7 Poetical Executive Orders

Seven Poetical Executive Orders
Basim Mardan

By the authority vested in me as a poet, by the laws of love and compassion and by the constitution of the United States of Mother Earth, it is hereby whispered in kindness as follows:

NOVICE in aktualni dogodki

Seznanite se z novicami in dogodki, ki jih pripravljamo v Slovenskem centru P.E.N.

27. Mednarodni literarni festival Vilenica

Na letošnji Vilenici bo sodelovalo kar nekaj članov Slovenskega PEN. Opozarjamo na: 4. september ob 18. uri: Predvečer Vilenice z dobitnikom štipendije Srednjeevropske pobude 2011 Ognjenom Spahićem (Črna gora), dobitnico štipendije Srednjeevropske pobude 2012 Ajlo Terzić (BiH) in Albertom Garlinijem (Italija)Povezuje: Patrizia VascottoTrst (Italija), Dvorana SEP   4. september ob 20. uri: Predvečer Vilenice z Majo Haderlap (Avstrija/Slovenija) in Miroslavom Košuto (Italija/Slovenija) Povezuje: Marko Kravos Repen, Kraška hiša   4. september ob 20. uri: Predvečer Vilenice z Davidom Albaharijem (Srbija/Kanada) in Borisom A. Novakom (Slovenija) Povezuje: Vesna HumarKoper, Pokrajinski muzej   5. september ob 22.uri: Branje udeležencev VilenicePovezuje: Veno TauferLipica, Hotel Klub 6. september ob 10.uri: Okrogla miza Srednjeevropske pobude na Vilenici: »Avtorji nomadi«Povezuje: Iva Kosmos (Slovenija)Udeleženci: Dimitré Dinev (Bolgarija/Avstrija), Maja Haderlap (Avstrija/Slovenija), Zineb El Rhazoui (Maroko), David Albahari (Srbija/Kanada)Lipica, Hotel Maestoso, Dvorana Allegra Več ...

Mira Mihelič - družinska slika z gospo

Vljudno vabljeni na tiskovno konferenco, ki bo v petek, 13. julija, ob 11. uri na Društvu slovenskih pisateljev (Tomšičeva 12, Ljubljana). Na njej bo predstavljena knjiga iz zbirke Album Mira Mihelič - družinska slika z gospo. Knjigo o življenju in literarnem delu Mire Mihelič (1912–1985), pisateljice, prevajalke, knjižne urednice ter dolgoletne predsednice pisateljskega društva in slovenskega centra Pen, je zasnovala, zbrala dokumente, pričevanja in eseje Alenka Puhar. Med 17 avtorji tega literarnega patchworka sta tudi Marjeta Novak Kajzer in dr. Denis Poniž, ki bosta skupaj z biografinjo Alenko Puhar in urednico Nelo Malečkar predstavila knjigo.
>> PRIKAŽI VEČ

Gironski manifest o jezikovnih pravicah

13. maja 2011 je bil v Gironi sprejet Manifest o jezikovnih pravicah, ki so ga uradno predstavili 5. junija 2012 v palači katalonske vlade. Govorniki na odprtju: Carme Arenas, predsednica Katalonskega PEN-a, Josep-Maria Terricabras, predsednik Odbora za prevajanje in jezikovne pravice, John Ralston Saul, predsednik Mednarodnega PEN-a, in Artur Mas, predsednik Katalonije. Na koncu je dr. Johannes Kabatek z univerze Tübingen predaval o jeziku in svobodi. Manifest je preveden že v 44 svetovnih jezikov in se še prevaja. Več o njem izveste tukaj.
>> PRIKAŽI VEČ

Deliti z drugim kot pot do miru

Ob 44. srečanju pisateljev Mednarodnega PEN kluba na Bledu se bo sestal na svoji letni skupščini tudi Odbor pisateljev za mir. Ki je bil ustanovljen na pobudo o Slovenskega PEN Centra, in ki ga tradicionalno vodimo slovenski člani. Bled je postal v mednarodnih pisateljskih krogih PENa simbol miru. Gre za oazo, kjer se srečujejo pisatelji držav in narodov, ki so med seboj sprti ali pa pridejo do besede pisci, ki doma ne morejo javno spregovoriti.

7 Poetical Executive Orders

Seven Poetical Executive Orders