Literarni kotiček
Obrazi miru

Ob 50. obletnici Blejskih srečanj smo izdali izbor pesmi članov svetovnih centrov PEN, ki se redno udeležujejo naših srečanj. Knjižica je čudovit pogled nazaj in popotnica za naprej.

Drugačnost bogati

DRUGAČNOST BOGATI: GLOBINE MORJA

Globina drugačnosti je neskončna. Če bi jo poskušali oceniti, je tako, kakor če bi hoteli prešteti in primerjati vse kapljice vode v morju. Nemogoče. In prav kapljice lahko kljub svoji raznolikosti in zaradi trdne povezanosti tvorijo morja in oceane.

Sovražni govor je vojna napoved

SOVRAŽNI GOVOR JE VOJNA NAPOVED

Če bi se že v uvodu dotaknila starega slovenskega pregovora Beseda ni konj, bi kaj hitro razbila pomen in realnost tega pregovora. Besede lahko strejo močen oklep in razbijejo še tako trdno grajen zid posameznikove  samopodobe. Povzročijo lahko boleče rane, po katerih je zdravljenje še zahtevnejše. Pogosto se zarijejo v našo notranjost in tam ostanejo za veliko časa, do takrat ko smo pač pripravljeni iti naprej. Velikokrat se pretvarjamo, da ne bolijo, vendar imajo besede moč, predvsem zato, ker jim slepo verjamemo ali pa se bojimo, da jim bodo verjeli drugi.

Drugačnost bogati

Drugačnost je del našega vsakdana in del vsakega od nas. Čeprav to pogosto želimo prikriti, da bi zadovoljili našo potrebo po pripadnosti, smo drugačni čisto vsi. Večino svojega življenja mislim, da je drugačnost slaba in manjvredna. Hvala, zloglasni mediji!

Sovražni govor je vojna napoved

Tišina. Nemočno vstanem, da ne bom drugačna, da ne bom izstopala, da ne bom predrzna.

»Jutro!« vpeljano prečesa razred učitelj zgodovine. Razvaljenih obrazov za klopmi ne spregleda. »Druga svetovna vojna!« še enkrat, tokrat z dvakratno mero entuziazma, maha pred tablo, a še vseeno premalo zanimivo, da bi me pritegnil.

Skoraj neopazno pogledam skozi okno. V daljavi takoj opazim nevihto. Čudno – ko pa je še včeraj pripekalo sonce.

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!

Vladimir Merta - literarno-glasbeni večer

Spoštovani,

vljudno Vas vabimo, da se udeležite mednarodnega literarnega večera s češkim pesnikom in kantavtorjem Vladimirjem Merto, ki bo v torek, 15. maja, ob 19. uri v dvorani DSP na Tomšičevi 12.

Večer bo moderiral Peter Kuhar.

VLADIMÍR MERTA (1946)
Češki kantavtor, publicist, pisatelj, fotograf, arhitekt, televizijski in filmski režiser, avtor filmske glasbe; nastopal je tudi v več filmih.
Po univerzitetni izobrazbi je diplomirani arhitekt, končal pa je tudi slovito praško akademijo za film in televizijo na Fakulteti uprizoritvenih umetnosti (FAMU). Prvo veliko ploščo je izdal med bivanjem v Franciji konec 60-ih let. Po vrnitvi v domovino je postal eden vodilnih disidentov in odkritih nasprotnikov režima, zato je bilo njegovo avtorsko delo neštetokrat ogroženo. Kljub vsemu – ali prav zato – je postal eden najpopularnejših glasnikov svobode in sodi v vrsto ustvarjalcev, kot so med kantavtorji Karel Kryl, Jaroslav Hutka, Vlastimil Třešňák, Dagmar Voňková, Jiří Dĕdeček (sedanji predsednik češkega PEN) idr., ki jih je komunistična tajna policija zasledovala, nekatere pa celo prisilila v emigracijo (oblast je ta načrtni izgon imenovala „asanacija“, se pravi „čiščenje, boljšanje“, na to temo je Havel 1987 napisal gledališko delo). V. Merta je ostal v domovini, ves čas v krogih blizu Václavu Havlu. Po žametni revoluciji je Merta svojo umetniško dejavnost lahko v celoti začel svobodno razvijati, izdajati knjige in zgoščenke ter javno nastopati.
Sodeč po njegovi avtorski strani na medmrežju (http://www.vladimirmerta.cz/index.php) ima koncertne termine že oddane čez vse leto. Izdal je štirinajst knjig ter več kot dvajset zgoščenk -   dve najnovejši so na koncertu predstavljali konec aprila. Za prvi nastop v Sloveniji je pripravil nekaj novejših, izrazito angažiranih šansonov, kritičnih tudi do sedanjih razmer v njegovi domovini.
Peter Kuhar