Literarni kotiček
Obrazi miru

Ob 50. obletnici Blejskih srečanj smo izdali izbor pesmi članov svetovnih centrov PEN, ki se redno udeležujejo naših srečanj. Knjižica je čudovit pogled nazaj in popotnica za naprej.

Drugačnost bogati

DRUGAČNOST BOGATI: GLOBINE MORJA

Globina drugačnosti je neskončna. Če bi jo poskušali oceniti, je tako, kakor če bi hoteli prešteti in primerjati vse kapljice vode v morju. Nemogoče. In prav kapljice lahko kljub svoji raznolikosti in zaradi trdne povezanosti tvorijo morja in oceane.

Sovražni govor je vojna napoved

SOVRAŽNI GOVOR JE VOJNA NAPOVED

Če bi se že v uvodu dotaknila starega slovenskega pregovora Beseda ni konj, bi kaj hitro razbila pomen in realnost tega pregovora. Besede lahko strejo močen oklep in razbijejo še tako trdno grajen zid posameznikove  samopodobe. Povzročijo lahko boleče rane, po katerih je zdravljenje še zahtevnejše. Pogosto se zarijejo v našo notranjost in tam ostanejo za veliko časa, do takrat ko smo pač pripravljeni iti naprej. Velikokrat se pretvarjamo, da ne bolijo, vendar imajo besede moč, predvsem zato, ker jim slepo verjamemo ali pa se bojimo, da jim bodo verjeli drugi.

Drugačnost bogati

Drugačnost je del našega vsakdana in del vsakega od nas. Čeprav to pogosto želimo prikriti, da bi zadovoljili našo potrebo po pripadnosti, smo drugačni čisto vsi. Večino svojega življenja mislim, da je drugačnost slaba in manjvredna. Hvala, zloglasni mediji!

Sovražni govor je vojna napoved

Tišina. Nemočno vstanem, da ne bom drugačna, da ne bom izstopala, da ne bom predrzna.

»Jutro!« vpeljano prečesa razred učitelj zgodovine. Razvaljenih obrazov za klopmi ne spregleda. »Druga svetovna vojna!« še enkrat, tokrat z dvakratno mero entuziazma, maha pred tablo, a še vseeno premalo zanimivo, da bi me pritegnil.

Skoraj neopazno pogledam skozi okno. V daljavi takoj opazim nevihto. Čudno – ko pa je še včeraj pripekalo sonce.

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!

48. mednarodno srečanje pisateljev na Bledu

11. -  14.5.2016: Na Bledu se bo zopet odvijalo 48. mednarodno srečanje pisateljev ter festival literature za mir z naslovom Obrazi miru. Gostili bomo številne priznane ustvarjalce iz vsega sveta. Njihove poglede na dogajanje v svetu ter razmišljanja o rešitvah lahko pobliže spoznate na naših treh javnih okroglih mizah:  Bogastvo drugegaNeumnost kot temelj zahodne civilizacije ter Vsi smo migranti – terorizem vsepovprek.

Obenem vas vabimo tudi na literarna branja  po Sloveniji v okviru festivala Obrazi miru v četrtek 12.5. ter literarni večer s štirimi priznanimi slovenskimi pesnicami na Bledu 11.5. V okviru festivala smo znova  k sodelovanju povabili tudi slovenske srednješolce, ki so pisali naloge na temo »Drugačnost bogati«. Na srečanju bomo avtorje  najboljših nalog tudi nagradili.

Vse, ki vas zanima druženje z vrhunskimi pisatelji in pesnikih, skupno razmišljanje o perečih temah ter uživanje ob branju njihove literature vabimo  pa vabimo že 10.5. ob 19h v knjigarno Konzorcij v Ljubljani  na dogodek Bled pred Bledom kjer bomo predstavili našega gosta Matthijsa van Boxsla, avtorja svetovno znane Enciklopedije neumnosti.

Ura in lokacija ostalih branj in okroglih miz bo pravočasno objavljena na spletni strani. Pridružite se nam!

Izid natečaja za prispevke srednješolcev

Izid natečaja za prispevke srednješolcev na temo Jaz na svetovnem spletu na 47. mednarodnem srečanju PEN centrov na Bledu v okviru 2. mednarodnega festivala literature za mir - Obrazi miru

Na natečaj je prispelo petintrideset prispevkov dijakov iz osmih srednjih šol.

Žirijo smo sestavljali Tanja Tuma, Marjan Strojan in Ajda Petek.

Kot avtorja najboljšega prispevka vsak v svoji kategoriji sta bila izbrana Tilen Kolar (Gimnazija Ptuj) in Urška Juhant (Srednja šola za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo, Ljubljana).

Utemeljitev

Tilen Kolar: 101100100110 – kategorija A, prvi in drugi letnik

Dijak prvega letnika ptujske gimnazije v odličnem eseju zoperstavlja svetovni splet in človekove aktivnosti na njem, katerega prispodobi sta ekran in elektronika za njim, z resničnim življenjem, ki ima vonj, barvo, čustva, celo ljubezen. Medtem ko na spletu kraljujeta digitalni stanji 1 in 0, v naših telesih utripa srce in na nebu žarijo zvezde. Dotakne se številnih problemov spleta; osamljenost kljub številnim povezavam na socialnih omrežjih, naivna predaja osebnih podatkov korporacijam, deljenje intimnih stvari s spletom in izguba medsebojne komunikacije med ljudmi.  Imenitno razmišljanje, zapisano v poetični prozi, ki ga Tilen zaključi s stavkom:  »Ne pustite, da nam danes 10110 ukrade mladost.«

Urška Juhant, @JAZ_NA_SVETOVNEM_SPLETU, kategorija B, tretji in četrti letnik

Urška Juhant, dijakinja tretjega letnika Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo iz Ljubljane, z bralcem deli svoje izkušnje in zgodbe anonimnih prijateljev s spletne klepetalnice. Spoznamo, kako izgleda zasledovanje oziroma stalkerstvo, kako lahko po neumnosti pride do spolne zlorabe in kako osamljen mladenič v virtualni prostor pošlje prošnjo za rešitev. Mladi prijatelji mu prisluhnejo, iz njega izvlečejo njegovo pravo ime ter mu s posredovanjem policije in staršev rešijo življenje. Zaključi z njegovo zahvalo, da so ga rešili. Urška pripoveduje zgodbe v prvi osebi, z občutkom in napetostjo. Zgodbe, ki bi jih lahko doživela sama, nevarnosti, ki prežijo na vse, ki se kot drobna pikica na ekranu podajo na svetovni splet.

Obema avtorjema iskrene čestitke!

Tanja Tuma, Marjan Strojan, Ajda Petek

Ljubljana, 30, aprila 2015

safe.si, varna raba interneta

Izid natečaja za prispevke učencev in učenk osnovnih šol

Izid natečaja za prispevke učencev in učenk osnovnih šol v Sloveniji in zamejstvu na temo Lepa beseda lepo mesto najde na 47. mednarodnem srečanju PEN centrov na Bledu v okviru 2. mednarodnega festivala literature za mir ­ Obrazi miru

Na natečaj je prispelo triindvajset prispevkov dvajsetih učencev in učenk iz petih osnovnih šol.

Žirijo smo sestavljali Marko Kravos, Ifigenija Simonović in Jerneja Jezernik.

Odločili smo se, da letos nagrad ne bomo podeljevali.

Utemeljitev

Letošnji odziv je bil premalo številen, da bi lahko govorili o osnovnošolskem literarnem ustvarjanju v Sloveniji in zamejstvu. Iskali smo svetle točke, brali po večkrat, a težko z lepimi besedami povemo, da nam ni prijetno sporočiti, da so bili prispevki zvečine neprimerni za uvrstitev. Prispela besedila govorijo o delu mentorjev in tudi o krizi slovenščine kot predmeta v osnovnih šolah in odnosa do jezika, ki nas določa kot narod.

Samo štirje prispevki so se nanašali na naslov razpisa. Skušali smo razumeti, da so sodelujoči morda dobesedno vzeli poziv predsednika slovenskega PEN centra na razmislek o miru, o pravici do miru, kar je osnovna tema vsakoletnega srečanja članov mednarodnih centrov PEN. Tak razmislek bi učence lahko pripeljal k razpisani temi Lepa beseda lepo mesto najde. Gre za slovenski pregovor, ki nagovarja k spravi in ki se tudi v vsakdanjem življenju pogosto uporablja, naj gre za preprosto vljudnost ali za visoko diplomacijo. Toda tudi besedila, ki smo jih zaradi teme označili za neprimerna, nanašala pa so se na vojno, mir, domoljubje in družino, niso bila domišljena. Pri besedilih učencev in učenk nižjih in višjih razredov ni bilo bistvenih razlik.

Ljubljana, 30. aprila, 2015