7 Poetical Executive Orders

Seven Poetical Executive Orders
Basim Mardan

By the authority vested in me as a poet, by the laws of love and compassion and by the constitution of the United States of Mother Earth, it is hereby whispered in kindness as follows:

Prešernova nagrada Borisu A. Novaku

Boris A. Novak bo Prešernovo nagrado za življenjsko delo prejel za izjemen in prepoznaven ustvarjalni opus, so na današnji tiskovni konferenci slab mesec pred podelitvijo na predvečer slovenskega kulturnega praznika 8. februarja sporočili iz Prešernovega sklada. Kot piše v utemeljitvi nagrade, pesnik, dramatik in prevajalec, ki je prav tako publicist, angažiran javni intelektualec, literarni znanstvenik in univerzitetni predavatelj, "slovensko literarno in, širše, kulturno krajino pomembno oblikuje že 40 let". Nazadnje se je podpisal pod Vrata nepovrata, to je novi Novakov pesniški vrhunec.

Velika Prešernova nagrada za življenjsko delo letos pripade pesniku, dramatiku in prevajalcu Borisu A. Novaku in baletnemu solistu, koreografu in režiserju Janezu Mejaču. Prejemniki nagrad Prešernovega sklada 2018 so baletna koreografinja Valentina Turcu, Mariborčanka s kariero v SNG Maribor in mednarodno, še posebej za dramsko zasnovo baletne mojstrovine Evgenij Onjegin, snemalec Marko Brdar, igralec Matej Puc, dramatičarka Simona Semenič, fotograf Boris Gaberščik in intermedijska umetnica Maja Smrekar.

7 Poetical Executive Orders

Seven Poetical Executive Orders