Znamenite Slovenke - Dora Gruden

Predavanje dr. Ivana Vogriča o Dori Gruden, ki ga prirejata Slovenska matica in Ženski odbor SC PEN Mira.

Dora Gruden (Nabrežina 1900‒Ljubljana 1986) je začela svoje pesmi objavljati sredi 20. let minulega stoletja v Ženskem svetu, pozneje pa še v Ljubljanskem zvonu in Modri ptici. Edino pesniško zbirko, Rdeče kamelije, je objavila leta 1932. Doro v vseh pogledih povezujemo z njenim starejšim bratom, prav tako pesnikom Igom Grudnom, enim najbolj prepoznavnih predstavnikov socialnega realizma na Slovenskem. Kot je zapisal Vladimir Bartol, bi se pesniška pot sestre in brata razvijala drugače, če ne bi prišlo do fašističnega terorja, ki ju je pregnal z rodnih tal, pa čeprav sta se zatekla v središče slovenske domovine. Dora Gruden je našla mesto tudi v pregledih slovenske književnosti, v Antologiji slovenskih pesnic (2004) in Liriki slovenskih pesnic 1849‒1984 (1985). Predavanje Ivana Vogriča obeležuje 120-letnico njenega rojstva in poteka v okviru cikla Znamenite Slovenke, ki ga organizirata MIRA, Ženski odbor Slovenskega centra PEN in Slovenska matica.