fr
en
slo

NOVICE in aktualni dogodki

Seznanite se z novicami in dogodki, ki jih pripravljamo v Slovenskem centru P.E.N.

28. marec - Sydney Lea v Centru poezije Tomaža Šalamuna

Vabimo vas v Center poezije Tomaža Šalamuna. 28. marca ob 19h nas bo obiskal Sydney Lea, pesnik lavreat iz Vermonta (2011–15), ki je študiral pri profesorju Haroldu Bloomu. Ustanovil je revijo New England Review in pisal za osrednje literarne revije in časopise: New Yorker, The Atlantic Review, The New Republic, The New York Times. Izdal je štiri zbirke esejev, roman, pesniško antologijo in dvanajst zbirk poezije. Večkrat je že bil gost na Mednarodnih srečanjih pisateljev na Bledu. S pesnikom se bo pogovarjal njegov prevajalec Marjan Strojan.          
>> PRIKAŽI VEČ

28. marec - Hori Takeaki v Finžgarjevi galeriji

Vabimo vas v Finžgarjevo galerijo na Trnovem (Kolezijska ulica 1, Ljubljana) 28. marca ob 19h nas bo obiskal Hori Takeaki, japonski znanstvenik, pisatelj, predstavnik Spominskega muzeja žrtev bombardiranja Hirošime in Nagasakija, večkratni obiskovalec Mednarodnih srečanj pisateljev na Bledu in predstavnik Mednarodnega PEN centra. Z Ifigenijo Simonović se bosta pogovarjala o haiku poeziji in o vojni in miru kot nepoetičnosti sodobnega sveta.  
>> PRIKAŽI VEČ

22. marec - gostje s Koroške, ob 18h

Vabimo vas na srečanje s pisatelji s Koroške. Pripravili smo ga skupaj z Društvom slovenskih pisateljev v Avstriji, Združenjem koroških pisateljev – Kärntner SchriftstellerInnenverband, z Avstrijskim kulturnim forumom pri Avstrijskem veleposlaništvu. Predstavili se bodo avstrijski pisatelji, ki pišejo v nemškem jeziku, nekateri tudi v slovenščini, in so naši cenjeni sosedje:Peter Wawerzinek, Gernot Stadler, Gernot Ragger, Alfred Woschitz, Sieglind Demus, Dagmar Travner,Ivana Kampuš in Gabriele Russwurm-Biro.
>> PRIKAŽI VEČ

Večeri poezije brez zidov

ZA SVET BREZ ZIDOV Literarna branja: Ljubljana, Celje, Zagreb, Trst Branje organizirajo:  Slovenski center PEN, Kulturno-umetniško društvoPoiesisv, Društvo za novo umetnost, Društvo Škuc, Forum Tomizza, World Poetry Movement Nekaj fotografije z branj   https://www.poiesis.si/za-svet-brez-zidov-porocilo/   Linke na pisma, ki so jih poslali nekateri v tujini živeči avtorji/avtorice:   https://www.poiesis.si/projekti/   Medijske odmeve:   https://www.poiesis.si/category/galerija/odmevi/    
>> PRIKAŽI VEČ

25. marec, razstava v Muzeju novejše zgodovine Slovenije /Hirošima-Nagasaki/Bolečina in pogum

Hirošima in Nagasaki, bolečina in pogum Hirošima in Nagasaki - dve cvetoči mesti - za dve mesti ljudi, za dve mesti ptic, za dve mesti parkov ... in več, dlje, globlje ... vse se je avgusta 1945 v trenutku sesulo v prah. Uničenje niti ni končano. Posledice še niso znane. Spominski muzej  Hiroshima Peace Memorial Museum v Hirošimi, Muzej novejše zgodovine Slovenije in Slovenski center PEN želimo obuditi spomin na žrtve atomske bombe in vzbuditi zavest o nevarnosti jedrske oborožitve. Ob razstavi bojo na voljo: katalog, pričevanje in pesmi gospe Hushizume BUN, žrtve atomske bombe, ki živi v Tokiu, s pomočjo Mladinske knjige pa smo ponatisnili roman Karla Brucknerja Sadako hoče živeti v slovenskem prevodu Alenke Bole Vrabec, žal v zelo majhni, bibliofilski izdaji. Častni pokrovitelj  51. Mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu in tudi pokrovitelj te razstave je  Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.                   S pričujočo razstavo se pridružujemo vsem, ki si prizadevajo za mir.
>> PRIKAŽI VEČ

Priprave na 51. Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu

Spoštovane in spoštovani, naj vas opozorim samo na najmanjši del programa 51. mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu, ki bo letos potekalo med 3. in 6. aprilom, začelo pa se bo odvijati že prej in bo teklo še nekaj dni kasneje. Poleg obiskov imenitnih gostov na šolah: Šola za oblikovanje v Ljubljani, Gmnazija Vič, Škofijska Gimnazija Šentvid, Gimnazija Kranj, Gimnazija Škofja Loka, Srednja šola in gimnazija v Domžalah, bomo prosotni tudi na več večernih prireditvah v Ljubljani, Radovljici, Trzinu, Kamni Gorici, na Bledu, v Kranju, Škofje Loki, na vrbi in v Bohinju. Vse prireditve so odprte za javnost. Kmalu bo na voljo izdelan program srečanja.
>> PRIKAŽI VEČ

Večer z Amino Majetić

Ženski lik v slovenski literaturis koroško književnico Amino Majetić Predavanju Amine Majetić Ženski lik v slovenski literaturi bo sledil literarni večer. Uvodno besedo kpredavanju bo prispevala Tanja Tuma, Amino Majetić pa bo kot ustvarjalko in pesnico v drugem delupodrobneje predstavila Jerneja Jezernik.Odbor Mira je posebej pozoren na vključenost književnic v različna področja družbenega življenja,izobraževanja, nagrajevanja, literarnega polja in na sploh vpliva, kar posledično pomeni tudi svobodonjihovega izražanja ter pogojuje njihov gmotni položaj.Mag. Amina Majetić, koroška slovenska pesnica, članica DSPA se je izziva lotila zelo sistematično in vsvojem magistrskem delu natančno predstavila razmerja med književniki in književnicami v šolskihberilih, antologijah in knjižnični izposoji. Veseli smo, da nam bo svoje izsledke predstavila v živo.Veselimo se tudi Vaših videnj in prispevkov k tematiki.
>> PRIKAŽI VEČ

BLED 2019

Spoštovane in spoštovani, Pripravljamo 51. srečanje. Uradni del srečanja bo potekal med 3. in 6. aprilom 2019, prej pa bomo seveda imeli še novinarsko konferenco - 1. 4.  in dogodke pred srečanjem, o čemer boste pravočasno obveščeni. Na Bledu bosta potekala sestanka dveh Odborov Mednarodnega PEN: Odbora pisatelji za mir in Ženskega odbora, potekal bo pa tudi sestanek "Balkanske mreže" in mreže Alpe Jadran.             Ker z 51. srečanjem takorekoč začenjamo drugo polstoletje, smo torej na nekakšnem začetku ali prelomnici, smo se v Upravnem odboru odločili, da se bomo posvetili pisanju za otroke in mlade. Tako bo naslov okrogle mize, ki jo prireja naš center, Domišljija in stvarnost – prebujanje mladih z literaturo. Drugo okroglo mizo prireja Odbor pisatelji za mir. naslov je: Predstava o drugem : pot do miru ali pot do vojne. Srečanje je odprto za javnost, okrogle mize so prevedene v angleščino, slovenščini in francoščino. Več informacij dobite po e.mailu: slopen@guest.arnes.si Ifigenija Simonović predsednica                                                                                                                           
>> PRIKAŽI VEČ

večer v spomin na AMOSA OZA

Pretresla nas je vest, da je umrl Amos Oz, eden največjih pisateljev zadnjih petdesetih letih, pisatelj, ki se je v romanih, esejih in neštetih žurnalističnih spisih zavzemal za mir na Bližnjem vzhodu, za enakopravnost narodov, za svobodo govora, veroizpovedi ... popisal je povojno življenje v Izraelu. Opisuje ljudi judovskega porekla, ki so v nekaj stoletjih že pognali korenine v Evropi, tako vzhodni kot zahodni, potem pa bili izkoreninjeni in prisiljeni začeti znova. zaradi preteklosti, ki jih bremeni, so neposredno naslonjeni na evropsko tradicijo prejšnjega stoletja. V slovenščino je prevedenih le nekaj romanov, vsi pa so prevedeni v velike jezike sveta. Oz je namreč pisal v hebrejščini.
>> PRIKAŽI VEČ

Razpis za esej srednješolcev, 2019

Razpisani sta dve temi:Kaj iščem v knjigi  in Moj/naš prostor pod soncem Obvestili smo vse srednje šole v Sloveniji in zamejstvu. Poleg knjižne nagrade, plakete in srečanja s pisateljicami in pisatelji blejskega srečanja članice in člani Slovenskega centra PEN obljubljajo obisk na šoli, iz katere bojo nagrajeni dijakinje in dijaki. Razmišljati, zapisati misli, deliti jih z drugimi ... to je eden od načinov sožitja z enako, podobno ali drugače mislečimi!  
>> PRIKAŽI VEČ