fr
en
slo

Razpis za oddajo šolskih esejev

Spoštovani!

Slovenski center PEN letos organizira že 50., jubilejno srečanje pisateljev za mir na Bledu. V tem okviru že nekaj let zapored poteka tudi razpis za najboljši esej slovenskih srednješolk in srednješolcev na razpisano temo, o kateri na Blejskih srečanjih razpravljajo ugledni literarni ustvarjalci z vsega sveta. Zato vljudno vabimo tudi dijakinje in dijake vaše gimnazije, da pošljejo svoj esejistični prispevek. Letošnji temi sta dve, in sicer:

 

ZIDOVI, OGRAJE, MEJE

Ko je padel berlinski zid, smo upali, da se bodo sesule še druge ovire, ki preprečujejo, da bi se narodi in posamezniki srečevali ter živeli v miru. Imeli smo vendar solidno osnovo v dveh pomembnih listinah: Univerzalna deklaracija o človekovih pravicah OZN in Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, ki je postavila svoje sodišče s sedežem v Strasbourgu. Toda zdaj ugotavljamo, da na Bližnjem Vzhodu rastejo novi zidovi, da po svetu znova postavljajo ograje, ki ljudi držijo v enklavah, ter da so v Evropi meje ponovno zastražene in posamezniku ne dovoljujejo, da bi se svobodno gibal. Onkraj teh fizičnih zidov, ograj in mej ostajajo tudi »zidovi« v naših glavah. Ti zidovi nam preprečujejo, da bi se zanimali za kulture, civilizacije in jezike naših sosedov. Radi se ogradimo od problemov drugih, saj imamo na svojem vrtu misli in kulture dovolj dela in ne prenesemo, da bi kdo vstopal v domeno naših življenjskih pogledov in čustvovanj. Še vedno si postavljamo meje, da bi šli drugam, v drug svet, v svet svobode, drugačnih hrepenenj in iskrene besede. Povsod na svetu nas ščitijo temeljne človekove pravice. Ali je res tako? Ali nosimo v srcu in umu temeljne vrednote spoštovanja človeka in njegovih pravic?

LITERATURA KOT PRAVICA DO SANJ

Odkar človek hodi pokonci, zre v nebo in sanja, upa, da bo našel rajsko deželo. Hkrati sanja o družbi harmonije in sožitja. Sanja o družbi prijateljstva in dobrega sosedstva. Sanja tudi o najintimnejšem stiku z drugo osebo, s katero bi poletel proti neodkritemu obzorju misli in ljubezni. Že Sokrat je sanjal o svetu pravičnih in človeku naklonjenih bogov. Sanjal je o svetu, kjer bo lahko brez strahu izrekal resnico. Njegovi učenci že dva tisoč let in pol uresničujejo te sanje. Toda nekateri trdijo, da je sanjski svet že tukaj in da sodobna družba že omogoča uresničevanje najvišjih sanj. Dandanes je marsikje po svetu prepovedano sanjati ali sanjati drugače kot sanja večina. Marsikje je treba sanjati skrivaj. Zdi se, da imajo prav pisatelji največ svobode kot sanjači. Bralci delijo njihove sanje in sanjajo naprej, po svoje. Sanje so večno, se kar naprej obnavljajo. Vsi, ki sanjamo, bogatimo naš skupni sanjski svet.

Dijakinja ali dijak si izbere eno od razpisanih tem ter o njej napiše svoje literarno razmišljanje. Esej naj obsega vsaj 3.500 znakov in naj bo poslan v obliki tipkopisa. Opremljen mora biti z imenom dijakinje oziroma dijaka ter navedbo letnika in šole, ki jo obiskuje. Prav tako mora biti naveden tudi mentor ter njegov elektronski kontakt, na katerega bodo izbrane dijakinje in dijaki prejeli morebitno obvestilo o nagradi. Za vsako razpisano temo bo po kategorijah razdeljena ena nagrada. Kategoriji sta dve – srednješolci 1. in 2. letnikov skupaj ter srednješolci 3. in 4. letnikov skupaj. Skupno bomo torej podelili štiri nagrade. Upoštevani bodo zgolj prispevki, ki bodo prispeli v knjižni slovenščini.

Prispevke vaših dijakinj in dijakinj, prosimo, pošljite na el. naslov: slopen@guest.arnes.si ali v zaprti ovojnici na naslov: Slovenski center PEN, Komisija za šolski esej, Tomšičeva ul. 12, 1000 Ljubljana. Za vse informacije smo vašim mentorjem na voljo na tel. št. 030 321 710 (ga. Tanja Tuma). Komisija bo upoštevala vse prispevke, ki bodo do 15.3.2017 prispeli na vsaj enega od navedenih naslovov.

Želimo vam veliko razmišljujočih in ustvarjalnih trenutkov,

Ifigenija Simonović                                                                        Tanja Tuma

predsednica Slovenskega centra PEN                                     predsednica Komisije za šolski esej