Predavanje dr. Vesne Mikolič: Izrazi moči slovenskega jezika

V kateri svetovni organizaciji se člani in članice bolj zavedamo moči jezika, naj bo umetniški, uraden ali vsakdanji pogovorni, če ne ravno v Penu? Sto let se borimo za svobodo izražanja, ki so jo totalitarni režimi v preteklosti že zlorabili za sovražni govor s ciljem odstraniti nasprotnike. Kaj pa je intenziteta jezika? S kakšnimi izrazi, v katerih besedilnih zvrsteh in kako se pojavlja? Kakšna je moč besede v literarnih besedilih? Kakšne so razlike med kulturami?

dr. Vesna Mikolič: Izrazi moči slovenskega jezika

Redna profesorica slovenščine in jezikoslovja dr. Vesna Mikolič, članica Pena in Mire, bo v predavanju (40 min) predstavila svoje raziskovalno delo, ki ga je strnila v knjigi Izrazi moči slovenskega jezika in je izšla pri Annales ZRS in Slovenski matici http://www.slovenska-matica.si/knjige/vse-knjige/humanistika/izrazi-moci-slovenskega-jezika/. Sledil bo pogovor z avtorico, ki ga bo vodila Tanja Tuma. Sogovornici se bosta posvetili sovražnemu govoru in vzgoji za nenasilno komunikacijo, seveda pa vabljeni, člani in članice slovenskega Pena, da prispevate k diskusiji z vprašanji ali komentarji.

Vabljeni, da sem nam pridružite 20. 4. 2021 ob 18.00 na spletni platformi Zoom,

Meeting ID: 953 0065 1421

Povezavo bomo odprli četrt ure prej, čas bo namenjen klepetu.

Prireditev omogoča Javna agencija za knjigo RS