Literarni kotiček
Obrazi miru

Ob 50. obletnici Blejskih srečanj smo izdali izbor pesmi članov svetovnih centrov PEN, ki se redno udeležujejo naših srečanj. Knjižica je čudovit pogled nazaj in popotnica za naprej.

Drugačnost bogati

DRUGAČNOST BOGATI: GLOBINE MORJA

Globina drugačnosti je neskončna. Če bi jo poskušali oceniti, je tako, kakor če bi hoteli prešteti in primerjati vse kapljice vode v morju. Nemogoče. In prav kapljice lahko kljub svoji raznolikosti in zaradi trdne povezanosti tvorijo morja in oceane.

Sovražni govor je vojna napoved

SOVRAŽNI GOVOR JE VOJNA NAPOVED

Če bi se že v uvodu dotaknila starega slovenskega pregovora Beseda ni konj, bi kaj hitro razbila pomen in realnost tega pregovora. Besede lahko strejo močen oklep in razbijejo še tako trdno grajen zid posameznikove  samopodobe. Povzročijo lahko boleče rane, po katerih je zdravljenje še zahtevnejše. Pogosto se zarijejo v našo notranjost in tam ostanejo za veliko časa, do takrat ko smo pač pripravljeni iti naprej. Velikokrat se pretvarjamo, da ne bolijo, vendar imajo besede moč, predvsem zato, ker jim slepo verjamemo ali pa se bojimo, da jim bodo verjeli drugi.

Drugačnost bogati

Drugačnost je del našega vsakdana in del vsakega od nas. Čeprav to pogosto želimo prikriti, da bi zadovoljili našo potrebo po pripadnosti, smo drugačni čisto vsi. Večino svojega življenja mislim, da je drugačnost slaba in manjvredna. Hvala, zloglasni mediji!

Sovražni govor je vojna napoved

Tišina. Nemočno vstanem, da ne bom drugačna, da ne bom izstopala, da ne bom predrzna.

»Jutro!« vpeljano prečesa razred učitelj zgodovine. Razvaljenih obrazov za klopmi ne spregleda. »Druga svetovna vojna!« še enkrat, tokrat z dvakratno mero entuziazma, maha pred tablo, a še vseeno premalo zanimivo, da bi me pritegnil.

Skoraj neopazno pogledam skozi okno. V daljavi takoj opazim nevihto. Čudno – ko pa je še včeraj pripekalo sonce.

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!

Dialog ali podrejanje

Slovenski center PEN Vas vljudno vabi na debatni večer z naslovom Dialog ali podrejanje, ki bo v četrtek, 24. maja 2012 ob 19. uri v dvorani DSP na Tomšičevi 12 v Ljubljani.

V razpravi bodo sodelovali dr. Lučka Kajfež Bogataj, minister dr. Žiga Turk, dr. janez Justin in pisatelj Ivo Svetina. Večer bo povezoval Tone Peršak.

Nova vladna koalicija je ob nastopu temeljito in v zelo kratkem času posegla v razmerja med družbenimi podsistemi oziroma pomembnimi področji dejavnosti v Sloveniji.
Razlog za to naj bi bilo po eni strani varčevanje in po drugi strani prizadevanje za bolj učinkovito in hitrejše odločanje, češ da v kriznih razmerah ni časa za dolge razprave, kar pomeni tudi to, da se odločanje in tudi razmisleki o tem, kako bi bilo smiselno odločiti, ponovno selijo v zaprte politične kabinete. Hkrati vsi ti postopki načenjajo tudi politično in strokovno neodvisnost strok in pomembnih družbenih podsistemov kot so znanost, univerza, celotno področje kulture ... Vsega tega skoraj ni mogoče razumeti drugače kot neke vrste demontažo demokracije v slovenskem prostoru. Si politika želi podrediti te podsisteme ali jih vsaj do te mere narediti odvisne od sebe, da ne bo več težav z njimi? Ali ne bi bilo smiselno ravno nasprotno: spodbujati neodvisno mišljenje, spodbujati nastajanje idej in zamisli in potem v dialogu s temi podsistemi iskati optimalne smeri in koncepte razvoja oziroma poti v prihodnost?