Ljubljani.

V razpravi bodo sodelovali dr. Lučka Kajfež Bogataj, minister dr. Žiga Turk, dr. janez Justin in pisatelj Ivo Svetina. Večer bo povezoval Tone Peršak.

Nova vladna koalicija je ob nastopu temeljito in v zelo kratkem času posegla v razmerja med družbenimi podsistemi oziroma pomembnimi področji dejavnosti v Sloveniji.
Razlog za to naj bi bilo po eni strani varčevanje in po drugi strani prizadevanje za bolj učinkovito in hitrejše odločanje, češ da v kriznih razmerah ni časa za dolge razprave, kar pomeni tudi to, da se odločanje in tudi razmisleki o tem, kako bi bilo smiselno odločiti, ponovno selijo v zaprte politične kabinete. Hkrati vsi ti postopki načenjajo tudi politično in strokovno neodvisnost strok in pomembnih družbenih podsistemov kot so znanost, univerza, celotno področje kulture ... Vsega tega skoraj ni mogoče razumeti drugače kot neke vrste demontažo demokracije v slovenskem prostoru. Si politika želi podrediti te podsisteme ali jih vsaj do te mere narediti odvisne od sebe, da ne bo več težav z njimi? Ali ne bi bilo smiselno ravno nasprotno: spodbujati neodvisno mišljenje, spodbujati nastajanje idej in zamisli in potem v dialogu s temi podsistemi iskati optimalne smeri in koncepte razvoja oziroma poti v prihodnost?