7 Poetical Executive Orders

Seven Poetical Executive Orders
Basim Mardan

By the authority vested in me as a poet, by the laws of love and compassion and by the constitution of the United States of Mother Earth, it is hereby whispered in kindness as follows:

srečanje z dr. Giorgiom Silferjem

26. oktobra ob 18h v prostorih Slovenskega centra PEN in Društva slovenskih pisateljev na Tomšičevi 12 v Ljubljani

Dr. Silfer je eden najbolj znanih in uglednih strokovnjakov za mednarodni jezik esperanto in za  izvirno in prevedeno esperantsko književnost. Je pisatelj, dramatik in pesnik, avtor najmanj dva tisoč člankov v mnogih jezikih, pa tudi pedagog in androgog. Delal je v Italiji, na Finskem, v Švici, Bolgariji, Španiji in v več afriških državah. Leta 1970 je bil med soustanavitelji  literarne esperantske revije Fioro, deset let je bil njen glavni urednik. Leta 1991 je ustanovil PEN Club Esperanto, že dve leti kasneje pa je dosegel, da je Mednarodni PEN priznal esperanto kot literarni jezik. Leta 1969 je soustvarjal mednarodno Deklaracijo o jezikovnih pravicah. Dr. Silfer je soavtor obsežne Zgodovine esperantske književnosti (Carlo Minnaja, Giorgio Silfer. Historio de la Esperanta literaturo (La Chaux-de-Fonds: Kooperativo de Literatura Foiro, 2015, 748 strani).

Dr. Silfer je tudi redni gost srečanj pisateljev na Bledu, kjer se zelo angažirano postavlja za zaščito jezikov, ki so v nevarnosti, da zamrejo, in seveda za svobodo besede in misli.

Pogovorni večer bo v petek, 26. oktobra 2018, ob 18. uri v prostorih Društva pisateljev in Slovenskega centra PEN na Tomšičevi 12 v Ljubljani. Sodelovala bosta  Janez Jug in Ifigenija Simonović.

Prireditve Slovenskega centra PEN sofinancira javna agencija za knjigo.

7 Poetical Executive Orders

Seven Poetical Executive Orders