Literarni kotiček
Drugačnost bogati

DRUGAČNOST BOGATI: GLOBINE MORJA

Globina drugačnosti je neskončna. Če bi jo poskušali oceniti, je tako, kakor če bi hoteli prešteti in primerjati vse kapljice vode v morju. Nemogoče. In prav kapljice lahko kljub svoji raznolikosti in zaradi trdne povezanosti tvorijo morja in oceane.

Sovražni govor je vojna napoved

SOVRAŽNI GOVOR JE VOJNA NAPOVED

Če bi se že v uvodu dotaknila starega slovenskega pregovora Beseda ni konj, bi kaj hitro razbila pomen in realnost tega pregovora. Besede lahko strejo močen oklep in razbijejo še tako trdno grajen zid posameznikove  samopodobe. Povzročijo lahko boleče rane, po katerih je zdravljenje še zahtevnejše. Pogosto se zarijejo v našo notranjost in tam ostanejo za veliko časa, do takrat ko smo pač pripravljeni iti naprej. Velikokrat se pretvarjamo, da ne bolijo, vendar imajo besede moč, predvsem zato, ker jim slepo verjamemo ali pa se bojimo, da jim bodo verjeli drugi.

Drugačnost bogati

Drugačnost je del našega vsakdana in del vsakega od nas. Čeprav to pogosto želimo prikriti, da bi zadovoljili našo potrebo po pripadnosti, smo drugačni čisto vsi. Večino svojega življenja mislim, da je drugačnost slaba in manjvredna. Hvala, zloglasni mediji!

Sovražni govor je vojna napoved

Tišina. Nemočno vstanem, da ne bom drugačna, da ne bom izstopala, da ne bom predrzna.

»Jutro!« vpeljano prečesa razred učitelj zgodovine. Razvaljenih obrazov za klopmi ne spregleda. »Druga svetovna vojna!« še enkrat, tokrat z dvakratno mero entuziazma, maha pred tablo, a še vseeno premalo zanimivo, da bi me pritegnil.

Skoraj neopazno pogledam skozi okno. V daljavi takoj opazim nevihto. Čudno – ko pa je še včeraj pripekalo sonce.

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!

Vabilo: Pariz-Marakeš - blišč, oblast in mreže

Slovenski center PEN Vas vljudno vabi na mednarodni večer z naslovom Pariz-Marakeš: blišč, oblast in mreže, ki bo v sredo, 15. februarja 2012, ob 19. uri v dvorani DSP na Tomšičevi 12 v Ljubljani. Z avtorjem se bo v pogovarjal dr. Miha Pintarič.

Maroški pisatelj Ali Amar bo na večeru predstavil svojo najnovejšo knjigo, spregovoril o njenem nastanku in o Maroku, ki je skrit očem navadnih obiskovalcev. Ali Amar je začetnik neodvisnega novinarstva v Maroku ter borec za svobodo izražanja. Njegov prvenec Mohamed VI. – veliki nesporazum, je v Franciji doživel izjemen uspeh, v Maroku pa je bil prepovedan. Od decembra 2011 živi in dela v Ljubljani v okviru projekta mest-zatočišč ICORN.

Vabilo na predstavitev prevoda zbornika IMAGINARNI »TUREK«

Urednik zbornika je profesor Božidar Jezernik, eden od soavtorjev pa je naš član profesor Miha Pintarič. Angleški izvirnik je izšel na začetku leta 2010 pri britanski založbi Cambridge Scholars Publishing, predstavitev slovenskega prevoda pa bo potekala v četrtek, 19. januarja 2012 ob 10h v prostorih DSP na Tomšičevi 12. Knjigo bosta predstavila profesor Božidar Jezernik in profesor Rajko Muršič.

Pričujoča knjiga si prizadeva predstaviti, kako so literatura, umetnost, zgodovinopisje in šola izoblikovali v zahodni Evropi, in še posebej, kako so na Slovenskem literati in zgodovinopisci oblikovali podobo »Turka« kot krvoločnega in surovega soseda, da so Slovenci mogli oblikovati predstavo o sebi kot pripadnikih in branikih zahodnoevropske kulture.

Podobo »Turka« so namreč uporabljali v različne namene, saj je bila usklajena s spreminjajočimi se evropskimi agendami; včasih je »Turek« predstavljal tistega, pred katerim je treba trepetati, drugič tistega, ki ga je treba spoštovati. Stoletja pa je igral vlogo Drugega, sovražnika, ki je bistven za oblikovanje verskih in narodnih identitet.

Ker je tak protislovni »Turek« za Evropo – za Slovence pa še prav posebej – ključna zgodovinska, in skorajda že mitična podoba Drugega, ga je treba prvega postaviti na svoje mesto.

Vljudno vabljeni.

Vabilo na pogovor z maroško pisateljico Zineb El Rhazoui

V ponedeljek, 19. decembra 2011 ob 19h v Trubarjevi hiši literature na Stritarjevi 7 v Ljubljani, se bo dr. Edvard Kovač pogovarjal  maroško pisateljico in novinarko Zineb El Rhazoui, prvo gostujočo pisateljico v okviru projekta mest zatočišč ICORN.

Mesto Ljubljana je v sodelovanju in na pobudo Slovenskega PEN centra junija letos postala članica mednarodne mreže mest zatočišč za preganjane pisatelje. Tokratni večer bo posvečen položaju pisateljev in intelektualcev v Maroku, angažirani literaturi ter njeni ustvarjalni poti. Večer bo potekal v francoskem jeziku s sprotnim prevodom v slovenščino.

Na svidenje v ponedeljek!