Literarni kotiček

Napovednik
21.06.2017

Stoletnica rojstva pisateljice Mire Mihelič

V okviru 44. Mednarodnega srečanja pisatelja smo na Bledu v Kosovelovi dvorani odprli razstavo z naslovom "Mira Mihelič in njeno delo". O Miri Mihelič, podpredsednici Mednarodnega PEN in dolgoletni predsednici Slovenskega PEN je spregovorila Alenka Puhar, ki je pripravila tudi knjigo z naslovom Mira Mihelič, Družinska slika z gospo, ki bo julija letos izšla pri Mladinski knjigi.

Vladimir Merta - literarno-glasbeni večer

Spoštovani,

vljudno Vas vabimo, da se udeležite mednarodnega literarnega večera s češkim pesnikom in kantavtorjem Vladimirjem Merto, ki bo v torek, 15. maja, ob 19. uri v dvorani DSP na Tomšičevi 12.

Večer bo moderiral Peter Kuhar.

VLADIMÍR MERTA (1946)
Češki kantavtor, publicist, pisatelj, fotograf, arhitekt, televizijski in filmski režiser, avtor filmske glasbe; nastopal je tudi v več filmih.
Po univerzitetni izobrazbi je diplomirani arhitekt, končal pa je tudi slovito praško akademijo za film in televizijo na Fakulteti uprizoritvenih umetnosti (FAMU). Prvo veliko ploščo je izdal med bivanjem v Franciji konec 60-ih let. Po vrnitvi v domovino je postal eden vodilnih disidentov in odkritih nasprotnikov režima, zato je bilo njegovo avtorsko delo neštetokrat ogroženo. Kljub vsemu – ali prav zato – je postal eden najpopularnejših glasnikov svobode in sodi v vrsto ustvarjalcev, kot so med kantavtorji Karel Kryl, Jaroslav Hutka, Vlastimil Třešňák, Dagmar Voňková, Jiří Dĕdeček (sedanji predsednik češkega PEN) idr., ki jih je komunistična tajna policija zasledovala, nekatere pa celo prisilila v emigracijo (oblast je ta načrtni izgon imenovala „asanacija“, se pravi „čiščenje, boljšanje“, na to temo je Havel 1987 napisal gledališko delo). V. Merta je ostal v domovini, ves čas v krogih blizu Václavu Havlu. Po žametni revoluciji je Merta svojo umetniško dejavnost lahko v celoti začel svobodno razvijati, izdajati knjige in zgoščenke ter javno nastopati.
Sodeč po njegovi avtorski strani na medmrežju (http://www.vladimirmerta.cz/index.php) ima koncertne termine že oddane čez vse leto. Izdal je štirinajst knjig ter več kot dvajset zgoščenk -   dve najnovejši so na koncertu predstavljali konec aprila. Za prvi nastop v Sloveniji je pripravil nekaj novejših, izrazito angažiranih šansonov, kritičnih tudi do sedanjih razmer v njegovi domovini.
Peter Kuhar

44. Mednarodno srečanje pisateljev

Bled, 16. - 20. maj 2012

Bled

Teme okroglih miz:

1. Preobrazba - nove poti ali zaton zahodne racionalistične civilizacije?

2. Večna sodobnost

3. Deliti z drugim kot pot do miru