7 Poetical Executive Orders

Seven Poetical Executive Orders
Basim Mardan

By the authority vested in me as a poet, by the laws of love and compassion and by the constitution of the United States of Mother Earth, it is hereby whispered in kindness as follows:

Pobuda v prid jezikovnim in narodnim manjšinam

Po slovenskem kulturnem prazniku

... že dva tedna poteka zagrizena, mestoma močno nekulturna medijska polemika o nekaterih nagrajencih, žirantih ter o slovenski kulturi nasploh. Niti malo primerljive odzivnosti pa v Sloveniji ni pri zbiranju podpisov za evropsko državljansko pobudo v prid jezikovnim in narodnim manjšinam »Minority SafePack – Milijon podpisov za raznolikost v Evropi«. Zato ponavljam: dodajte svoje podpise na: www.minority-safepack.eu ! Evropsko državljansko pobudo lahko podprejo državljani Evropske zveze (državljani države članice EU), ki imajo pravico voliti v Evropski parlament (v Avstriji 16 let, v Sloveniji 18 let - državljani Republike Slovenije morajo navesti svoj EMŠO - enotno matično številko.). Do več informacij o pobudi lahko pridete tudi na: http://ec.europa.eu/citizens-initiative . Glavni cilj pobude je, da EZ/EU sprejme niz pravnih aktov za izboljšanje zaščite oseb, ki pripadajo narodnim in jezikovnim manjšinam, in okrepitev kulturne in jezikovne raznolikosti. To naj vključuje politične ukrepe na področju regionalno govorjenih jezikov in jezikov manjšin, izobraževanja in kulture, regionalne politike, sodelovanja, enakosti, avdiovizualnih ter drugih medijskih vsebin, pa tudi regionalne (državne) pomoči. Za uspeh pobude bi bilo potrebno v vseh državah do 3. aprila 2018 zbrati milijon podpisov, a jih je doslej zbranih le okoli 273.000. V Sloveniji, kjer bi naj po razdelilniku zbrali 6.000 podpisov, jih je bilo danes zjutraj evidentiranih zgolj 254 (ali 4,23 % od potrebnih): Ne vem, da bi kdo organiziral zbiranje podpisov na papirnih listah, kar je tudi mogoče in kar poteka npr. pri rojakih v Avstriji.

Lepo vas pozdravljam,

Ifigenija Simonović