NOVICE in aktualni dogodki

Seznanite se z novicami in dogodki, ki jih pripravljamo v Slovenskem centru P.E.N.

Søren Kirkegaard - Dejanja ljubezni

vljudno vabljeni na predstavitev slovenskega prevoda Kirkegaardovega dela Dejanja ljubezni, ki je izšlo pri založbi Družina. S prevajalcem dr. Andrejem Capudrom se bo v sredo, 21. novembra ob 14. 30 na odru Društva slovenskih pisateljev v Cankarjevem domu pogovarjal dr. Edvard Kovač. Ob tej priložnosti bosta spregovorila tudi o bogatem prevajalskem in avtorskem opusu dr. Capudra, ki letos praznuje sedemdeset let, pogovor pa bo tudi uvod v leto 2013, ko bomo praznovali 200 let rojstva Sørena Kirkegaarda.
>> PRIKAŽI VEČ

In memoriam Anita HUDL (1946-2012)

Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji, Slovenski center PEN in Slovenska prosvetna zveza v Celovcu vabijo na   LITERARNI VEČER - In memoriam Anita HUDL (1946-2012)v četrtek, 15.11. ob 18.30 v knjigarni HAČEK, Paulitschgasse 5-7, Celovec   ProgramUvodne besede: Joži Strutz in Tomaž OgrisSpomin na Anito HudlBranje: Kristijan MočilnikIz svojih del berejo:Barbara Simoniti, slovenska pesnica in pisateljicaKatarina Marinčič, slovenska pisateljica in literarna zgodovinarkaMarko Kravos, slovenski tržaški pesnik, pisatelj in esejistSpomin na Andreja KokotaBranje: Danijela Errenst Glasbeni okvir: Janez GregoričModerator: Fabjan Hafner

Zineb El Rhazoui o zadnjih karikaturah Mohameda

Zineb El Rhazoui je v izčrpnem pogovoru za spletno revijo Slate Afrique pojasnila, zakaj se strinja z objavo karikatur preroka Mohameda, ki jih je objavil francoski humoristični in družbeno čritični časnik Charlie Hebdo. Prepričana je, da je s pravnega stališča to popolnoma legalno ter da je naloga novinarja, da opozarja na aktualne dogodke kot je uboj ambasadorja ali požig poslopij v Bangladešu in Teheranu. Na vprašanje o posledicah karikatur in spodbujanju nasilja odgovarja, da Charlie Hebdo nikakor ne more nositi odgovornosti za dejanja, ki jih ekstremisti storijo v Tuniziji, Libiji, Afganistanu ali drugod in ki samo čakajo na izgovor, da lahko ubijejo kakšnega zahodnjaka. V pogovoru spregovori tudi o problemu kritike islama. Po njenem mnenju je izraz islamofobija nesmisel ter označevanje tistih, ki razvijajo racionalno kritiko do islama, za rasiste tudi svoje vrste rasizem. Ne more sprejeti, da bi kdor koli nastopal z argumenti ad hominem. Po njenem mnenju se moramo na ideje odzvati z idejami ne pa se sklicevati na izvor. Celoten pogovor v francoščini si lahko preberete na naslednjih povezavah: (Part-1)-http://www.slateafrique.com/95135/liberte-expression-charlie-caricature-le-pape-jesus-sarkozy (Part-2)-http://www.slateafrique.com/95137/religion-le-coran-n-interdit-pas-de-caricaturer-le-prophete-mahomet

Simpozij o dramatiki Mire Mihelič

Ob stoletnici rojstva Slovenski PEN vabi na SIMPOZIJ O DRAMATIKI MIRE MIHELIČz naslovomSVET BREZ SOVRAŠTVAdvorana DSP, Tomšičeva 12, Ljubljanatorek, 25. september 2012od 9h do 14hPROGRAM SIMPOZIJA9h00 – 9H15: Pozdravni nagovor predsednika Slovenskega Centra PEN, Marjana Strojana9h15 – 11h:  Alenka Puhar: Na pragu zapovedanega sovraštva                   dr. Bogomila Kravos: Odgovornost in samozavest                                    dr. Lado Kralj: Tri drame o vojni11h – 11h30: Odmor11h30 – 14h: Tone Peršak: Dramski svet Mire Mihelič (Svet je oder, oder je ves svet)                   dr. Denis Poniž: Komediografija Mire Mihelič med osebno poetiko in imperativi časa                   dr. Edvard Kovač : Etika odpuščanja v dramatiki Mire Mihelič                   moderator: dr. Edvard Kovač

Svet brez sovraštva

Ob 100. obletnici rojstva Mire Miheličvabljeni na Spominski večer, posvečen pisateljici, dramatičarki in prevajalki.Nastopajo: študentje AGRFT Tin Grabnar, Juš A. Zidar, Žiga Divjak; branje odlomkov: Damijana Černe. Vodi: Alenka Puhar.Letos praznujemo stoto obletnico rojstva Mire Mihelič, pisateljice za odrasle in otroke, dramatičarke, poznavalke položaja slovenskega meščanstva na prelomu družbene ureditve po drugi svetovni vojni, zagovornice svobode govora in človekovih pravic. Prevedla je več kot petdeset literarnih del svetovno uveljavljenih pisateljev. Desetletja je posvetila delu pri Društvu pisateljev in kot predsednica slovenskega PEN-a predstavljala slovenske pisatelje po svetu. Spominski večer, posvečen njej, bo vodila Alenka Puhar, igro Svet brez sovraštva bodo pripravili študentje AGRFT Tin Grabnar, Juš A. Zidar, Žiga Divjak, iz knjige spominov Ure mojih dni pa bo odlomke brala Damijana Černe.*Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.

Svetovni kongres PEN

V Gyeongjuju v Južni Koreji od 9. do 15. septembra poteka 78. svetovni kongres PEN z naslovom Literatura, mediji in človekove pravice. Eden od ciljev letošnjega kongresa je sprejem deklaracije o digitalnih pravicah. Slovenski PEN zastopata podpredsednik Tone Peršak in predsednik Odbora pisateljev za mir Edvard Kovač.   Govor mednarodnega predsednika Johna Ralstona Saula si lahko v angleščini preberete tukaj.   Več o kongresu na:  http://www.pen-international.org/

27. Mednarodni literarni festival Vilenica

Na letošnji Vilenici bo sodelovalo kar nekaj članov Slovenskega PEN. Opozarjamo na: 4. september ob 18. uri: Predvečer Vilenice z dobitnikom štipendije Srednjeevropske pobude 2011 Ognjenom Spahićem (Črna gora), dobitnico štipendije Srednjeevropske pobude 2012 Ajlo Terzić (BiH) in Albertom Garlinijem (Italija)Povezuje: Patrizia VascottoTrst (Italija), Dvorana SEP   4. september ob 20. uri: Predvečer Vilenice z Majo Haderlap (Avstrija/Slovenija) in Miroslavom Košuto (Italija/Slovenija) Povezuje: Marko Kravos Repen, Kraška hiša   4. september ob 20. uri: Predvečer Vilenice z Davidom Albaharijem (Srbija/Kanada) in Borisom A. Novakom (Slovenija) Povezuje: Vesna HumarKoper, Pokrajinski muzej   5. september ob 22.uri: Branje udeležencev VilenicePovezuje: Veno TauferLipica, Hotel Klub 6. september ob 10.uri: Okrogla miza Srednjeevropske pobude na Vilenici: »Avtorji nomadi«Povezuje: Iva Kosmos (Slovenija)Udeleženci: Dimitré Dinev (Bolgarija/Avstrija), Maja Haderlap (Avstrija/Slovenija), Zineb El Rhazoui (Maroko), David Albahari (Srbija/Kanada)Lipica, Hotel Maestoso, Dvorana Allegra Več ...

Mira Mihelič - družinska slika z gospo

Vljudno vabljeni na tiskovno konferenco, ki bo v petek, 13. julija, ob 11. uri na Društvu slovenskih pisateljev (Tomšičeva 12, Ljubljana). Na njej bo predstavljena knjiga iz zbirke Album Mira Mihelič - družinska slika z gospo. Knjigo o življenju in literarnem delu Mire Mihelič (1912–1985), pisateljice, prevajalke, knjižne urednice ter dolgoletne predsednice pisateljskega društva in slovenskega centra Pen, je zasnovala, zbrala dokumente, pričevanja in eseje Alenka Puhar. Med 17 avtorji tega literarnega patchworka sta tudi Marjeta Novak Kajzer in dr. Denis Poniž, ki bosta skupaj z biografinjo Alenko Puhar in urednico Nelo Malečkar predstavila knjigo.
>> PRIKAŽI VEČ

Gironski manifest o jezikovnih pravicah

13. maja 2011 je bil v Gironi sprejet Manifest o jezikovnih pravicah, ki so ga uradno predstavili 5. junija 2012 v palači katalonske vlade. Govorniki na odprtju: Carme Arenas, predsednica Katalonskega PEN-a, Josep-Maria Terricabras, predsednik Odbora za prevajanje in jezikovne pravice, John Ralston Saul, predsednik Mednarodnega PEN-a, in Artur Mas, predsednik Katalonije. Na koncu je dr. Johannes Kabatek z univerze Tübingen predaval o jeziku in svobodi. Manifest je preveden že v 44 svetovnih jezikov in se še prevaja. Več o njem izveste tukaj.
>> PRIKAŽI VEČ

Deliti z drugim kot pot do miru

Ob 44. srečanju pisateljev Mednarodnega PEN kluba na Bledu se bo sestal na svoji letni skupščini tudi Odbor pisateljev za mir. Ki je bil ustanovljen na pobudo o Slovenskega PEN Centra, in ki ga tradicionalno vodimo slovenski člani. Bled je postal v mednarodnih pisateljskih krogih PENa simbol miru. Gre za oazo, kjer se srečujejo pisatelji držav in narodov, ki so med seboj sprti ali pa pridejo do besede pisci, ki doma ne morejo javno spregovoriti.