7 Poetical Executive Orders

Seven Poetical Executive Orders
Basim Mardan

By the authority vested in me as a poet, by the laws of love and compassion and by the constitution of the United States of Mother Earth, it is hereby whispered in kindness as follows:

NOVICE in aktualni dogodki

Seznanite se z novicami in dogodki, ki jih pripravljamo v Slovenskem centru P.E.N.

Drugačna kultura za drugačno družbo

Slovenski center PEN Vas vljudno vabi na debatni večer z naslovom Drugačna kultura za drugačno družbo.   Ali prevladujoči kulturni, komunikacijski vzorci, večinski tok umetniške produkcije ustrezajo obdobju vsakovrstnih družbenih in civilizacijskih prelomov, ki smo jim priča. Jih detektirajo, jim sledijo, dajejo sugestije v smer, kjer bi lahko nastajala neka nova družba?   Pogovora o tej temi se bodo udeležili: Neda Pagon, Manca G. Renko, Aleš Čar in Miran Zupanič. Pogovor bo vodil Jani Virk.   Večer bo v sredo, 13. februarja 2013 ob 18. uri v dvorani DSP na Tomšičevi 12 v Ljubljani.Lep pozdrav in nasvidenje.
>> PRIKAŽI VEČ

Debatni večer: Etična izhodišča za izhod iz krize

Slovenski center PEN Vas vljudno vabi na debatni večer z naslovom Etična izhodišča za izhod iz krize.Vsi poudarjajo, da današnja kriza ni samo ekonomska in finančna, ampak da je globlja, saj gre tudi za krizo moralnih vrednot, kar povzroča pravo krizo naše zahodne civilizacije. V tem smislu tudi predsednik mednarodnega PEN-a John Ralston Saul pravi, da je naša civilizacija prvič v zgodovini človeštva izbrala za svoj temelj zgolj ekonomijo in kot vidimo, ne more uspeti. Toda če vsi soglašamo, da potrebujemo ponovni premislek o etičnem temelju, na katerem bi lahko gradili družbo, ostaja vprašanje, kateri je ta temelj, kako iskati nova izhodišča za etični razmislek in ravnanje človeka ter njegovega mesta v družbi in naravi?V razpravi bodo sodelovali dr. Tine Hribar, dr. Jože Trontelj, dr. Miro Cerar ml. in dr. Lenart Škof. Večer bo povezoval dr. Edvard Kovač.Večer bo v ponedeljek, 28. januarja 2013 ob 18. uri v dvorani DSP na Tomšičevi 12 v Ljubljani.

Mira Mihelič: Velika dama slovenske literature

Vljudno vabljeni na razstavo in pogovor ob izidu monografije Alenke Puhar v čast Miri Mihelič ob stoti obletnici njenega rojstva. Publicistka in dolgoletna novinarka Dela Alenka Puhar je za zbirko Album, založbe Mladinska knjiga, pripravila knjigo z naslovom Mira Mihelič s podnaslovom Družinska slika z gospo – Življenje in delo Mire Mihelič (1912–1985). Obsežna monografija, delo 17 avtorjev, z bogatim slikovnim gradivom, osvetljuje življenje in delo velike pisateljice, prevajalke in urednice, ki je med drugim vodila Društvo slovenskih pisateljev in slovensko izpostavo mednarodne pisateljske organizacije PEN. O dami povojnega slovenskega knjižnega sveta se bo z avtorico večjega, biografskega dela knjige - Alenko Puhar - pogovarjala Petra Puhar Kejžar. Prijazno vabljeni. 12. december 2012, 19.00Mestna knjižnica KranjGregorčičeva ulica 1Kranj
>> PRIKAŽI VEČ

Društvo slovenskih književnih prevajalcev vabi v torek, 11. decembra 2012, ob 19. uri v prireditveno dvorano na Tomšičevi 12 v Ljubljani na pogovorni večer »Le Livre Slovène / Litteræ Slovenicæ - pol stoletja prevajanja slovenske književnosti«.Projekt Le Livre Slovène / Litteræ Slovenicæ je dobitnik letošnje  Lavrinove diplome, priznanja za pomemben prispevek na področju posredovanja slovenske književnosti drugim narodom. Ob tej priložnosti se bodo nekdanji dolgoletni sodelavci revije Aleš Berger, Andrej Medved, Vladimir Pogačnik in Jani Virk pogovarjali o preteklosti in viziji polstoletnega prevajalsko-uredniškega projekta. Pogovor bo vodila aktualna sourednica Litteræ Slovenicæ, Tanja Petrič. V prostorih DSP bodo na ta dan razstavljene tudi posamezne številke revije in nekaj arhivskega materiala.

Filozofska fakulteta - Valilnica poezije

Filozofska fakulteta ni le ena izmed ustanovitvenih članic univerze v ljubljani ter najpomembnejši izobraževalni zavod humanistike na slovenskem, temveč vse od svoje ustanovitve pred dobrimi devetdesetimi leti tudi največja valilnica literarnih ustvarjalcev. V torek, 4. Decembra, bo ob 18. uri v predavalnici 2 (avla v pritličju) Filozofska fakulteta s slavnostnim literarnim večerom počastila vrhunske slovenske pesnice in pesnike našega časa, pesnice in pesniki pa bodo z branjem svojih pesmi počastili fakulteto, kjer so študirali in se v veliki meri tudi formirali. Na vabilo dekana FF, prof. dr. Andreja černeta, bodo nastopili Ifigenija Simonović, Marjan Strojan, Barbara Korun, Maja Vidmar, Barbara Pogačnik, Miljana Cunta in Boris A. Novak, ki bo večer tudi moderiral. Kot pesnik in kantavtor bo nastopil Matej Krajnc.Uveljavljenim vzornicam in vzornikom se bodo pridružile nove moči, talenti s predmeta "kreativno pisanje" druge stopnje študija na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo : Anja Radaljac, Aljaž Krivec, Helena Čehovin, Aljaž Koprivnikar, Tea Bricman in Larisa Javernik. Slišali bomo tudi najmlajše glasove, večinoma iz prvega letnika primerjalne književnosti;  nastopili bodo Grega Ulen, Laura Repovž, Lara Gea Vurnik, Anja Kralj Železnik, Zarja Vršič, Janja Kavčič pa morda še kdo.Prisrčno vabljeni!

Søren Kirkegaard - Dejanja ljubezni

vljudno vabljeni na predstavitev slovenskega prevoda Kirkegaardovega dela Dejanja ljubezni, ki je izšlo pri založbi Družina. S prevajalcem dr. Andrejem Capudrom se bo v sredo, 21. novembra ob 14. 30 na odru Društva slovenskih pisateljev v Cankarjevem domu pogovarjal dr. Edvard Kovač. Ob tej priložnosti bosta spregovorila tudi o bogatem prevajalskem in avtorskem opusu dr. Capudra, ki letos praznuje sedemdeset let, pogovor pa bo tudi uvod v leto 2013, ko bomo praznovali 200 let rojstva Sørena Kirkegaarda.
>> PRIKAŽI VEČ

In memoriam Anita HUDL (1946-2012)

Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji, Slovenski center PEN in Slovenska prosvetna zveza v Celovcu vabijo na   LITERARNI VEČER - In memoriam Anita HUDL (1946-2012)v četrtek, 15.11. ob 18.30 v knjigarni HAČEK, Paulitschgasse 5-7, Celovec   ProgramUvodne besede: Joži Strutz in Tomaž OgrisSpomin na Anito HudlBranje: Kristijan MočilnikIz svojih del berejo:Barbara Simoniti, slovenska pesnica in pisateljicaKatarina Marinčič, slovenska pisateljica in literarna zgodovinarkaMarko Kravos, slovenski tržaški pesnik, pisatelj in esejistSpomin na Andreja KokotaBranje: Danijela Errenst Glasbeni okvir: Janez GregoričModerator: Fabjan Hafner

Zineb El Rhazoui o zadnjih karikaturah Mohameda

Zineb El Rhazoui je v izčrpnem pogovoru za spletno revijo Slate Afrique pojasnila, zakaj se strinja z objavo karikatur preroka Mohameda, ki jih je objavil francoski humoristični in družbeno čritični časnik Charlie Hebdo. Prepričana je, da je s pravnega stališča to popolnoma legalno ter da je naloga novinarja, da opozarja na aktualne dogodke kot je uboj ambasadorja ali požig poslopij v Bangladešu in Teheranu. Na vprašanje o posledicah karikatur in spodbujanju nasilja odgovarja, da Charlie Hebdo nikakor ne more nositi odgovornosti za dejanja, ki jih ekstremisti storijo v Tuniziji, Libiji, Afganistanu ali drugod in ki samo čakajo na izgovor, da lahko ubijejo kakšnega zahodnjaka. V pogovoru spregovori tudi o problemu kritike islama. Po njenem mnenju je izraz islamofobija nesmisel ter označevanje tistih, ki razvijajo racionalno kritiko do islama, za rasiste tudi svoje vrste rasizem. Ne more sprejeti, da bi kdor koli nastopal z argumenti ad hominem. Po njenem mnenju se moramo na ideje odzvati z idejami ne pa se sklicevati na izvor. Celoten pogovor v francoščini si lahko preberete na naslednjih povezavah: (Part-1)-http://www.slateafrique.com/95135/liberte-expression-charlie-caricature-le-pape-jesus-sarkozy (Part-2)-http://www.slateafrique.com/95137/religion-le-coran-n-interdit-pas-de-caricaturer-le-prophete-mahomet

Simpozij o dramatiki Mire Mihelič

Ob stoletnici rojstva Slovenski PEN vabi na SIMPOZIJ O DRAMATIKI MIRE MIHELIČz naslovomSVET BREZ SOVRAŠTVAdvorana DSP, Tomšičeva 12, Ljubljanatorek, 25. september 2012od 9h do 14hPROGRAM SIMPOZIJA9h00 – 9H15: Pozdravni nagovor predsednika Slovenskega Centra PEN, Marjana Strojana9h15 – 11h:  Alenka Puhar: Na pragu zapovedanega sovraštva                   dr. Bogomila Kravos: Odgovornost in samozavest                                    dr. Lado Kralj: Tri drame o vojni11h – 11h30: Odmor11h30 – 14h: Tone Peršak: Dramski svet Mire Mihelič (Svet je oder, oder je ves svet)                   dr. Denis Poniž: Komediografija Mire Mihelič med osebno poetiko in imperativi časa                   dr. Edvard Kovač : Etika odpuščanja v dramatiki Mire Mihelič                   moderator: dr. Edvard Kovač

Svet brez sovraštva

Ob 100. obletnici rojstva Mire Miheličvabljeni na Spominski večer, posvečen pisateljici, dramatičarki in prevajalki.Nastopajo: študentje AGRFT Tin Grabnar, Juš A. Zidar, Žiga Divjak; branje odlomkov: Damijana Černe. Vodi: Alenka Puhar.Letos praznujemo stoto obletnico rojstva Mire Mihelič, pisateljice za odrasle in otroke, dramatičarke, poznavalke položaja slovenskega meščanstva na prelomu družbene ureditve po drugi svetovni vojni, zagovornice svobode govora in človekovih pravic. Prevedla je več kot petdeset literarnih del svetovno uveljavljenih pisateljev. Desetletja je posvetila delu pri Društvu pisateljev in kot predsednica slovenskega PEN-a predstavljala slovenske pisatelje po svetu. Spominski večer, posvečen njej, bo vodila Alenka Puhar, igro Svet brez sovraštva bodo pripravili študentje AGRFT Tin Grabnar, Juš A. Zidar, Žiga Divjak, iz knjige spominov Ure mojih dni pa bo odlomke brala Damijana Černe.*Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.

Svetovni kongres PEN

V Gyeongjuju v Južni Koreji od 9. do 15. septembra poteka 78. svetovni kongres PEN z naslovom Literatura, mediji in človekove pravice. Eden od ciljev letošnjega kongresa je sprejem deklaracije o digitalnih pravicah. Slovenski PEN zastopata podpredsednik Tone Peršak in predsednik Odbora pisateljev za mir Edvard Kovač.   Govor mednarodnega predsednika Johna Ralstona Saula si lahko v angleščini preberete tukaj.   Več o kongresu na:  http://www.pen-international.org/

27. Mednarodni literarni festival Vilenica

Na letošnji Vilenici bo sodelovalo kar nekaj članov Slovenskega PEN. Opozarjamo na: 4. september ob 18. uri: Predvečer Vilenice z dobitnikom štipendije Srednjeevropske pobude 2011 Ognjenom Spahićem (Črna gora), dobitnico štipendije Srednjeevropske pobude 2012 Ajlo Terzić (BiH) in Albertom Garlinijem (Italija)Povezuje: Patrizia VascottoTrst (Italija), Dvorana SEP   4. september ob 20. uri: Predvečer Vilenice z Majo Haderlap (Avstrija/Slovenija) in Miroslavom Košuto (Italija/Slovenija) Povezuje: Marko Kravos Repen, Kraška hiša   4. september ob 20. uri: Predvečer Vilenice z Davidom Albaharijem (Srbija/Kanada) in Borisom A. Novakom (Slovenija) Povezuje: Vesna HumarKoper, Pokrajinski muzej   5. september ob 22.uri: Branje udeležencev VilenicePovezuje: Veno TauferLipica, Hotel Klub 6. september ob 10.uri: Okrogla miza Srednjeevropske pobude na Vilenici: »Avtorji nomadi«Povezuje: Iva Kosmos (Slovenija)Udeleženci: Dimitré Dinev (Bolgarija/Avstrija), Maja Haderlap (Avstrija/Slovenija), Zineb El Rhazoui (Maroko), David Albahari (Srbija/Kanada)Lipica, Hotel Maestoso, Dvorana Allegra Več ...

Mira Mihelič - družinska slika z gospo

Vljudno vabljeni na tiskovno konferenco, ki bo v petek, 13. julija, ob 11. uri na Društvu slovenskih pisateljev (Tomšičeva 12, Ljubljana). Na njej bo predstavljena knjiga iz zbirke Album Mira Mihelič - družinska slika z gospo. Knjigo o življenju in literarnem delu Mire Mihelič (1912–1985), pisateljice, prevajalke, knjižne urednice ter dolgoletne predsednice pisateljskega društva in slovenskega centra Pen, je zasnovala, zbrala dokumente, pričevanja in eseje Alenka Puhar. Med 17 avtorji tega literarnega patchworka sta tudi Marjeta Novak Kajzer in dr. Denis Poniž, ki bosta skupaj z biografinjo Alenko Puhar in urednico Nelo Malečkar predstavila knjigo.
>> PRIKAŽI VEČ

Gironski manifest o jezikovnih pravicah

13. maja 2011 je bil v Gironi sprejet Manifest o jezikovnih pravicah, ki so ga uradno predstavili 5. junija 2012 v palači katalonske vlade. Govorniki na odprtju: Carme Arenas, predsednica Katalonskega PEN-a, Josep-Maria Terricabras, predsednik Odbora za prevajanje in jezikovne pravice, John Ralston Saul, predsednik Mednarodnega PEN-a, in Artur Mas, predsednik Katalonije. Na koncu je dr. Johannes Kabatek z univerze Tübingen predaval o jeziku in svobodi. Manifest je preveden že v 44 svetovnih jezikov in se še prevaja. Več o njem izveste tukaj.

7 Poetical Executive Orders

Seven Poetical Executive Orders