Prva ICORN pisateljica v Ljubljani

Z velikim veseljem smo v nedeljo, 20. novembra 2011 na ljubljanskem letališču pričakali maroško pisateljico in novinarko Zineb El Rhazoui. Zineb je tudi novinarka in borka za človekove pravice, soustanoviteljica gibanja MALI – alternativno gibanje za individualne svoboščine, ki se je proslavilo z organizacijo piknika v času ramadana leta 2009. Piknik je bil protest proti členu zakona, ki prepoveduje uživanje hrane na javnih mestih.

Zineb v EU parlamentu

Zineb je tudi članica gibanja Svoboda in demokracija, ki je bolj znano pod imenom gibanje 20. februarja, ki si prizadeva za uveljavitev resnične demokracije v Maroku. Po izobrazbi je sociologinja religij in v tedniku Journal hebdomadaire objavila več raziskav o verskih manjšinah in murabitskih obredih. Journal hebdomadaire je bil prvi neodvisni časnik v Maroku, ki pa so ga januarja 2010 oblasti prepovedale. Ker ji je bila vzeta možnost javnega nastopanja in je začela zaradi svojega delovanja (predvsem zaradi protestov proti spolnemu nadlegovanju žensk na javnih mestih) prejemati smrtne grožnje, se je prijavila in bila sprejeta v mrežo mest zatočišč ICORN.

Od novembra 2011 živi in deluje v Ljubljani, ki je postala članica mreže ICORN junija 2011. Zineb El Rhazoui je nedavno objavila dva prispevkav skupinskih objavah in sicer v les 1000 Unes de Charlie Hebdo (Ed. Les échappés) in Nouvelles du Maroc (Maroške kratke zgodbe), kjer je objavila politično zgodbo z naslovom "Ahmed le businessman" (Collection Miniatures, Ed. Magellan).