fr
en
slo

U mreži stih

Poslanica predsednika Hrvaškega centra PEN

»Kot prijatelje v literaturi, ki prehaja preko nacionalnih meja, kot sosede v besedi in sopotnike v preteklosti in evropski sedanjosti vas vse iz srca pozdravljam, v upanju, da bo kultura  skupnosti v raznolikostih naših obstojev doprinesti k miru in ljubezni v naših prostorih, v času, ko naše države pogosto vodijo zarjaveli in razmajani orkestri s pleh muziko, ki igrajo na note monološkosti in propagande, sovražni do dialoga in resnice, in zato tudi do poezije, našega obstanka.«

Tomica Bajsić, predsednik Hrvaškega centra PEN

6. oktober 2017

 

Slovenski center PEN in založba Shura Publikacije

VABITA

na srečanje pesnic iz regije in predstavitev pesniške antologije

 U MREŽI STIH

(Kultura srečevanja)


v petek, 13. oktobra ob 19h

v dvorani Društva slovenskih pisateljev na Tomšičevi 12 v Ljubljani.

 

Sodelujejo avtorice iz Zagreba, Beograda in Ljubljane:

DORTA JAGIĆ

DARIJA ŽILIĆ

BARBARA POGAČNIK

ANASTAZIJA KOMLJENOVIĆ

NADEŽDA RADOVIĆ

in urednik

TIN LEMAC

Antologijo je izdala založba Shura Publikacije iz Opatije.

Pridružila se nam bo tudi založnica ŠURA DUMANIĆ.

 

Večer so omogočili

Ministrstvo za kulturo republike Hrvaške

Slovenski Center PEN

Javna agencija RS za knjigo

Založba Shura Publikacije

            

Lansko leto (2016) je pri založbi Shura Publikacije v Opatiji izšla zanimiva antologija oziroma zbornik, ki predstavlja različne generacije sodobnih pesnic iz regije (s poudarkom na mlajši generaciji) z naslovom U mreži stih, ki ga lahko preberemo tudi kot Umreži stih. Med pesnicami iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije in Kosova najdemo imena kot so Marija Čudina, Anka Žagar, Sonja Manojlović, Dorta Jagić, Darija Žilić, Ana Ristović, Radmila Lazić, Dubravka Đurić, Maja Solar, Tanja Milutinović, Bisera Alikadić, Nermina Omerbegović, Ferida Duraković, Tanja Stupar, Šima Majić, Stanka Hrastelj, Barbara Pogačnik, Ana Pepelnik, Jovanka Uljarević, Lidija Dimkovska, Lena Ruth Stefanović, Dragana Tripković, Ljiljana Dirjan, Naime Bequiraj in druge. Predgovor je napisal hrvaški kritik Tin Lemac, ki je tudi urednik projekta. Vsega skupaj naj bi izšli trije zvezki antologije, v pripravi pa je že drugi del. Doslej so projekt predstavili že v Banja Luki, Zagrebu, Beogradu in v Tuzli, sedaj gostuje tudi v Ljubljani.

 Večer bo vodila Barbara Pogačnik, slovenska pesnica, kritičarka, prevajalka, urednica.

 Gostje večera:

DORTA JAGIĆ, hrvaška pesnica, prozaistka, gledališka avtorica in dobitnica številnih literarnih nagrad, med katerimi sta tudi nagrada Evropski pesnik svobode (European Poet of Freedom), Gdansk 2014, ter največja hrvaška nagrada za poezijo Goranov vijenac 2017.

DARIJA ŽILIĆ, hrvaška pesnica, esejistka, literarna kritičarka, novinarka in aktivistka, avtorica desetih knjig, med katerimi so poezija, kratka zgodba in literarna kritika, ter dobitnica nagrad Julije Benešić za literarno kritiko in Kiklop za poezijo.

NADEŽDA RADOVIĆ, urednica, novinarka in esejistka, koordinatorka Varnih hiš za ženske in Beograjskega ženskega lobija, nacionalna koordinatorka mednarodnega projekta Sećanje žena…traganje za identitetom žena u socijalizmu (Spomin žensk… iskanje identitete žensk v socializmu).

ANASTAZIJA KOMLJENOVIĆ, hrvaška kritičarka in prozaistka. 

ŠURA DUMANIĆ, magistra znanosti in direktorica založbe Shura Publikacije.

TIN LEMAC, hrvaški kritik in urednik antologije »U mreži stih«.