Slovenski center PEN na 77. svetovnem kongresu v Beogradu

BeogradPrispevek Slovenskega centra PEN je bil izreden in zelo opazen.

Po zaslugi predsednika Marjana Strojana in podpredsednika Toneta Peršaka – oba uradna delegata našega centra -  sta bila z aklamacijo sprejeta dva predloga za prihodnje delovanje Mednarodnega PENa: predlog, da Sarajevo leta 2014 postane Evropska prestolnica kulture; predlog, da se ustanovna listina dopolni tudi s pozivom proti nasilju nad naravo, kar zavezuje k varstvu okolja.

Slovenski center se je posebej zavzel tudi za ostrejšo obsodbo nasilnih dogajanj v Mehiki, kjer izginjajo pisatelji in novinarji. Mirovni komite, ki mu predseduje Edvard Kovač je kongresu predložil še zelo opazno resolucijo o zaščiti Romov v vsej Evropi.

Člana Slovenskega PEN Veno Taufer in Drago Jančar sta se udeležila literarnega festivala v okviru kongresa pod naslovom Free the World. Zelo odmevno je bilo branje z legendarnega balkona Narodnega gledališča v Beogradu. Na literarnem večeru v Kulturnem centru Grad v Beogradu je Veno Taufer bral pesmi v slovenščini ter v srbskem in angleškem prevodu, na literarnem branju mednarodnih udeležencev kongresa v Kulturnem centru v Novem Sadu pa je med drugimi prebral tudi pesem Vukovar v angleškem prevodu, kar je v mestu le 40 km oddaljenem od kraja dogajanj 1991.leta, imelo poseben učinek.

Posebna pozornost v Kulturnem centru je bila namenjena prav Dragu Jančarju in madžarskemu pisatelju Djerdjiju Konradu. Za slednja je književnik Gojko Božović dejal, da sta "prava književna predstavnika vzhodne Evrope". Prav tako so veliko pozornost namenili predsedniku Slovenskega PENa Marjanu Strojanu, ki je imel literarna branja po vsej državi.